به گزارش تحریریه، «دنی سیترینوویچ» تحلیلگر اندیشکده شورای آتلانتیک با بیان اینکه حمله اسرائیل به ایران به این معنی است که احتمال وقوع جنگ تمام عیار در منطقه بیشتر از هر زمان دیگر شده، این سوال را مطرح کرده است که «ایران اکنون به چه چیزی فکر می کند؟»
این تحلیلگر در ادامه آورده است:
پس از یک دوره انتظار طولانی، اسرائیل به تازگی پاسخ خود را به حمله موشکی ایران در اول اکتبر علیه اسرائیل انجام داده است. برخلاف پاسخ قبلی اسرائیل پس از حمله ایران در آوریل، این بار حمله ای گسترده، بزرگ و قابل توجه در سرتاسر ایران صورت گرفت که توسط صدها هواپیما و در امواج متعدد انجام شد.
به نظر می رسد که اسرائیل در پاسخ به درخواست های دولت آمریکا و در تلاش برای مهار تشدید تنش ها، تنها بر روی سایت های نظامی متمرکز شده است. گزارشهای اولیه حاکی از آن است که اسرائیل سایتهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سایتهای ذخیرهسازی و تولید موشکها را هدف قرار داد . این حملات پاسخی مستقیم به افرادیمحسوب می شود که مسئول حمله ایران به اسرائیل در شب سال نو یهودیان بودند. اکنون توپ در دست رهبری ایران قرار دارد که در گذشته متعهد شده بود پاسخ فوری را به هر حمله قابل توجه اسرائیل بدهد.
جای تعجب نیست که رسانه های ایرانی برای حفظ وجهه نظام، در اظهارات اولیه خود تلاش می کنند تا ابعاد و نتایج این حمله را به حداقل برسانند. اما این واقعیتی است که ایران خود را متعهد به واکنش فوری کرد (که به بالارفتن از درخت می ماند) و هنوز این احتمال را افزایش می دهد که ما تنها در آغاز دور دیگری از درگیری های گسترده بین کشورها هستیم.
تا آنجا که به ایران مربوط می شود، این یک رویداد بی سابقه است. از زمان جنگ ایران و عراق تا به حال، تهران متحمل چنین حملاتی به خاک خود نشده است. رهبری ایران در یک دوراهی واقعی قرار دارد. بدیهی است که رهبران ایران علاقه ای به جنگ منطقه ای ندارند زیرا برای آنها آشکار است که هرگونه پاسخی آنها را به جنگ منطقه ای نزدیک می کند. آنها از چنین درگیری هراس دارند، به ویژه با توجه به حضور گسترده نظامی ایالات متحده در خاورمیانه. اما آیا آن ها قادر می شوند بدون انتقام از این حمله از آن بگذرند و در نتیجه آن در معرض حملات آینده قرار گیرند؟
شورای عالی امنیت ملی باید به رهبر عالی انقلاب اسلامی توصیه کند که چه کاری باید انجام گیرد. اسرائیل به زیرساختها یا سایتهای هستهای حمله نکرد و در صورت تلافی ایران ممکن است این کار را انجام دهد. اما از سوی دیگر، این یک حمله گسترده و البته نه نمادین از سوی اسرائیل بود. پاسخ به اسرائیل، از نظر ایران، معادله بازدارندگی علیه اسرائیل را متعادل خواهد کرد. اما نوع واکنش ممکن است ایران را وارد جنگی کند که از زمان حملات حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ از ورود به آن با احتیاط رفتار کرده است.
این یک شب تاریخی است، زیرا ما بیش از هر زمان دیگری به جنگ مستقیم بین اسرائیل و ایران نزدیک شده ایم که می تواند به یک جنگ منطقه ای تبدیل شود. اسرائیل برای اولین بار اعتراف می کند که از هوا به ایران حمله کرده است؛ حتی اگر این دور حمله مهار شده باشد بازهم ما وارد دوره جدیدی در روابط اسرائیل و ایران شده ایم که تأثیر بسزایی در آینده آنها خواهد داشت.
«سد ترس» اسرائیل برای حمله به داخل ایران شکسته شده است. حال شدت و میزان مرگبار بودن پاسخ ایران روشن خواهد کرد که آیا این سد ترس در خود تهران هم در برابر یک جنگ تمام عیار با اسرائیل خواهد شکست؟ یا شاید ایران در عوض به گونهای پاسخ دهد که به وعده خود عمل کند، بدون اینکه درگیری بزرگتری ایجاد شود.
دولت بایدن با تأکید بر «ماهیت دفاعی» حمله، سعی خواهد کرد ایران را تحت فشار بگذارد تا اقدام تلافیجویانه ای را انجام ندهد، اما این کار آسانی نخواهد بود. ساعات جالبی در راه است.
متن فوق صرفا ترجمه گزارش تحلیلی اتاق فکر پرنفوذ آمریکایی است.
پایان/
نظر شما