به گزارش تحریریه، حدود یک ماه پیش جمعی از فعالان بازار سهام در نامه ای به «عبدالناصر همتی» وزیر اقتصاد اعلام نمودند که بر اساس برآورد کارشناسان به ۵۰ همت نقدینگی جدید نیاز است تا بازار سهام کشور از این وضعیت خارج شود.
اگر چه در هفته گذشته ارزش معاملات تا ۱۰ همت افزایش یافت و این رقم در ۹ ماه اخیر سابقه نداشته است اما باید توجه داشت که نقدینگی جدید ورودی مورد نیاز برای استمرار رشد بازار با ارزش معاملات بازار متفاوت است.
تمام کارشناسان بر این نکته اتفاق نظر دارند که شرط لازم افزایش قیمت سهام و رشد بازار برای یک دوره مستمر، ورود نقدینگی جدید به بازار است و کانال اثرات متقابل بازارها بر یکدیگر و تاثیرپذیری از سیاست های پولی انقباضی و انبساطی نیز از دریچه نقدینگی صورت می گیرد.
«حجت الله صیدی» رئیس سازمان بورس اوراق بهادار در خصوص دغدغه نقدینگی در بازار بورس میگوید: نگران پول در بازار نیستم. وقتی برای یک نامنویسی اولیه در خودرو چند همت پول، یکروزه بلوکه میشود یا مهمتر از آن وقتی هفتهای چند مورد تماس دارم که مدیران صندوقها افزایش سقف میخواهند، این یعنی پول هست. اینکه گاهی صف فروش بیشتر از صف خرید است، مسئله نقدینگی نیست بلکه سرمایهگذار میخواهد سهام یا اوراقش را نقد کند و به بازار دیگر برود.
شرط اصلی ورود نقدینگی به بازار سهام، پیشی گرفتن نرخ بازدهی این بازار نسبت به سایر بازارهای موازی و امیدواری نسبت به تداوم آن، حداقل برای میان مدت است. جابجایی نقدینگی یک ماه اخیر در بازار سهام و بازار طلا و ارز تا حدود زیادی موید این مساله است.
در مسیر ورود و هدایت نقدینگی به بازار سهام، چالشهای متعددی قرار دارد، که برخی از آنها در کنترل و اختیار بورس است و برخی دیگر خارج از کنترل و نظارت بورس می باشد.
با آنکه بازار طلا و ارز در دو هفته اخیر در شرایط نزولی قرار داشت و نقدینگی قابل توجهی از این بازار و همچنین از صندوق های طلا خارج شد که بخش عمده ای از آن وارد بازار سهام شد اما این بازار، همچنان رقیب بورس به شمار می رود و با توجه به ریسک پایین این بازار ظرفیت زیادی در جذب نقدینگی دارد.
بالا ماندن نرخ سود سپرده، نرخ اوراق بدهی و نرخ گواهی سپرده های بانکی عامل مهم دیگری در مقابل ورود نقدینگی به بازار سهام به شمار می رود.
اعتراض فعالان بازار سرمایه به بالا بودن نرخ سود تا جایی بود که رئیس بانک مرکزی به تازگی در جمع فعالان اقتصادی از کاهش نرخ گواهی سپرده از ۳۰ درصد به ۲۵ درصد تا پایان سال جاری خبر داد. این تصمیم در صورت اجرا می تواند گامی در جهت هدایت بخشی از نقدینگی به بازار سهام تلقی شود.
سازمان بورس نیز در جهت هدایت نقدینگی برای استمرار رشد ارزش سهام ابزارهایی در کنترل دارد. معمولا در اوایل دوره شروع رشد بورس، محدود کردن عرضه اولیه سهام شرکت ها تا حدود زیادی می تواند در حفظ نقدینگی برای معاملات موجود بازار و افزایش قیمت سهام تاثیرگذار است. در صورتیکه چنانچه عرضه اولیه ها افزایش یابد بخشی از نقدینگی صرف تقاضای این گروه خواهد شد.
همچنین موافقت یا مخالفت بورس با افزایش سرمایه شرکت ها از محل آورده نقدی سهامداران نیز در هدایت نقدینگی موجود در دست سهامداران موثر است. زمانیکه دور افزایش سرمایه شرکت ها از محل آورده نقدی تند می شود سهامداران بخشی از نقدینگی خود را به شرکت ها می پردازند و با این اقدام توان رشد قیمت سهام به دلیل کاهش نقدینگی تضعیف خواهد شد.
تجربه ادوار گذشته نشان می دهد که موارد دیگری از جمله ثبت نام برای خودروهای داخلی و وارداتی و بلوکه شدن نقدینگی نیز در خروج نقدینگی از بازار سهام تاثیر گذار بوده است.
به طور کلی بخشی از استراتژی رشد بازار سرمایه، به استراتژی مدیریت نقدینگی در بازار برمیگردد که یکی از عوامل رشد بازار به شمار می رود.
پایان/
نظر شما