به گزارش تحریریه، تارنمای رسانه روسی «Ros Biznes Consulting» در تحلیل اثر سیاست های تجاری و تعرفه ای ترامپ آورده است تحلیلگران بر این باورند که تعرفههای جدید ایالات متحده میتوانند در چشم انداز میان مدت تأثیر غیرمستقیم بر بازار روسیه داشته باشند به طوریکه اثر منفی آن در صنعت نفت و فلزات حس خواهد شد.
در شامگاه دوم آوریل، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور ایالات متحده، تعرفههای جدید واردات را اعلام کرد. از ۵ آوریل، حداقل پایه تعرفه گمری ۱۰ درصد برای همه کشورها اعمال میشود. باقی تعرفهها از ۹ آوریل اجرایی شد. البته وی پس از این تصمیم خود، چند بار تصمیمات تعرفه ای دیگری را اعلام کرد که در برخی موارد تعرفه ها را اضافه کرد یا آنکه معافیت چند ماهه ای را برای برخی کشورها در نظر گرفت.
همزمان اسکات بسنت وزیر خزانه داری آمریکا توضیح داد که هیچ تعرفهای بر روسیه اعمال نشد زیرا محصولات روسی به ایالات متحده عرضه نمیشود. با این حال، تحلیلگران در مصاحبه با RBC Investments خاطرنشان کردند که افزایش قابل توجه تعرفه واردات برای سایر کشورها میتواند به طور غیرمستقیم بر بازار روسیه تأثیر بگذارد.
چگونگی و زمان تاثیر تعرفههای جدید ایالات متحده بر بازار روسیه
تحریمهای فعلی تجارت بین روسیه و ایالات متحده را به میزان قابل توجهی محدود کردهاند. به اعتقاد پاول گاوریلوف، تحلیلگر گروه "سرمایه گذاری آلفا" می گوید، با گذشت زمان، تعرفههای جدید میتوانند به طورغیرمستقیم بر بازار روسیه از طریق کاهش تقاضای کلی برای مواد خام از روسیه تأثیر بگذارند.
وی افزود: تاکنون تأثیر تعرفهها ناچیز بوده و میزان کاهش مواد خام محدود است. اما در افقهای میان مدت و بلندمدت (به ترتیب ۳ تا ۱۲ ماه و یک ساله)، با توجه به احتمال تشدید جنگ تجاری، خطرات میتوانند افزایش یابند.
این کارشناس هم کاهش اقدامات ایالات متحده و هم اقدامات تلافی جویانه سایر کشورها را رد نمیکند که میتواند منجر به تغییرات قابل توجهی در تجارت جهانی شود.
کریل کلیمنتیف تحلیلگر شرکت سرمایه گذاری " Tsifra Broker"، توضیح میدهد که تغییرات در تجارت جهانی ناشی از تعرفههای جدید میتواند بر قیمت نفت، گاز، فلزات و سایر مواد خام تأثیر بگذارد.
او اعتقاد دارد: به ندرت شرکتهایی وجود دارند که کنترل کاملی بر چرخه تولید از ابتدا تا انتها داشته باشند، بنابراین احتمالاً شاهد افزایش کلی هزینهها و در نتیجه افزایش قیمت کالاها و منابع خواهیم بود.
وی معتقد است که تأثیر آن بر بازار روسیه به واکنش سایر کشورها و تغییرات در اقتصاد جهانی بستگی خواهد داشت. به نظر وی، اولین نشانههای تاثیر بر بازار سهام و مواد خام میتوانند در کوتاه مدت، ظرف چند ماه، ظاهر شود.
ناتالیا مالیخ، رئیس بخش تجزیه و تحلیل سهام "فینام" هم موافق است که سیاست تعرفهای ایالات متحده به طور غیرمستقیم از طریق کاهش قیمت مواد خام بر بازار روسیه تأثیر می گذارد. این برای اقتصاد مهم است، زیرا بخش مواد خام همچنان در کشور تسلط دارد.
مالیخ می گوید: جنگ تعرفهها منجر به کاهش حجم تولید و مصرف خواهد شد و تقاضای جهانی برای کالاها نیز حداقل در میان مدت کاهش خواهد یافت. علاوه بر این، چین، مصرف کننده منابع روسیه، به دردسر خواهد افتاد.
در هر صورت جنگ تجاری که آغاز شده است و دیگر انگیزهای برای بانک مرکزی جهت کاهش نرخ کلیدی ایجاد نمیکند. همانطور که گاوریلوف از "سرمایهگذاری آلفا" اشاره دارد یکی از بردارهایی که میتواند به طور غیرمستقیم بر داراییهای روسیه تأثیر بگذارد، خطر افزایش تورم دلار و در نتیجه نرخ دلار است. به نظر وی، نرخ بهره بالاتر در ارزهای کلیدی جهانی میتوانند پتانسیل کاهش نرخ روبل را تقلیل دهد.
در عین حال، تحلیلگران Market Power به تأثیر مثبت سیاست تعرفهای جدید ایالات متحده بر بازار روسیه اشاره کردند. به نظر آنها، این احتمال وجود دارد که با توجه به افزایش تعرفهها، برخی کشورها، در درجه اول چین، تجارت فعالتر با روسیه را آغاز کنند که به نوبه خود میتواند منجر به کاهش هزینه واردات و هزینههای مبادله شود.
آنها معتقدند: از آنجایی که رقیب اصلی ژئوپلیتیکی دولت ترامپ، چین است، شاید ایالات متحده به دنبال بهبود روابط با روسیه برای تمرکز بر رویارویی با پکن باشد.
تأثیر تعرفههای ترامپ بر بورس مسکو
النا کوژوخوا، تحلیلگر شرکت سرمایه گذاری "Veles Capital" معتقد است که در حال حاضر بازار سهام روسیه تا حد زیادی تحت تأثیر دستور کار ژئوپلیتیکی است تا عوامل جهانی.
به گفته وی، در میان مدت، شرکتهای روسی میتوانند تأثیر نامطلوب تورم جهانی بالاتر و افزایش هزینههای واردات را احساس کنند. در سایر شرایط برابر، بصورت بالقوه، اثر قیمتهای پایینتر مواد خام همیشه برای شرکتهای نفت و فلزات منفی است.
در همان زمان و در بحبوحه تعرفههای ترامپ، قیمت آتی نفت برنت ژوئن در بورس ICE Futures لندن بیش از ۶ درصد کاهش یافت و به زیر ۷۰ دلار در هر بشکه رسید.
علاوه بر این، کوژوخوا میافزاید، این عوامل، بدون پیشرفتهای ژئوپلیتیکی، میتوانند فشار بر سهام روسیه را در ماههای آینده افزایش دهند. این امر به نوبه خود وظیفه بانک مرکزی برای مقابله با تورم را پیچیده میکند و در عین حال جریان درآمد حاصل از صادرات مواد اولیه را محدود مینماید.
گاوریلوف موافق است که نگرانیها در مورد تضعیف تجارت جهانی بر قیمت نفت فشار میآورد و این برای شرکتهای نفت و گاز روسیه منفی است.
با اینحال، طلا از جنگهای تجاری سود برده است. در ۳ آوریل، قیمت طلا به حداکثر تاریخی خود رسید و برای اولین بار از ۳۲۰۰ دلار در هر اونس گذشت. گاوریلوف خاطرنشان کرد که تاثیر چنین رشدی تا حد زیادی برای سهام "Polyusa" و "YUGK" و به میزان کمتری برای "Seligdar" مثبت است.
چگونگی تاثیر تعرفههای جدید ایالات متحده بر روبل
در بحبوحه اعمال تعرفههای وارداتی ترامپ، دلار آمریکا در برابر ارزهای اصلی جهان به شدت کاهش یافته است. شاخص DXY که پویایی دلار را در برابر سبدی از یورو، ین ژاپن، پوند انگلیس، دلار کانادا، کرون سوئد و فرانک سوئیس بازتاب میدهد، بیش از ۲ درصد کاهش یافت.
ضمنا، ارزهای کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه واکنش متفاوتی نشان میدهند. برای مثال، در ۳ آوریل تا ساعت ۱۵:۴۳ به وقت مسکو، نرخ مبادله یورو به دلار با ۲.۱ درصد افزایش به ۱.۱۰۸۸ رسید. همزمان، نرخ مبادله یوان به دلار در بازار ارز بینالمللی ۰.۴۲ درصد کاهش داشت و برای یک دلار، بازیگران بازار ۷.۳ یوان ارائه میکردند. در همان زمان، دوگانه روبل به یوآن CNY/RUB در بورس مسکو با ۰.۲۶ درصد کاهش به ۱۱.۴۸۱ روبل رسید.
بنابر اظهارات الکساندر پوتاوین، تحلیلگر "فینام، «تلاش برای کاهش شدید ارزش یوان میتواند منجر به مشکلاتی در بازار سهام چین و فرار گسترده سرمایه خارجی از این کشور شود. بنابراین، بانک خلق چین پول ملی را به صورت تدریجی تضعیف خواهد کرد.»
در عین حال، موقعیت ارز چین در بازار ارز بین المللی به هیچ وجه بر نرخ مبادله CNY/RUB در معاملات بورس اوراق بهادار در روسیه تأثیری نخواهد داشت. این کارشناس یادآور میشود که در ماههای اول سال ۲۰۲۵، پویایی نرخ مبادله روبل توسط عوامل کاملاً متفاوتی تعیین شد از جمله تراز تجاری قوی و همچنین انتظارات برای حل و فصل اوضاع در اوکراین.
پوتاوین به طور خلاصه عنوان کرد: ما معتقدیم که تضعیف بیشتر روبل در برابر دلار آمریکا و یوان چین به احتمال زیاد قبل از پایان سال جاری رخ می دهد. ما انتظار داریم که در بهار و اوایل تابستان ۲۰۲۵ محدوده معاملاتی برای یوان/روبل بین ۱۱.۲ تا ۱۲.۸ روبل باشد. روند تضعیف نرخ روبل در برابر یوان احتمالا به نیمه دوم سال ۲۰۲۵ موکول خواهد شد. تا پایان سال، ما انتظار داریم یوان را در محدوده ۱۳.۳ تا ۱۳.۷ روبل مشاهده کنیم.
اسپارتاک سوبولف، رئیس بخش تحقیقات استراتژی سرمایه گذاری در "آلفا فارکس" میگوید روبل در حال حاضر به عنوان یک پناهگاه امن در طول دوره نوسانات در بازار ارز جهانی عمل میکند. تراز تجاری روسیه مستقیماً به روابط کالایی-پولی با ایالات متحده وابسته نیست، بنابراین پول ملی در سطح محلی میتواند حمایت کوتاهمدت در برابر دلار و یوان را در محدوده ۸۰-۸۶ روبل و ۱۱.۱-۱۲ روبل دریافت کند.
پایان/
نظر شما