به گزارش تحریریه، «جوزف استیگلیتز» اقتصاددان برنده جایزه نوبل، اعلام کرد که تهدیدهای تعرفهای «دونالد ترامپ»، ایالات متحده را به «محلی ترسناک برای سرمایهگذاری» تبدیل کرده و ممکن است رکود تورمی را به همراه داشته باشد.
او در مصاحبهای با گاردین گفت «این وضعیت بدترین سناریوی ممکن را ایجاد میکند: نوعی رکود تورمی.»
استیگلیتز استدلال کرد که با وجود خوشبینی نسبت به اقتصاد آمریکا در آغاز سال، عدم قطعیت ناشی از سیاستهای ناپایدار تعرفهای ترامپ و بیاعتنایی آشکار او به حاکمیت قانون، فرایند سرمایهگذاری را متوقف خواهد کرد.
عدم قطعیت ناشی از تعرفهها و بیاعتنایی به حاکمیت قانون، سرمایهگذاری را کاهش خواهد داد
او این سوال را مطرح کرده است که «اگر شما یک شرکت در ایالات متحده یا اروپا باشید، فکر میکنید بازار جهانی در اختیار دارید یا فقط یک بازار اروپایی؟ کارخانههای خود را کجا مستقر میکنید؟»
استیگلیتز به تلاشهای ایلان ماسک برای کاهش بودجه نهادهای دولتی بدون مجوز کنگره و همچنین بیاعتنایی ترامپ به قراردادها – از جمله پیمان تجاری که در دوره اول ریاستجمهوری خود با کانادا و مکزیک امضا کرد – اشاره داشت و آن را به عنوان نشانههای منفی برای سرمایهگذاران دانست.
او افزود: دولت آمریکا تعداد زیادی قرارداد دارد، و ما به سادگی در حال پاره کردن آنها هستیم. چقدر ریسک را میپذیرید؟ آمریکا به نظرم به مکانی ترسناک برای سرمایهگذاری تبدیل شده است.
استیگلیتز هشدار داد که این عدم قطعیت احتمالاً رشد اقتصادی را کند خواهد کرد، این در حالی است که همزمان، تعرفههای ترامپ – و اقدامات تلافیجویانه سایر کشورها – باعث افزایش تورم خواهد شد.
چشمانداز افزایش تورم در بزرگترین اقتصاد جهان، سرمایهگذاران را بر آن داشته تا پیشبینیهای خود را درباره کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو بازنگری کنند، بهویژه از زمان بازگشت ترامپ به قدرت، در حالی که نگرانیها درباره پیامدهای یک جنگ تجاری جهانی افزایش یافته است.
استیگلیتز، استاد دانشگاه کلمبیا و اقتصاددان سابق بانک جهانی که به عنوان رئیس شورای مشاوران اقتصادی بیل کلینتون نیز خدمت کرده است، اظهار داشت که فدرال رزرو «بهوضوح نگران» تأثیرات تورمی سیاستهای ترامپ است که احتمالا آن را وادار به افزایش نرخ بهره کند.
او گفت: تقریباً همه اقتصاددانان موافقند که تعرفهها باعث افزایش قیمتها خواهند شد. میزان این افزایش تا حدی به میزان تقویت نرخ ارز بستگی دارد، اما همه اقتصاددانان معتقدند که این تقویت نرخ ارز به هیچ وجه برای جبران تأثیر تعرفهها کافی نخواهد بود.
استیگلیتز ادامه داد: من کاملاً سناریویی را متصورم که در آن دچار رکود تورمی شویم یعنی هم تورم داشته باشیم و هم اقتصادی ضعیف. من اصلاً نمیتوانم یک اقتصاد واقعاً قوی را تصور کنم، زیرا اقتصاد جهانی به دلیل عدم قطعیتهایی که ترامپ ایجاد کرده، به شدت آسیب خواهد دید.
«اسکات بسنت» وزیر خزانهداری ایالات متحده، اظهار داشته که دولت قصد دارد نرخ بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله آمریکا را کاهش دهد، که این امر بر بازارهای جهانی تأثیر خواهد گذاشت. نرخهای پایینتر اوراق قرضه، هزینه استقراض دولت آمریکا را کاهش خواهد داد.
با اینحال
اما استیگلیتز تاکید کرد که تنها راهی که سیاستهای رئیسجمهور به طور مثبت به این هدف کمک میکند، تحت فشار قرار دادن ایالات متحده است.
او گفت: تورمی که از تعرفهها ایجاد میشود، در مسیر اشتباهی قرار دارد و تنها چیزی که در جهت مطلوب برای بسنت پیش میرود، تلاشهای او برای فروپاشی اقتصاد است.
او در پایان نتیجه گرفت: بسنت با حمایت از سیاستهای اقتصادی ترامپ، در واقع به کاهش منحنی بازده کمک میکند، اما این کار را با نابود کردن اقتصاد آمریکا انجام میدهد – که من آن را سیاست خوبی نمیدانم.
پایان/
نظر شما