به گزارش تحریریه، خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره نوشت، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که پیش از این از تلاش برای کوچاندن فلسطینیان نوار غزه به صورت دائمی خبر داده بود، پیشنهاد جدیدی را در خصوص اشغال نوار غزه توسط آمریکا مطرح کرد.
این پیشنهاد که توسط بیشتر سران عربی و فلسطینی رد شده است، بر ضرورت انتقال فلسطینیان به مصر و اردن تاکید دارد. حامیان حقوق بشر نیز این پیشنهاد را تلاشی برای پاکسازی نژادی غزه قلمداد میکنند. جزئیات زیادی از این پیشنهاد ارائه نشده است، اما حتی بیان کلیات این طرح نیز برای جنجال آفرینی در خصوص آن کافی است. الجزیره تلاش کرده است به چند سوال در خصوص این طرح پاسخ دهد.
۱- جزئیات طرح ترامپ برای اشغال غزه
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در نشست خبری مشترک خود با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت که ایالات متحده مسئولیت کنترل نوار غزه را بر عهده خواهد گرفت و عملیات خود را در آنجا انجام خواهد داد و مسئول جمعآوری تمامی بمبهای منفجر نشده و تسلیحات دیگر و پاکسازی مناطق مختلف و آواربرداری ساختمانهای ویران و ایجاد رشد و توسعه اقتصادی در این منطقه خواهد بود که میتواند شغل و مسکن زیادی را برای ساکنان منطقه ایجاد کند.
۲- میزبانان ساکنان غزه از دیدگاه ترامپ
ترامپ گفته است که از کشورهای همسایه فلسطین خواهد خواست که مهاجران غزه را بپذیرند. وی البته از این موضوع سخن نگفت که آیا فلسطینیها آمادگی پذیرش چنین طرحی را دارند یا نه؟
ترامپ از روز ۲۵ ژانویه گذشته بارها از مصر و اردن خواسته است این اقدام را انجام دهند، اما این کشورها و دیگر کشورهای عربی پیشنهاد ترامپ را رد کردهاند.
رئیس جمهور آمریکا در سخنان خود میافزاید: به جای این کشورها باید به سمت دیگر کشورهایی که به موضوع اهمیت میدهند، برویم. بسیاری از کشورها هستند که میخواهند این کار را انجام دهند و در نهایت مناطق مختلفی برای اقامت ۱.۸ میلیون ساکن غزه تدارک دیده خواهد شد. کشورهای ثروتمند همسایه باید هزینههای این اتفاق را بپذیرند.
۳- آیا ترامپ برای اجرای طرح خود عملیات نظامی انجام میدهد؟
ترامپ در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آمریکا نیروهای نظامی خود را بر اساس این طرح به غزه ارسال خواهد کرد، ابراز داشت: هر آنچه که ضروری باشد را انجام خواهیم داد. اگر حضور نظامی ضروری باشد، این حضور را میپذیریم و منطقه را تحت کنترل خود میگیریم و آن را توسعه داده و هزاران هزار شغل در آن ایجاد خواهیم کرد و کاری خواهیم کرد که تمام خاورمیانه به آن افتخار کند!
۴- آیا ترامپ حامی راه حل تشکیل دو دولت است؟
آمریکا طی چندین دهه گذشته از راه حل تشکیل دو دولت بین اسرائیل و فلسطین که میتوانست منجر به تشکیل دولت فلسطین در بخشهای محدودی از کرانه باختری و نوار غزه شود، حمایت میکرد. هنگامی که از دونالد ترامپ در خصوص این طرح سوال شد، وی پاسخ شفافی به این سوال نداد و افزود: این به معنای دو دولت یا یک دولت یا هر دولت دیگر نیست، بلکه به این معنا است که ما میخواهیم به مردم فرصت زندگی دهیم، چرا که غزه به جهنمی برای ساکنان آن تبدیل شده است.
۵- بر اساس طرح ترامپ، ساکنان غزه چه کسانی خواهند بود؟
ترامپ در پاسخ به این سوال گفت: به نظر من در این منطقه «ملتهای جهان» زندگی خواهند کرد، بله ملتهای جهان»!
وی بدون اشاره به جزئیات این سخن گفت: فلسطینیها؛ فلسطینیها هم میتوانند در آنجا زندگی کنند. در آنجا بسیاری از مردم زندگی خواهند کرد.
مرحله اول توافق آتش بس بین گروههای مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی در روز ۱۹ ژانویه به اجرا گذاشته شد و بر اساس آن چهار دوره عملیات تبادل اسرا بین حماس و اسرائیل به اجرا در آمده است.
بر اساس توافق موجود قرار بود مذاکرات غیر مستقیم در خصوص مرحله دوم نهایتاً از روز شانزدهم اجرای توافق آغاز شود و قبل از به پایان رسیدن هفته پنجم مرحله اول، مذاکرات به نتیجه برسد؛ اما هنوز مذاکرات مرحله دوم آغاز نشده است.
پایان/
نظر شما