به گزارش تحریریه، «عمرو حمزاوی» نویسنده و تحلیلگر مصری در یک گزارش تحلیلی پیرامون تلاش مصر برای پیوستن به گروه بریکس در روزنامه فرامنطقه ای «القدس العربی» نوشت: مصر با شرایط منطقه ای و بین المللی بسیار سختی روبرو است. این شرایط امنیت و منافع ملی مصر را تهدید می کند. در نتیجه این شرایط، قاهره تلاش می کند در حوزه سیاست خارجی روابط خود را گسترش دهد.
جنگ ها و تنش های خاورمیانه و پیامد خشونت های رژیم اسرائیل در غزه، کرانه باختری، لبنان و سوریه و تنش های ایران و همپیمانان آن با آمریکا و همچنین جنگ در سودان و مساله سد النهضه اتیوپی سبب شده اند مصر به دنبال ائتلاف سازی های متنوعی باشد. تغییرات پرشتاب در سیاست خارجی دولت «ترامپ» به ویژه درباره مساله فلسطین و تلاش ها برای کوچاندن اجباری مردم غزه به مصر و الحاق غزه به سرزمین های زیر کنترل رژیم اسرائیل هم چالش های دیگری را برای مصر به همراه داشته است. در چنین فضایی که بر منطقه حاکم است و در شرایطی که میان قدرت های جهانی تنش هایی در جریان است و جنگ اوکراین و جنگ تجاری ترامپ ادامه دارد، مصر برای پیوستن به بریکس و کسب دستاوردهای اقتصادی، مالی و ژئوپلتیکی تلاش می کند.
دلایل تلاش مصر برای پیوستن به بریکس
قاهره سعی دارد از طریق پیوستن به بریکس برای سرمایه گذاری اقتصادی در این کشور زمینه سازی کند. همچنین دولت مصر از طریق عضویت در بریکس می خواهد مبادلات تجاری با ارزهای ملی را به ویژه با چین به عنوان بزرگترین شریک تجاری تقویت سازد. طی سال های گذشته چین به دلیل بحران های پی در پی که بسیاری از آن مربوط به تامین دلار در مبادلات تجاری می باشد، دچار مشکل شده است. افزایش قیمت دلار سبب کاهش قیمت پوند مصر هم شده و از این رو، فرصت های مربوط به استفاده از ارزهای ملی میان کشورهای عضو بریکس در تجارت برای مصر از اهمیت بالایی برخوردار است.
مصر پیوستن به گروه بریکس را که شامل کشورهای چین، روسیه و هند و ... است، تلاشی برای رهایی از وابستگی یکجانبه در همکاری راهبردی با آمریکا و کشورهای غربی می داند و این موضوع را زمینه ای برای تنوع بخشی در همکاری های اقتصادی، سیاسی، دیپلماسی و نظامی خود با دیگر کشورها قلمداد می کند.
در کوتاه مدت دولت مصر انتظار دارد که عضویت آن در بریکس، فرصت های سرمایه گذاری بیشتر خارجی و بهبود اقتصاد این کشور را فراهم کند. البته مصر هم باید به عنوان یک کشور پرجمعیت خاورمیانه و شمال آفریقا اصلاحات ساختار اقتصادی را در دستور کار قرار دهد و زیرساخت ها و پروژه های مربوط به انرژی های تجدید پذیر و اقتصاد سبز را به روز کند.
قاهره پیش بینی می کند در میان مدت بریکس به تشکلی مهم در اقتصاد جهان تبدیل شود که در آن از ارزهایی غیر از دلار استفاده شود و تلاش ها برای توسعه در مناطق جنوبی جهان را تقویت می سازد. دولت مصر بارها اهتمام خود را برای استفاده از تجربه های موفق توسعه در هند و چین اعلام کرده است.
همچنین دیپلماسی مصر به گروه بریکس به عنوان ابزاری نگاه می کند که زمینه را برای شکل گیری نظام چند قطبی فراهم می آورد تا دیگر آمریکا در آن نظام یکه تاز باشد.
سیاست آمریکا در حمایت از رژیم اسرائیل در منطقه خاورمیانه به ویژه پس از جنگ غزه، نگرانی هایی را برای دولت مصر به همراه داشت. پیشنهاد ترامپ برای کوچاندن اجباری مردم غزه به مصر هم این نگرانی ها را افزایش داد. دولت مصر قاطعانه با طرح راستگرایان اسرائیلی برای الحاق کرانه باختری به سرزمین های اشغال شده و مهاجرت اجباری مردم غزه مخالفت کرده است.
پس از این پشنهادها و تلاش های راستگرایان اسرائیلی و آمریکا، در بسیاری از محافل سیاسی مصر سوال های جدی درباره آینده روابط قاهره با واشنگتن مطرح شده است. حتی قاهره بارها به پیامدهای خطرناک اقدامات و بی توجهی رژیم اسرائیل به معاهده صلح میان مصر و رژیم اسرائیل اشاره کرده است.
با توجه به این مسائل قطعا حمایت آمریکا از رژیم اسرائیل سبب می شود مصر برای گسترش روابط خود با کشورهای چین، روسیه، هند و ... تلاش بیشتری کند.
پایان/
نظر شما