«احمد حری» صادر کننده مواد معدنی در گفت و گو با «تحریریه» در خصوص آغاز قطعی برق و عدم تامین انرژی مورد نیاز صنعت و معدن به فشارها و زیان هایی که این موضوع بر صنعت و معدن کشور تحمیل می کند پرداخت و گفت: سال گذشته ناترازی انرژی تاثیر زیان باری روی روند فعالیت های مرتبط با تولید و صادرات صنعت و معدن کشور گذاشت به نحوی که می توان گفت منجر به کاهش ۲۸ تا ۳۲ درصدی صادرات در بخش صنایع معدنی گردید.
وی افزود: علی رغم اینکه دولت سال گذشته در خصوص جبران زیان ها و ناترازی ها وعده هایی داد، متاسفانه وعده های دولت محقق نشد؛ ضمن اینکه تلاش فعالان این حوزه برای تامین گازوئیل با چندین برابر قیمت نیز راه به جایی نبرده و نمی تواند پاسخگوی نیاز ما باشد.
حری معتقد است: با خرید گازوئیل چند ده برابر نرخ مصوب چگونه می توان انتظار صادرات بیشتر، با قیمت های رقابتی را داشت، ضمن اینکه به دلیل دیرکردهای مکرر، مشتریان از دست می روند و تحویل به موقع انجام نمی شود.
فعال و صادر کننده مواد معدنی با اشاره به زیان های ناشی از ناترازی برق و گاز در صنایع و معادن کشور تصریح کرد: قطع بدون برنامه برق یا به بیان بهتر قطع دلبخواهی برق و گاز بدون اینکه جدول زمان بندی شده ای به صنایع و معادن داده شود، مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است. برای نمونه راه اندازی سیستم قطع شده، بعد از هر قطعی برق سخت و زمان بر و هزینه بر است بدین خاطر تولید کنندگان و صادر کنندگان از ناترازی یا کمبود برق و گاز لطمات جدی و غیرقابل جبرانی متحمل شده اند.
وی گفت: آسیب هایی که با قطعی برق و گاز به سیستم های مکانیکی و تولید می رسد مانع از تولید و صادرات اقتصادی در اسرع وقت می شود. خساراتی که به این دلیل به تجهیزات وارد می شود مانع تولید یا سنگ اندازی در برابر تولید و شعارهای مبتنی بر رشد تولید است. عدم تولید و توقف ها در حین تولید، فعالان عرصه صنعت و معدن کشور را دچار زیان های سنگین ناخواسته ای کرده که گویا پایانی بر آن قابل تصور نیست.
احمد حری گفت: هزینه های ثابت در کار مدام افزایش می یابد بدین دلیل باید تناژ بالاتری برای توجیه پذیری مالی تولید داشته باشیم. هزینه های وحشتناک تامین مواد و مصالح و موضوع حقوق و دستمزد کارگران را هم باید به این موارد افزود -هر چند حقوق و دستمزد نسبت به این موارد کنترل شده است. بنابراین هزینه ها به قدری زیاد است که نه تنها حاشیه سود را از بین برده بلکه اگر بتوانیم هزینه ها را سر به سر کنیم تا حدی از بحران مالی خارج شده ایم.
وی یکی از اثرات قطع برق و گاز را از دست رفتن بازار صادرات و مشتریان خارجی عنوان کرد و گفت: علی رغم اینکه تعهدات زیادی به خریداران براساس زمان بندی و تناژ مشخص داریم که باید مواد مورد نیاز تحویل داده شود، به دلیل ناترازی در این بخش امکان تولید و تامین در بازه زمانی تعیین شده وجود ندارد و از سوی دیگر چون محموله های صنعتی تابع نرخ جهانی است که توسط بورس های بین المللی بخصوص بورس لندن تعیین می شود نوسانات قیمت و تاخیراتی که در ایفای تعهدات خود داریم منجر به تحمیل زیان های بیشتری بر ما شده است.
این فعال معدنی گفت: به عنوان مثال در یک ماه باید ۵ هزار تن جنس تحویل مشتری داده شود اما به دلایل یاد شده ۴ هزار تن تامین می شود لذا بابت کسری باید جریمه بدهیم؛ اگر قیمت آن دوره بالاتر باشد و بخواهیم در دوره بعدی جبران کنیم و ماه بعد ۶ هزار تن تحویل دهیم، با قطعی برق و گاز و سایر چالش ها این موضوع امکان پذیر نیست.
احمد حری خاطر نشان کرد: در یازده ماه اول سال گذشته معادل ۲۵ درصد از تعهدات خود به خریدار خارجی عقب بودیم، موضوعی که منجر به از دست رفتن اعتبارمان می شود زیرا طرف خارجی برای دریافت محموله اش از ما برنامه ریزی کرده تا به خوراک کارخانه اش برسد اما چون میزان موادی که صادر می کنیم مغایر با میزان درخواست مشتری است پس جریمه می شویم.
وی در پایان گفت و گو به تحریریه گفت: به دلیل ناترازی برق و گاز و سایر اشکالاتی که در نحوه مدیریت صنعت و معدن و در کل اقتصاد کشور وجود دارد اعتبار صادر کننده و شرکت های ایرانی نزد مشتریان خارجی خدشه دار شده مدام زیر سوال می رود.
پایان/
نظر شما