دلایل دولت برای حفظ مدیریت خودروسازی

«بابک صدرایی» معتقد است دولت بنا به مسائلی بعضا امنیتی ترجیح می دهد فعلاً در این شرایط خودروسازی را تحت مدیریت خود نگه دارد تا اینکه واگذار کند، با ساختارهای کنونی بعید به نظر می‌رسد وضعیت خودروسازی کشور در بلندمدت دچار تغییر محسوسی به نفع رشد و ارتقای کیفیت و رقابت در قیمت شود.

«بابک صدرایی» کارشناس و تحلیلگر بازار و صنعت خودرو در گفت و گو با «تحریریه» با اشاره به اینکه وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور مانع بزرگی در برابر اشتیاق بخش خصوصی برای خرید شرکت های خودروسازی است، گفت: با اینکه دولت ها نیز عموما علاقه ای به واگذاری خودروسازی به بخش خصوصی ندارند اما این نکته را باید در نظر گرفت که بخش خصوصی واقعی و نه بخش خصولتی نیز علاقه یا اهتمامی به خرید خودروسازی ندارد.

وی در این باره افزود: واقعیت امر این است بخش خصوصی در شرایط بی ثبات اقتصادی و سیاسی مایل نیست خودروسازی را خریداری کند و تحت مدیریت خود داشته باشد. متاسفانه باید گفت در این شرایط بخش خصوصی واقعی جرات و رغبت نمی کند چرا که از آینده نامعلوم مسائل سیاسی و اقتصادی و دورنمای غیر شفافی که بر سر راه سرمایه هنگفتی که در این راه می گذارد، نگران است.

صدرایی تاکید کرد: بخش خصوصی جرات نمی کند مالک صنعت خودرویی شود که بیماری های مهلکی دارد، بیماری هایی که درمان آنها به سال ها زمان نیاز دارد. از سوی دیگر آنچه دولت ها در خصوص میل به واگذاری مدیریت خودروسازی به بخش خصوصی می گویند نیز حرف‌های شعاری و تزیینی است که بیشتر توسط وزرایی گفته می شود ک به دنبال گرفتن رای اعتماد هستند.

کارشناس و تحلیلگر بازار خودرو گفت: آنچه در خصوص واگذاری خودروسازی به بخش خصوصی گفته می شود بیشتر تکرار مکررات است. در حقیقت کسی تا کنون زمینه ای برای عبور از توزیع رانت، حذف قیمت گذاری دستوری و آزاد سازی رقابت باز نکرده است.

بابک صدرایی معتقد است: در هنگامه ای که تحت تحریم های سخت هستیم و ارتباط اقتصادی و تجاری بسیار محدودی با جهان داریم، حتی اگر کسی سرمایه هنگفتی را برای خرید ایران خودرو و سایپا صرف کند به این دلیل که نمی تواند محصولات و سیستم جدید و ماشین آلات نوین را وارد کشور نماید، چاره ای جز ساخت همین محصولات فعلی ندارد.

وی در این باره بیان داشت: از سوی دیگر دولت نیز بنا به مسائلی بعضا امنیتی ترجیح می دهد فعلاً در این شرایط خودروسازی را تحت مدیریت خود نگه دارد تا اینکه واگذار کند.

صدرایی در ادامه بحث یادآور شد تا زمانی که تحریم ها به طور کامل کامل برطرف نشود، زمینه برای شرکت های خارجی و سرمایه گذاران داخلی و خارجی فراهم نشود، دخالت نهادهای دولتی و نهادهای بی ربط به صنعت خودرو رفع نگردد و سرمایه گذار نسبت به دورنمای ثبات اقتصادی و سیاسی مطمئن نباشد، قطع به یقین نمی توان انتظار بهبود روند حاکم بر صنعت خودروسازی را داشت.

کارشناس و تحلیلگر بازار و صنعت خودروسازی گفت: رسیدن به این شرایط مستلزم آن است که کشور در فضایی قرار بگیرد که آنقدر ثبات سیاسی و اقتصادی بر آن حاکم شود که سرمایه گذاران داخلی و خارجی مایل به سرمایه گذاری شوند؛ شاید آن ها در چنین فضایی ایران خودرو و سایپا را خریداری کنند.

وی در پایان عنوان داشت: در این شرایط است که شاهد ایجاد فضای رقابتی خواهیم بود. فضایی که در دل آن رشد و توسعه همه صنایع میسر می شود. اما با ساختارهای کنونی بعید به نظر می‌رسد وضعیت خودروسازی کشور در بلندمدت دچار تغییر محسوسی به نفع رشد و ارتقای کیفیت و رقابت در قیمت شود.

پایان/

۲۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۰
کد خبر: 31493

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 6 =