به گزارش تحریریه، پدیده حبابی شدن صندوق های سرمایه گذاری در هفته های اخیر کم و بیش تعدادی از صندوق های اهرمی، بخشی و طلا را فراگرفته و منشاء آن صفوف خریدی است که برای این صندوق ها تشکیل شده است. به اعتقاد کارشناسان، صندوق ها اگر صفوف خرید را با عرضه ناشی از صدور واحد پوشش دهند و منابع جدید ناشی از صدور را سریعا نتوانند به سهام مناسب تبدیل کنند، در ادامه روند صعودی از بازار جا خواهند ماند و در این صورت منافع سهامداران قبلی خود را قربانی بزرگ کردن صندوق نموده اند.
از آنجا که منافع صندوق ها ایجاب می کند که به جهت بزرگ کردن صندوق و افزایش کارمزد و درآمد خود، واحدهای جدید صادر کنند و اکثر صندوق ها از این فرصت چشم پوشی نمی کنند، بنابراین ضرورت دارد تا نهاد ناظر راهکاری بهینه هم در جهت حفظ منافع صندوق ها و هم در جهت حفظ منافع سهامداران قبلی صندوق ها اتخاذ نماید و در ظهور پدیده تضاد منافعی که بین منافع صندوق ها و سهامداران به دلیل افزایش تقاضا پیش آمده است، دخالت نماید.
صندوق های سرمایه گذاری که ۹ هفته متوالی روند صعودی مناسب تجربه کردند در هفته اخیر عمده فعالیت آنها خانه تکانی در سبد دارایی و بر تغییر دارایی های تحت مدیریت(AUM) خود متمرکز شدند. اکثریت قریب به اتفاق این صندوق ها، ارزش سهامی که خریداری نمودند بیشتر از سهامی بود که فروختند، در برخی از این صندوق ها نسبت خرید به فروش ۹۰ به ۱۰ درصد بود.
اقدام مشترک دیگر در اکثر صندوق های سهامی، کاهش وزن سپرده و دارایی های نقد و در مقابل افزایش وزن سهام در سبد دارایی هایشان بود. اما این صندوق ها در انتخاب سهام برای خرید از الگوی خاص و مشترکی تبعیت نکردند، در حالیکه برخی از صندوق ها از وزن شرکت های بزرگ در سبدشان کاستند و به خرید سهام شرکت های کوچک روی آوردند، برخی دیگر از صندوقهای سهامی خریدار شرکت های بزرگ بوده و فروشنده شرکت های کوچک شدند. حتی برخی از این صندوق ها، بخشی از داراییهایشان را به خرید شمش طلا و گواهی سپرده طلا اختصاص دادند.
از آنجا که مطابق اطلاعیهای که در سامانه کدال از حدود ۳ هفته پیش منتشر شد و بر اساس آن ۱۳ شرکت پتروشیمی با هدف شفاف سازی و تعیین تکلیف نرخ یوتیلیتی بسته شدند و از سوی دیگر دو هفته قبل، بازار نرخ ارز توافقی جایگزین نرخ نیمایی شد و در بازار نیز دلار روندی صعودی در پیش گرفت و همین موضوع دلیل افزایش شدید تقاضا برای صندوق های بخشی صنایع پتروشیمی شد، این مساله باعث گردید تا قیمت نماد این صندوق ها بیش از NAV آنها رشد کند و میزان حباب قیمتی برخی از این صندوق به ۵ تا ۱۵ درصد برسد.
مساله دیگری که این روزها در صورت عدم شفاف شدن آن میتواند به انحراف آماری منجر شود، آمار خروج نقدینگی توسط افراد حقیقی و ورود پول حقوقی هاست. با توجه به اینکه در هفته های اخیر بسیاری از افراد حقیقی، سهام و اوراق درآمد ثابت خود را به فروش میرسانند و پول آن را به خرید صندوق های سرمایه گذاری اختصاص می دهند و به دنبال آن صندوق ها از این منابع، سهام خریداری می کنند و این خرید با کد حقوقی صورت می گیرد، بنابراین ممکن است این وضعیت به اشتباه ورود پول حقوقی یا خروج پول حقیقی تفسیر شود.
هادی اکبری - کارشناس صندوق های سرمایه گذاری
پایان/
نظر شما