به گزارش تحریریه، ابوالفضل ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، به بررسی ابعاد اعتراض رسمی ایران به اظهارات ضدایرانی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل متحد و تأثیرات آن در عرصه بینالمللی پرداخت.
ابوالفضل ظهرهوند شورای امنیت را مهمترین رکن سازمان ملل متحد در دفاع از صلح، ثبات و امنیت جهانی دانست و خاطرنشان کرد: باتوجهبه اینکه پنج عضو اصلی شورای امنیت، قدرتهای اتمی هستند، این شورا تریبون بسیار مهمی برای بیان مواضع رسمی ایران و هشدارهای لازم است.
وی افزود: ترامپ نشان داده که به هیچ قاعده و نهاد بینالمللی اعتنا و توجهی ندارد، اما بههرحال نهادها کارکرد خاص خودشان را دارند. وقتی ترامپ بهراحتی کشورها را تهدید و دستور صادر میکند، این میتواند تبدیل به یکرویه شود که خروجیاش جز پیچیدهتر شدن اوضاع، آن هم در مناطقی مثل غرب آسیا، حاصلی نخواهد داشت.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو هشدار ایران را اقدامی بهجا و بهموقع ارزیابی کرد و گفت: این اقدام میتواند توجه اعضای شورای امنیت را جلب کند و حتی از آنها واکنش بگیریم. یقیناً چین و روسیه هم با ایران همسو هستند و واکنش چین هم در این گام اول، بسیار مثبت بود.
وی در پاسخ به سؤالی درباره واکنش سایر اعضای شورای امنیت، بهویژه کشورهای غربی، اظهار کرد: این کشورها مدعی هستند که مسئولیت مستقیم در قبال حفظ صلح و امنیت جهانی دارند. سفیر ما هم در چنین نهادی، یعنی سازمان ملل، حضور دارد؛ بنابراین، ما حجت را تمام میکنیم.
ظهرهوند افزود: نفس طرح این مسائل، نوعی همدلی را شکل میدهد، حداقل برای شرایط پیشبینینشده آتی، اینها مستند میشود و این مستندات میتواند در آن مقطع خاص، تأثیرگذار باشد. نباید فراموش کنیم که اتحادیه اروپا هم بهرغم همه همراهیهای غیرمنطقی که با آمریکا داشته، اما در دوره ترامپ، شکافی را احساس میکند و آنها هم ابراز نگرانی میکنند، چون ترامپ تنها متوجه ایران و غرب آسیا نیست، بلکه در حوزه اروپا هم مواضعی را میگیرد که ایسلند و اوکراین نمونههای آن هستند.
وی با اشاره به تهدیدات ترامپ علیه اوکراین و درخواست غرامت ۵۰۰ میلیارد دلاری، این رویه را موجب از کار افتادن نهادهای بینالمللی دانست و افزود: اروپاییها بسیار حساس هستند.
این کارشناس مسائل بینالملل در پاسخ به این سؤال که آیا شورای امنیت سازمان ملل و سازمان ملل، کارایی خود را دارند یا خیر، گفت: ترامپ که پایبندی ندارد، شورای امنیت فعلی هم بعید میدانم فعلاً واکنش جدی نشان بدهد، اما قطعاً در دیالوگها و گفتگوهای دوجانبه و یا بیرون از صحن شورا، نسبت به تهدید زا بودن و ضد ساختار بودن آقای ترامپ اذعان میکنند و برایش چارهاندیشی میکنند.
وی موضعگیری رسمی ایران را بستری برای تحرک دیپلماتیک در سازمان ملل و شورای امنیت دانست و افزود: قطعاً این رویه میتواند اتفاقاتی را شکل بدهد. به عنوان مثال، اگر نتانیاهو دست به جنایتی بزند، اتفاقاتی در شورای امنیت میافتد و اعتراضات وسیعی شکل میگیرد که پیامد بسیار بدی برای حیثیت نداشته آمریکا خواهد داشت. در این وضعیت میشود از این موضع امروز استفاده کرد و بسترسازی کرد. من این اقدام را برای گام بعدی مناسب میدانم.
پایان/
نظر شما