به گزارش تحریریه، روزنامه «گاردین» به نقل از یک مقام امنیتی ارشد سابق در دولت انگلیس نکات مهمی را در مورد تحولات اخیر منطقه مطرح کرده و ادعاهایی را در مورد سیاست و شرایط جمهوری اسلامی ایران بیان کرد.
در متن این گزارش آمده است: «تام توگندهات» وزیر امنیت سابق بریتانیا، که اکنون در حزب محافظهکار در مجلس انگلیس حاضر است و قصد دارد بر سیاست خارجی تمرکز کند، پیشبینی کرده است که حکومت ایران در چند سال آینده سقوط خواهد کرد.
او همچنین گفت که اگر شرایط به درستی مدیریت شود، سوریه میتواند در عرض یک دهه به یک قدرت اقتصادی در خاورمیانه تبدیل شود.
اینکه یک وزیر سابق کابینه بریتانیا از عملی که به نظر برخی به عنوان یک اقدام جنجالی نزدیک به قتل غیرقانونی تلقی میشود، تحسین کند، غیرمعمول است. اظهارات او درست پیش از پنجمین سالگرد ترور «قاسم سلیمانی» در بغداد مطرح شد؛ سالگرد وی موجب شد آیتالله علی خامنهای، رهبر عالی ایران، دوباره در سخنرانی خود در تهران اعلام کند که رهبری سوریه مجبور خواهد شد عقبنشینی کند زیرا «جوانان برمیخیزند» تا رژیم جدید سنیمذهب را شکست دهند.
توگندهات در پادکست «Conflicted» اظهار داشت که ترور سلیمانی در حمله پهپادی یک نقطه عطف بوده است.
او گفت: «همیشه تحت تأثیر قرار میگیرم که چطور برخی افراد میتوانند بسیار بیشتر از آنچه که در لحظه متوجه میشویم، نقش اساسی و کلیدی را در یک امر داشته باشند. واقعیت این است که وقتی قاسم سلیمانی در ژانویه ۲۰۲۰ هدف قرار گرفت، او تمام روابط و پیمان ها در سراسر منطقه را در ذهن خود داشت.
فردی جانشین وی شد، اما واقعاً جایگزین نشد، چون هیچکس نمیتواند روابط شخصی ۲۰ سالهای که او داشت را دوباره برقرار کند. این همان چیزی است که شروع به گسستن میکند. پس باید بگویم، میدانم که این خوشایند نیست، اما رئیسجمهور ترامپ در واقع ماشهای بود که سقوط رژیم اسد را آغاز کرد.»
توگندهات که پیش از این رئیس کمیته امور خارجه مجلس بریتانیا بود، همچنین بحران در داخل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران (IRGC) را به دلیل از دست دادن سوریه تایید کرد و اظهار داشت:
«اعضای جوان سپاه دو چیز میگویند. یکی اینکه نیروهای قدیمی فاسد و ناتوان است. به همین دلیل بود که حزبالله کنار گذاشته شد و شکست خورد. به همین دلیل بود که متحدان قدیمی مثل اسد سقوط کردهاند. این یکی از چیزهایی است که آن ها میگویند.
دومین چیزی که آنها میگویند این است که شایعاتی میشنوند، نمیدانم چقدر درست است، اما میشنوند که آیتالله خامنه ای و دولت در تهران میخواهند با آمریکاییها صحبت کنند تا راهی برای خروج از این وضعیت پیدا کنند و شاید دوام بیاورند. اما آنها میگویند که هیچ راهی وجود ندارد که بتوان با قاتلان قاسم سلیمانی مذاکره کند.
این بدان معنی است که مشکل واقعی و بزرگی در درون حکومت وجود دارد، چالشی بسیار بزرگ، زیرا واقعاً هیچ راهحلی وجود ندارد. این جوانها یعنی افراد تندرو در سپاه پاسداران سعی دارند نظام را در سطحی از خلوص نگه دارند که کاملا با واقعیت های کنونی ناسازگار است.»
توگندهات همچنین به انسجام موجود در دولت اصلاحطلب ایران درباره لزوم مذاکرات مستقیم با دونالد ترامپ برای رسیدن به یک توافق هستهای جدید اشاره داشت که با مقاومت گروه سختگیران مواجه است. وی در سال ۲۰۱۵ مخالف توافق هستهای نخست بود و به عنوان وزیر امنیت از تحریم سپاه پاسداران حمایت می کرد.
وی انقلاب سوریه را به عنوان یک نقطه عطف بزرگ میبیند.
او گفت: «صادقانه بگویم، اگر ما سوریه را درست کنیم، در ۱۰ سال آینده سوریه میتواند نه تنها یک قطب ثبات باشد بلکه یک قدرت اقتصادی شگفتانگیز در منطقه شود که ثبات و تمدن را همانطور که برای هزاران سال انجام داد به باقیمانده جهان صادر کند.
لحظاتی مانند حالا وجود دارند که دوران قبل تمام شده است، توهمات قدیمی مردهاند و چیزهای مختلفی در حال نابودی آن هستند. و من مظنون این هستم که حکومت تهران نیز در چند سال آینده از بین خواهد رفت. بنابراین به نظر من فرصتی واقعی برای گسترش آزادی وجود دارد.»
در عین حال، او عنوان داشت که در سوریه خطرات قابل توجهی وجود دارد، چون کشور بین گروههای کرد و گروه سنی اسلامگرای رادیکال «هیات تحریر شام» (HTS) برای نفوذ تقسیم شده است.
توگندهات غرب را متهم کرد که استراتژی بلندمدتی را برای خاورمیانه ندارد و اظهار کرد که خروج از افغانستان و عدم اقدام «باراک اوباما» در مقابل استفاده اسد از سلاحهای شیمیایی در سال ۲۰۱۳ فرصتی به «ولادیمیر پوتین» داده تا خود را به عنوان یک مرد قدرتمند و قابل اعتماد معرفی کند.
توگندهات اعتقاد دارد که غرب در چند پیچ بزرگ این مسیر «ضعف نشان داده و خودش بیثباتی را تشدید کرده است».
او گفت: پوتین اصلا با ثبات تر از ما نیست، اما او این توهم را دارد. و این همان نظریه مرد قدرتمند دروغین است. اگرچه این کاملاً بی معنی است اما توهم وی واقعی به نظر میرسد، و همین امر برای گرفتن تصمیماتی که به بدبختی گسترده منجر می شود، کافی است.»
*متن فوق صرفا ترجمه گزارش گاردین است و بیانگر دیدگاه تحریریه نیست.
پایان/
نظر شما