به گزارش تحریریه، ابوالفضل ظهرهوند عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس با اشاره به تلاشهای برخی بازیگران منطقهای جهت بازگشایی دالان زنگزور گفت: موضوع زنگزور در واقع جزو توهمات ژئوپلیتیکی الهام علیاف و اردوغان است که واجد یکسری سلسله تهدیدات علیه کشورهای منطقه از جمله ایران و روسیه و به طور کلی منطقه آسیای مرکزی است.وی افزود: از این جهت که با ایجاد آن، راه جنوب به شمال مسدود میشود. یعنی این کریدور برای ایران، روسیه و ارمنستان و همه کشورهایی که از این راه میتوانند عبور کنند، مشکل ساز میشود.ظهرهوند ادامه داد: نکته بعدی این است که ارمنستان کاملاً به محاصره درآمده و دچار یک خفگی ژئوپلیتیک میشود. به نحوی که با ایجاد این کریدور ارمنستان که ضعیفترین کشور جنوب قفقاز است عملاً نابود میشود.
ایجاد کریدور زنگزور به ریشه یک چالش پایدار منطقهای تبدیل خواهد شد
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تصریح کرد: نکته بعدی این است که تغییر در نقشه ژئوپلیتیکی منطقه در همین حد باقی نمیماند و سایر مناطق را در بر خواهد گرفت. بنابراین؛ این رخداد ریشه یک چالش پایدار خواهد شد.وی ادامه داد: از همه خطرناکتر این است که این کریدور سبب خواهد شد ناتو بتواند از طریق ترکیه وارد دریای خزر و آسیای مرکزی شود که به معنای برهم ریختگی کل ساختار ژئوپلیتیکی منطقه به ضرر کشورهای عضو cis، آسیای مرکزی، چین و روسیه خواهد بود.ظهرهوند افزود: شاهد هستیم که روسها دو سال است که تمام قد در برابر حضور ناتو در اوکراین ایستادهاند و زیر بار آن نرفتند، حال چگونه است که بپذیرند این کریدور برقرار شود و ترکیه که عضو ناتو است وارد آن شده و به سمت شکلدهی به رویای پانترکیسم در آسیای مرکزی رفته و توافقنامه امنیتی شانگهای را بر هم بزند.
تشکیل کریدور زنگزور خط قرمز ایران است
وی تصریح کرد: نکته حائز اهمیت بعدی این است که آذربایجان به عضویت ناتو در خواهد آمد و ما و همه کشورهای منطقه دچار یک گرفتاری اساسی خواهیم شد. لذا؛ کشورهای منطقه نباید به هیچ عنوان زیر بار این اتفاق بروند و ایران هم موضع دقیق و بسیار اصولی درباره تشکیل کریدور زنگزور اتخاذ کرده که خط قرمز ایران است و ایران باید در برابر این اتفاق ایستادگی کند. عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به دیدار اخیر دبیران شورای امنیت ملی ایران و روسیه عنوان کرد: طبق آخرین خبری که بنده در اختیار دارم در سفر احمدیان دبیر شورای عالی امنیت ملی به روسیه، آقای سرگئی شایگو دبیر شورای عالی امنیت ملی روسیه نیز در واقع حمایت روسیه از کریدور زنگزور را رد کرده و بحثی که آمریکاییها و غربیها سعی کردند به دامن بزنند در حمایت از روسیه از موضوع جزایر به نفع امارات را نیز منکر شدند که طبیعی بوده و هست. چرا که ایران و روسیه دو متحد استراتژیک هستند که در حال ورود به فاز شراکت راهبردی هستند. وی ادامه داد: بنابراین؛ فکر میکنم گشایش و ایجاد کریدور زنگهزور صرفاً توهم و تخیل آقای علیاف بوده که تعبیر روشنی نیز نخواهد داشت.
نظر پوتین درباره ایجاد کریدور زنگزور
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در رسانهها عنوان شد که آقای پوتین از ایجاد کریدور زنگزور حمایت کرده است، اظهار کرد: مسئله سفر آقای پوتین به باکو در بحث استفاده از ظرفیت خط لوله باکو - جیحان بود که در آن سفر دو روزه، آقای الهام علیاف مطرح میکند که اگر بتوانیم این کریدور را راهاندازی کنیم این امکان وجود خواهد داشت که از این طریق نیز استفاده کرد که آقای پوتین در پاسخ به او گفته ما در این باره مشکلی نداریم. وی ادامه داد: آقای پوتین بدون توجه به پیامدهای امنیتی که کریدور زنگزور فقط به این عنوان که این مسیر یک کریدور انتقال گاز و نفت خواهد بود، موضعگیری کرد و نه یک کریدور ترانزیتی. ظهرهوند افزود: در حالی که کریدور مد نظر آقای علیاف و اردوغان یک جاده چند منظوره است که بایستی در بخشی از این جاده ادوات نظامی اعم از تانک و توپ حرکت کند. روسها به هیچ عنوان حتی بر اساس منافع خود و نه منافع ایران نیز زیر بار آن نمیروند چون قرار نیست روسها ارتباط خود را با جنوب قطع کنند چون ایران نقطه اتکای امنیتی و ژئوپلیتیکی روسیه در مواجهه با غرب است.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تصریح کرد: البته من از ابتدای موضوع نیز این مهم را روشن کردم و اکنون نیز، آقای شویگو در این باره اظهار نظر کرده است. بنابراین؛ بحثی که مطرح شده در حد یک بحث ثوری بوده که درباره خط لوله گاز و نفت که آقای پوتین هم درباره آن گفته که مشکلی ندارد ولی مسئله کریدور که مورد نظر علیاف و اردوغان است صحبت از تغییر نقشه جغرافیایی و تصرف بخش جنوبی استان سیونیک ارمنستان است و ارمنستان اساسأ زیر بار آن نخواهد رفت که ارتباطش با ایران قطع شود و در آسیای مرکزی دچار خفگی شود چون کاملاً محاصره است.وی در پایان افزود: تنها راه تنفس ارمنستان مرز ایران است که ارامنه میتوانند تا خلیج فارس و دریای عمان عبور و مرور کرده و خود را توسعه بدهند و برای خود بندر داشته باشند. کدام دیوانهای حاضر است که گلوی خود را در اختیار دشمن همان الهام علیاف که دشمن سرسخت ارمنهاست، قرار بدهد و یا ترکیه که سابقه کشتار ارامنه را دارد؟
منبع: فارس
پاسان/
نظر شما