به گزارش تحریریه، بخش عربی زبان روزنامه «ایندیپندنت» انگلیس در بخشی از گزارش خود با اشاره به سفر اخیر «هیثم بنطارق» پادشاه عمان به ایران و مصر نوشت، طی ماه های اخیر برخی پیام ها رد و بدل شده که بیانگر تلاش برای برقراری روابط میان ایران و مصر است. در نوامبر گذشته «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر با «علی سلاجقه» معاون رئیس جمهوری ایران در حاشیه کنفرانس آب و هوایی «شرم الشیخ» دیدار کردند. همچنین «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر نیز در حاشیه نشست بغداد که در اردن برگزار شد با «حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار داشت. پس از آن «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق پیشنهاد آغاز گفت و گوی ایران و مصر را داد.
توافق برای از سرگیری روابط ایران و عربستان، گمانه زنی ها را درباره نزدیک بودن از سرگیری روابط تهران و قاهره افزایش داد؛ اظهارات «علی کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی که در آن مصر را یک کشور مهم منطقه به شمار آورد هم این گمانه زنی ها را تقویت کرد. کنعانی اعلام کرد کشورش بر ضرورت در پیش گرفتن اقدامات مثبت برای تقویت روابط تاکید می کند. همچنین امیر عبداللهیان نیز ابراز امیدواری کرد که روابط دو کشور توسعه یابد. او تاکید کرد برقراری روابط با قاهره از اولویت سیاست خارجی ایران است و برخی کشورها ایران و مصر را برای افزایش سطح روابط تشویق می کنند. «فدا حسین مالکی» عضو کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس شورای اسلامی هم عنوان داشت که مذاکراتی در عراق در جریان است و در آینده نزدیک روابط دو کشور از سرگرفته خواهد شد و سفارتخانه ها کار خود را آغاز خواهند کرد. حتی او پیش بینی کرد روسای جمهوری دو کشور با هم دیدار خواهند داشت.
در این راستا، «محمد عباس ناجی» کارشناس مسائل ایران در مرکز پژوهش های راهبردی «الاهرام» مصر به روزنامه ایندیپندنت گفت دور از ذهن نیست که پرونده آشتی میان تهران و قاهره در سفر «هیثم بن طارق» پادشاه عمان به مصر و دیدار او با عبدالفتاح السیسی مطرح شده باشد.
البته خبر وساطت عمان میان ایران و قاهره با گزارشی که روزنامه «نشنال» امارات به نقل از مسوولان مصر منتشر کرد، تقویت شد. در این گزارش، طبق اظهارات مقامات مصر، در چند ماه آینده تبادل سفرا میان قاهره و تهران با وساطت عمان صورت خواهد گرفت و برای دیدار روسای جمهوری دو کشور توافق هایی صورت گرفته است. همچنین ایران و مصر چندین بار در عراق درباره مسائل مختلف گفت و گو کردند.
طبق نظر این کارشناس مصری، حضور ابراهیم رئیسی در کرسی ریاست جمهوری که روابط نزدیکی با آیت الله خامنه ای دارد شاخص بزرگی است که نشان می دهد این بار فرصت و شانس آشتی میان مصر و ایران بیشتر است. همچنین اظهارات عبداللهیان که سابقه فعالیت در سپاه پاسداران را در کارنامه خود دارد نشان می دهد که او چراغ سبزی را از آیت الله خامنه ای برای برقراری روابط با مصر دریافت کرده است.
«غازی فیصل» مدیر مرکز پژوهش های راهبردی «العراقی» هم به این روزنامه اظهار داشت توافق ایران و عربستان زمینه را برای همکاری اقتصادی و تفاهم دیپلماتیک و سیاسی بین کشورهای عربی و ایران فراهم کرده است. ورود مصر به این عرصه هم اهمیت دارد، زیرا مصر از نظر جمعیت، موقعیت جغرافیایی و ژئوپلتییکی دارای اهمیت بالایی است.
به نوشته روزنامه ایندیپندنت، بسیاری از کشورهای منطقه خاورمیانه و جهان سرنوشت تلاش دو کشور تاریخی و با اهمیت نظامی و سیاسی در منطقه را زیر نظر دارند. از جمله این طرف ها رژیم اسرائیل است. «یائیر لاپید» نخست وزیر سابق این رژیم نسبت به برقراری روابط ایران و مصر هشدار داد و در صفحه «توییتر» خود نوشت این روابط برخلاف منافع اسرائیل و منطقه است.
«مروة مزید» استاد یار روابط بین الملل در دانشگاه مریلند آمریکا هم عتقد است مصر تمایل دارد تا گام های آرامی را در مسیر دیپلماسی بردارد تا آمریکا و اسرائیل با بدبینی به آن نگاه نکنند. به نظر نمی رسد که ایران و مصر خیلی زود روابط خود را از سرگیرند،. پیش بینی می شود چین هم دو کشور را به از سرگیری روابط تشویق کند زیرا پکن، ایران و مصر را دو کشور تمدن ساز منطقه به شمار می آورد.
پایان/
نظر شما