روایت نیوزویک از حوزه‌های نفوذ و رقابت ۳ قدرت بزرگ در صفحه شطرنج جهان

نشریه نیوزویک در مطلبی کره زمین را به یک صفحه شطرنج تشبیه کرده که در آن سه قدرت بزرگ آمریکا، چین و روسیه به‌دنبال ایجاد حوزه‌های نفوذ خود بوده و بر سر آن رقابت دارند.

به گزارش تحریریه، خبرگزاری ایرنا به نقل از این نشریه آمریکایی، نقشه زمین نشان می دهد که دونالد ترامپ، ولادیمیر پوتین و شی جین پینگ به بازی شطرنج در صفحه جهان پرداخته و اعمال نفوذ می کنند.

پس از آنکه ترامپ در ماه مارس (اسفند) با پوتین تماس گرفت و روند دیپلماتیک برای پایان جنگ اوکراین با میزبانی عربستان سعودی آغاز شد و به آتش بس ۳۰ روزه وی و توافق برای توقف حملات دریای سیاه منجر شد، درگیری های خونین همچنان ادامه دارد.

وسلا چرنوا معاون مدیر «شورای روابط خارجی اروپا» (ECFR) در این زمینه به نیوزویک گفت: روند پایان دادن به جنگ بازتاب کنفرانس یالتا در سال ۱۹۴۵ بین رهبران آمریکا، انگلیس و شوروی سابق که پیش از تقسیم اروپا در طلوع جنگ سرد رخ داد.

وی افزود: یالتا درباره قدرت های بزرگ بود که در مورد آینده اروپای شرقی تصمیم می گرفتند. حالا هم تصمیم گیری درباره آینده اوکراین بدون کی‌یف، مانند تصمیم گیری درباره آینده اروپا بدون اروپا است.

استفان وولف استاد امنیت بین‌الملل دانشگاه بیرمنگام انگلستان نیز امتناع ترامپ از دادن تضمین‌های امنیتی به اوکراین را شبیه مماشات غرب با آدولف هیتلر رهبر آلمان نازی در کنفرانس مونیخ در سال ۱۹۳۸ دانست.

این استاد دانشگاه افزود: رئیس‌جمهوری کنونی ایالات متحده جهان را به‌عنوان دنیایی می‌بیند که قدرت‌های بزرگ حوزه‌های نفوذی ایجاد می‌کنند که در آن دخالت نمی‌کنند.

وولف سپس ادامه داد: ما احتمالا شاهد تقسیم جهان میان ابرقدرت‌هایی همچون چین و آمریکا خواهیم بود و هنوز مشخص نیست که روسیه در این میان چه نقشی دارد؟ اینکه آن به تنهایی بازیگر مهمی خواهد بود یا بیشتر به چین وابسته است هنوز کاملا مشخص نیست.

نفوذ روسیه در اروپای شرقی

چرنوا در این بخش با اشاره به کنفرانس اخیر مونیخ که در روزهای نخستین دولت دوم ترامپ برگزار شد و اظهاراتی تند جی دی ونس معاون رئیس‌جمهوری آمریکا که از دموکراسی های اتحادیه اروپا به شدت انتقاد کرد و سخنانش مورد تحسین دیمیتری مدودف معاون شورای امنیت روسیه قرار گرفت، آورده است: موضع دولت ترامپ نشان می دهد که اروپای شرقی احتمالا با توجه به نفوذ روسیه در سیاست داخلی کشورهایی مانند جمهوری چک، اسلواکی، بلغارستان، رومانی و لهستان نگران‌کننده است و وضعیت این کشورها ممکن است طوفان زده باقی بماند.

روایت نیوزویک از حوزه‌های نفوذ و رقابت سه قدرت بزرگ در صفحه شطرنج جهان

این کارشناس افزود: روسیه در تلاش است تا دموکراسی ها را در اروپای شرقی تضعیف کند و در حال کار بر روی انتقال جوامع به سمت یک اجماع جدید است و به نظر می رسد چنین کاری در دوره ترامپ بسیار راحت باشد.

شبح پوتین بر سر اعتراض‌ها در چندین کشور اروپای شرقی

این نشریه در ادامه با طرح این ادعا که نقش رهبر کرملین در اعتراض‌های اخیر کشورهای اروپای شرقی غیرقابل اغماض است، استدلال می کند: سیاستمداران طرفدار غرب مسکو را متهم به مداخله در همه پرسی اتحادیه اروپا و انتخابات ریاست جمهوری مولداوی کرده‌اند. در کشورهای دیگر از جمله رومانی نیز رهبران طرفدار اتحادیه اروپا، پیروزی دور نخست کالین ژرژسکو نامزد پیشتاز راست افراطی را به دلیل ادعاهای مداخله روسیه لغو کردند.

در اسلواکی تحت رهبری رابرت فیکو نخست وزیر نزدیک به پوتین، نیز معترضان در هفته های اخیر به خیابان‌های براتیسلاوا آمدند تا به اصلاحیه لایحه‌ای که سازمان‌های غیردولتی را مشابه قانون ماموران خارجی روسیه محدود می‌کند، اعتراض کنند.

صربستان هم در ماه گذشته میلادی شاهد اعتراض های سراسری به الکساندر ووچیچ رئیس‌جمهوری نزدیک این کشور به مسکو بود و در مجارستان نیز اعتراض هایی به ویکتور اوربان نخست وزیر این کشور به عنوان یکی از متحدان کرملین وارد شده است.

گرجستان همچنان شاهد اعتراضات علیه حزب حاکم «رویای گرجستان» است، که منتقدان آن را به ارتباط با مسکو متهم می کنند.

چین و آسیای مرکزی

نیوزویک با بیان اینکه این منطقه می‎تواند محل رقابت روسیه و چین باشد، آورده است: پوتین در سپتامبر گذشته (شهریور ۱۴۰۳) پس از صدور حکم بازداشت دادگاه کیفری بین المللی (ICC) علیه خود به مغولستان سفر کرد و مورد استقبال گرم دولت این کشور قرار گرفت، خاطرنشان کرده است که مغولستان برای سوخت و برق به روسیه و برای سرمایه گذاری در صنعت معدن به چین وابسته است.

روایت نیوزویک از حوزه‌های نفوذ و رقابت سه قدرت بزرگ در صفحه شطرنج جهان

وولف نیز یادآور شد: نخستین سفر خارجی شی جین پینگ رئیس جمهوری چین پس از همه گیری کرونا به قزاقستان به عنوان یکی از جمهوری های استقلال یافته از شوروی سابق بود و این اهمیت زیادی دارد.

چین، ترامپ و نیمکره غربی

ترامپ بارها از تمایل خود برای تصاحب جزیره خودمختار گرینلند گفته است و اینکه به دنبال کنترل کانال پاناما است و با نام بردن از کانادا به عنوان ایالت پنجاه و یکم خود سبب خشم سران آن شده است. وی همچنین در همان روزهای نخست دولتش نام خلیج مکزیک را به خلیج آمریکا تغییر داد.

وولف در این زمینه تشریح کرد: ترامپ در حال تلاش برای حذف رقبا از نیمکره غربی است، اما احتمالا در این حوزه با واکنش منفی چین به ویژه در آمریکای لاتین روبرو می‌شود.

وی افزود: همین می‌تواند تمرکز ترامپ را در این بخش از کره زمین بیشتر کند و وی را وادار سازد مسئولیت‌های به زعم وی بی‌معنی را کنار بگذارد.

در این میان ازآنجاکه ترامپ هنوز آنچه را که از پوتین در مورد اوکراین می‌خواسته به دست نیاورده است، این امر می تواند وابستگی مسکو به پکن را تشدید سازد. از سوی دیگر، با تشدید جنگ تجاری ترامپ با چین به دلیل وضع تعرفه های ۱۴۵ درصدی، این امر می تواند پوتین را تضعیف سازد، زیرا شی ممکن است منافع اقتصادی خود را در هماهنگی بیشتر با اروپا قرار دهد.

وولف نیز خاطرنشان کرد که چین باید روابط خود با روسیه را در مقابل روابط با اتحادیه اروپا در وزنه ترازو قرار دهد.

نیوزویک در پایان یادآور شده است: در این میان پرسش هایی هم در مورد توافق احتمالی آمریکا و چین بر سر تایوان وجود دارد و لذا باید منتظر بمانیم و ببینیم باتوجه به افزایش مانورهای نظامی این قدرت آسیایی در اطراف تایوان، ترامپ در صورت حمله چین چگونه عمل خواهد کرد؟

پایان/

۲۵ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۰
کد خبر: 32304

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 8 =