به گزارش تحریریه، امروزه تجارت جهانی بذر در دنیا از اهمیت زیادی برخوردار است؛ به طوری که از نظر انجمن بین المللی بذر، بذر پرچمدار نسل بعدی در گیاهان است. تجارت بین المللی بذر از اواخر قرن نوزدهم میلادی به طور گسترده ای آغاز شد و به طور کلی در 30 سال گذشته تجارت بذر در جهان چهار برابر شده است و گردش مالی ناشی از آن به 4 میلیارد دلار افزایش یافته است.
طبق بررسی ها، گردش مالی حاصل از تجارت بذر در سال 2009 نزدیک به 8 میلیارد دلار بوده است و بیشترین آمار تجارت بذر در جهان مربوط به سال های 2009 و 2015 و 2016 بوده است. تصویر زیر روند گسترش تجارت بین المللی بذر را نشان می دهد:
از دلایل گسترش تجارت بذر و جهانی شدن صنعت بذر می توان به شروع آزادسازی تجارت و لغو قوانین ذرت در بریتانیا و همچنین توافقنامه های تجاری مهمی همانند WTO اشاره کرد.
آمار وارادت بذر در ایران
آمار گمرک ایران نشان می دهد که در سال های اخیر نزدیک به 10 تا 15 میلیارد دلار به واردات بخش کشاورزی اختصاص یافته است. که بخشی از آن به وارادت بذر تعلق داشته است. بالاترین میزان وارادت بذر در دهه اخیر در سالهای 1391 و 1395 بوده است که در سال 1391، حدود 1614 تن بذر به ارزش 12050 میلیارد ریال و در سال 1395 حدود 1339 به ارزش 127228 میلیارد ریال طبق آمار گمرک بوده است که به لحظ ارزش بیش از در طی 5 سال بیش از ده برابر شده است. (جدول زیر کل واردات بذر ایران از جهان را نشان می دهد)
ایران در حال حاضر یکی از وارد کنندگان بذر بشمار می رود که کمتر از 20 درصد از بذر مورد نیاز کشور در داخل کشور تولید می شود. از میان وارادت بذر سهم عمده از واردات بذر مربوط به بذر سبزیجات می باشد که طبق منابع آماری بیشترین واردات بذر سبزیجات ایران از کشورهای توسعه یافته مانند هلند می باشد. در جدول زیر میزان واردات بذر سبزیجات ایران نشان داده است که تا سال 1395 ارائه شده است.
این آمار نشان می دهد که در سال 2016 بیشترین میزان وارادت بذر در بین کشورهای دنیا از هلند اختصاص به ایران داشته است و این مقدار از کشورهایی مثل چین، برزیل و مصر نیز بیشتر بوده است.
طبق گفته مقامات وزارت جهاد کشاورزی، سالانه فقط برای گلخانههای کشور بیش از ۷۰۰ میلیون بذر نیاز است و میزان نیاز اراضی فضای باز نیز قابل توجه است، اما ظرفیت تولید این نهاده در داخل کشور حداکثر ۳۰ میلیون بذر است و به همین دلیل سالانه بیش از 120 میلیون یورو در 5 سال اخیر برای واردات بذر از کشور خارج شده است.
این آمار بالا و تاسف بار در حالی است که کشور ایران دارای تنوع زیستی گیاهی بسیار خوبی است که این تنوع زیستی حتی از کل اروپا نیز بالاتر است و با اندکی همت و عزم جدی، نه تنها ایران می تواند وابستگی خود را به بذر برطرف کند بلکه به صادر کننده بذر در دنیا تبدیل شود.
پایان/
نظر شما