«ایمان زنگنه» کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در گفت و گو با «تحریریه» با اشاره به این موضوع که آقای پزشکیان در خصوص واگذاری سهم مدیریتی دولت در خودروسازی ها به بخش خصوصی واقعی باید تصمیم گیری کند، گفت: توصیه های کارشناسان به دولت جدید از این باب است که دولت چهاردهم در آغاز کار خود قرار دارد لذا برای تقویت خصوصی سازی و واگذاری صنایع مختلف از جمله صنعت خودروسازی باید به دقت برنامه ریزی داشته باشد تا در میانه و انتهای راه شاهد دستاوردهای بزرگ عملیاتی کردن یک تصمیم درست باشد.
وی در این خصوص خاطر نشان کرد: آقای پزشکیان باید قائل به این موضوع باشد که زمان اندک است؛ یعنی آنچه بر دولتهای پیشین رفت بر این دولت نیز می رود. لذا دولت چهاردهم درباره واگذاری صنعت خودروسازی و عبور از مدیریت خود باید تصمیمات و ملاحظاتی جدی اتخاذ کند.
عضو انجمن اقتصاددانان معتقد است: دکتر پزشکیان امروز به عنوان رئیس جمهور منتخب موظف به تحقق شعارهای داده شده در زمان انتخابات است. یکی از شعارهای ایشان بهبود وضعیت خودروسازی و بها دادن به خصوصی سازی بود.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی یادآور شد: با توجه به اینکه مردم به شعارها و وعدههای آقای پزشکیان رای دادند و واگذاری خودروسازی به بخش مردمی و خصوصی واقعی از جمله مطالبات اصلی مردم است پس دولت در این موضوع به چند مورد از جمله رقابتی کردن صنعت با خروج خود از مدیریت و آزاد سازی واقعی واردات خودرو باید توجه کند.
ایمان زنگنه تاکید کرد: دولت باید به این موضوع بپردازد که واردات خودروها در دامنه تقاضای موثر صورت بگیرد، به این معنا که خودرویی وارد کشور شود که از دسترس دهکهای میانی جامعه دور نباشد، یعنی خودرویی وارد نشود که قیمت و ویژگیهای آن اقشار متوسط جامعه را کنار بزند و مانعی در برابر خرید آنها باشد. واردات خودروی خارجی باید به گونه ای باشد که رقابتی در میزان و تیراژ و کیفیت تولیدات داخلی ایجاد کند.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی معتقد است که احصاء دارایی های خودروسازان و عرضه سهام های تودلی اعم از آنهایی که در زنجیره ارزش و تولید صنعت خودرو است و چه سایر دارایی هایی که در سایر صنایع و فعالیت ها کار می کنند مثل دامپروری که خودروسازان مالک آنها هستند، باید صورت بگیرد.
وی با تاکید براینکه دارایی های خودروسازان باید به بخش خصوصی واقعی عرضه شود، گفت: دولت پزشکیان باید دستور ویژهای برای مشخص شدن سهم دقیق دولت در خودروسازی بدهد اعم از سهم مدیریت و مالکیت صادر کند. با اینکه دولت قائل به این موضوع است که سهم ناچیزی در خودروسازی دارد مثلا شاید دولت در خودروسازی سهم ۱۰ تا ۱۵ درصدی داشته باشد اما سهم مدیریتی دولت صد درصدی است لذا باید به فکر خروج از مدیریت به دلیل تبعات آن باشد.
به اعتقاد ایمان زنگنه، اگرچه سهم دولت در خودروسازی تک رقمی باشد اما هیئت مدیره با واسطه یا بیواسطه توسط دولت انتخاب میشوند، پس دیگر نمی توان گفت این صنعت خارج از اراده دولت اداره می شود، درنتیجه دولت تصمیم گیر است و ناکارآمدی خودرویی کشور هم ناشی از مدیریت ناکارآمد دولت است.
کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه خصوصی سازی باید جدی گرفته شود، گفت: دولت باید سایه خود را از سر خودروسازی ها کم کند و اجازه دهد مدیریت چابک بخش خصوصی وارد عمل شود. واقعیت انکارناپذیر این است تا زمانی که حضور پررنگ و تمام قد بخش دولتی در بنگاهها و صنایع جدی است خصوصیسازی واقعی اتفاق نمیافتد.
نظر شما