«مرتضی افقه» اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی «تحریریه» در مورد اینکه چرا زمینه های لازم برای خصوصی سازی واقعی صنعت خودرو در ایران باز نمی شود، تصریح کرد: در این موضوع شکی نیست که عمده مشکلات کشور ناشی از تقلیدهای کورکورانه ای است که بخشی از اقتصاد خوانده های بی اعتنا به ساختارهای ناکارآمد، آن را به اقتصاد ایران تحمیل کرده اند که نتیجه فضاحت بار آن امروز در صنایع ورشکسته و ناکارآمدی مثل خودروسازی ها عیان شده است.
وی گفت: از زمان مرحوم هاشمی رفسنجانی تا کنون مسوولین اینگونه عنوان می کنند که آزاد سازی قیمت ها و خصوصی سازی راهکار حل مشکلات کشور است بدون اینکه زیر ساخت های لازم برای خصوصی سازی واقعی ایجاد شود و همچنان بر طبل این موضوع می کوبند؛ به همین خاطر است که خصولتی ها جای بخش خصوصی واقعی را گرفته اند و خصوصی سازی واقعی که بهره وری داشته باشد، عملیاتی نمی شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه چمران اهواز افزود: خصوصی سازی وقتی معنا می دهد که کل ساختار در جهت تولید و رفع مشکلات مردم فعال باشد. هنگامی که ساختارهای سیاسی قدرت ناسالم شکل گرفته است، خصوصی سازی بیشتر به معنای منفعت بردن خصولتی ها، دولتی ها و نورچشمی ها خواهد بود. مشخص است در چنین شرایطی فضای حقیقی برای خصوصی سازی واقعی ایجاد نمی شود.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: تا زمانی که ساختارها تولیدی در کشور مورد توجه همه جانبه قرار نگیرد و معیشت مردم اولین اولویت حکمرانان و دولتمردان نباشد و به تبع آن تولید و رفاه و پیشرفت اقتصادی مهمترین ملاک تصمیم گیری و سیاست گذاری حکمرانان نباشد، خصوصی سازی و دولتی ماندن نتیجه نمی دهد؛ همانگونه که بعد از هشت سال دفاع مقدس هم روند حاکم بر شرکت های خصوصی را شاهد بودیم هم شرکت های دولتی.
مرتضی افقه معتقد است: روندهای فعلی نتیجه ای جز افزایش ناترازی و تجمیع ثروت به نفع عده ای خاص نداشته است. متاسفانه به دلیل خصوصی سازی های ناشیانه ابرثروت های بسیار کلانی برای عده ای ایجاد شده که خاص ایران است زیرا در سایر کشورها توزیع رانت هایی در این حد به هیچ وجه مقدور نیست.
وی در این باره افزود: به باور بنده دولت به معنای حاکمیت همچون قوه مجریه، قوه مقننه، دستگاه قضایی و نظارتی، اگر به اندازه کافی قدرتمند و کارآمد نباشند، از تولید حمایت نکنند و جهت گیری پشتیبانی از تولید را نداشته باشند، هرگز خصوصی سازی واقعی شکل نمی گیرد و همین خصوصی سازی هم نتیجه مثبت نمی دهد.
این تحلیلگر اقتصادی تاکید کرد: با توجه به اینکه روند خصوصی سازی در کشورهای دیگر نتیجه مثبتی داده عده ای در ایران با بررسی موفقیت خصوصی سازی در سایر کشورها گمان می کنند می توانند آن وضعیت را در اقتصاد ایران اجرا کنند، بدون توجه به این که ساختار کشورهای توسعه یافته متفاوت از ما است.
افقه در پایان اظهار داشت: اصلاحات در همه زمینه ها خصوصی سازی را موفق می کند بنابراین نمی توان آن نسخه ها را برای این ساختار بیمار فشل اجرا کرد زیرا در ایران ساختار ضدتولید و ضدتوسعه ای دنبال می شود. پس تقلید نابجا نتیجه معکوس می دهد؛ خصوصی سازی که از دوره آقای رفسنجانی تا کنون رواج یافته منجر به شکل گیری مجموعه ای از ابرثروتمندان و نابرابری و تبعیض شده یا فربه شدن خصولتی ها شده و هیچ کمکی به رشد تولید ملی نکرده است.
پایان/
نظر شما