به گزارش تحریریه،«اوو مورالس» سیاستمدار چپ، نخستین رئیسجمهور بومی بولیوی و منتقد سرسخت امپریالیسم که سه دوره ریاست جمهوری این کشور را در کارنامه خود دارد و سال ۲۰۱۹ در پی شورش در بولیوی از سمت ریاستجمهوری این کشور برکنار شده بود، برای چهارمین بار بهعنوان رئیسجمهوری در انتخابات ۲۰۲۵ اعلام نامزدی کرد. با اینحال اجازه حضور در انتخابات به او داده نشد و مورالس با در بسته روبرو شد.
این موضوع هواداران مورالس را به خیابانها کشاند و درخواست برای استعفای قضاتی که صلاحیت وی را به عنوان نامزد ریاستجمهوری برای انتخابات ۲۰۲۵ رد کردهاند، شدت گرفت. کار به جایی رسیده که ۶ نماینده مجلس این کشور در اعتراض به این رأی، دست به اعتصاب غذا زدهاند.
اعتراض دیگر مردم به چرایی برگزارنشدن انتخابات قضات در این کشور است به این معنا که طبق قانون اساسی، قضات ناظر بر انتخابات هر شش سال یکبار با رأی مردم انتخاب میشوند؛ اما با وجود گذشت شش سال، هنوز رأیگیری جدیدی صورت نگرفته است؛ در دسامبر سال گذشته، قضات، مأموریت منقضی شده خود را هم در بخش انتخابات و هم به عنوان مشاوران دادگاههای اصلی، تمدید کردند به این هدف که از «خلأ قدرت» تازمان برگزاری انتخابات جدید قضایی جلوگیری کنند.
حال همین قضات، صلاحیت اوو مورالس رئیسجمهوری پیشین را طبق قانونی که سال گذشته مصوب کرده بودند مبنی بر اینکه «انتخاب نامحدود حق بشری نیست» و فقط یکبار امکانپذیر است، رد کردهاند؛ زیرا او سه بار در سالهای (۲۰۰۶-۲۰۰۹، ۲۰۱۰-۲۰۱۴ و ۲۰۱۵-۲۰۱۹) بر کرسی ریاستجمهوری کشور نشسته است.
تارنمای «پاخینا ۱۲» در گزارشی به رد صلاحیت مورالس و اعتصابات بولیوی پرداخت و نوشت: اعتصابات و اعتراضات از منطقه مرکزی کوچابامبا شروع شده است؛ منطقهای که از طریق آن مسیرهای اصلی کشور یعنی شرق را به غرب متصل میکند و به عبارتی سنگر اصلی سیاسی مورالس محسوب میشود.
معترضان مسیر عبور را با کندههای درخت، سنگ، لاستیک و آتش بستهاند و به گفته «جانی آگیلرا» معاون وزیر کشور ۳۲ افسر پلیس در تظاهرات زخمی و ۲۱ معترض دستگیر شدهاند. در شهر لاپاز پایتخت بولیوی، در حال حاضر کمبود مرغ و سایر محصولات اولیه معیشتی وجود دارد و قیمت مرغ به کیلویی معادل دو و نیم دلار یعنی یک دلار بیشتر از قبل از اعتراضات رسیده است.
چندی پیش اوو مورالس سیاستمدار چپ در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) اعلام کرده بود که برای چهارمین بار به عنوان رئیسجمهوری در انتخابات ۲۰۲۵ نامزد خواهد شد. وی دلیل نامزدشدن خود را اینگونه بیان کرد: درخواست هوادارانم برای نامزدی مجدد را میپذیرم. من هر چیزی را که بتوانم انجام میدهم. ما هنوز قدرت داریم. ما با تعدی علیه خود با صداقت و شرافت مقابله خواهیم کرد.
وی، نخستینبار در سال ۲۰۰۶ به عنوان رئیسجمهوری این کشور آمریکای لاتین انتخاب شد. مورالس در سال ۲۰۱۹ در جریان ناآرامیهای ناشی از اتهام تقلب در انتخابات به نفع جنبش «برای سوسیالیسم»، مجبور به کنارهگیری و ترک کشور شد.
مورالس مدعی شده که برکناری او کودتای سازماندهی شده توسط واشنگتن بوده است.
پایان/
نظر شما