«رحمان سعادت» اقتصاد دان و عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان در گفت و گو با «تحریریه» در خصوص آسیب های مدیریت دولت در خودروسازی به زیان انباشته خودروسازان اشاره کرد و گفت: زیان انباشته خودروسازان هر سال نسبت به قبل رقم های نجومی و سرسام آورتری را به خود می بیند. شکی نیست این زیان ها ناشی از مدیریت دولتی است که بر نظام قیمتگذاری دستوری و تحمیل نیروی کار غیر متخصص به خودروسازی تاکید دارد.
وی در این باره یادآور شد: بازپرداخت وام خودروسازان به نظام بانکی کشور نیز به یک مساله بسیار حاد تبدیل شده است چرا که خودروسازی حاشیه سود قابل توجه و مطمئنی ندارد که بتواند وام های بانکی را تسویه کند و دست نظام بانکی کشور برای اعطای وام به بخش های مولد دیگر و رونق تولید باز شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان معتقد است: در صورتی که دولت چهاردهم نیز همچون دولت های گذشته بر دولتی ماندن خودروسازی اصرار داشته باشد با تاکید بر مدیریت ایران خودرو و سایپا، بدون هیچ ملاحظه ای باید گفت زیان انباشته دو شرکت بزرگ خودروسازی هر روز بیشتر از قبل می شود و تبعات تداوم این روند بر بخش های مختلف اقتصاد و معیشت مردم سایه بسیار سنگینی می اندازد.
کارشناس اقتصادی بیان داشت: وقتی از قیمت گذاری دستوری فاصله می گیریم که دولت عهده دار مدیریت شرکت های خودروسازی نباشد، غیر از این هر راهکاری که برای اصلاح نظام قیمت گذاری ارائه می شود سرانجام خوبی پیدا نمی کند چرا که سایه دولت و مدیران ناکارآمد دولتی همچنان بر سر خودروسازان و بازار پررنگ است.
استاد اقتصاد تصریح کرد: زمانی که مدیریت و تصمیم گیری درباره چگونگی تولید، میزان تولید و سودآوری تولید به دست بخش خصوصی واقعی سپرده شود آن زمان به خودی خود از قیمت گذاری دستوری عبور می شود. بنابراین خودروساز براساس حاشیه سود و زیان خود تصمیماتی را به مرحله اجرا می گذارد.
سعادت معتقد است: در صورت خروج دولت از مدیریت خودروسازی است که تولید روند صعودی می یابد و قیمت ها به صورت تکلیفی باقی نمی مانند بلکه در بازار رقابتی در کنار آزاد سازی واردات، تولید کننده راهی به جز حرکت گام به گام در مسیر رقابت ندارد.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: شک نداشته باشید خودروسازان ما ورشکسته هستند؛ طی سال های اخیر تورم به داد آنها رسیده و آنها را در تجدید ارزیابی دارایی ها نجات داده است، در صورتی که تورمی وجود نداشته باشد قطعا آنها ورشکسته هستند. بنابراین برای این روند باید فکری اساسی صورت بگیرد چرا که خودروسازان نمی توانند تا پایان تاریخ در این مسیر و با این دست و فرمان حرکت کنند.
پایان/
نظر شما