ناراحتی هند و پاکستان از توافق تهران-ریاض!

نشریه «فارن پالسی» نوشت، هند و پاکستان علاقه‌ی زیادی به موفقیت این توافق دارند. بهبود روابط ایران و رژیم‌سعودی به هر دو کشور فضای سیاسی (دیپلماتیک) بیش‌تری برای تقویت ارتباطات به‌ویژه روابط تجاری می‌دهد.

به گزارش تحریریه، نشریه «فارن‌پالسی» نوشت: «سؤال اساسی در مورد توافق_تهران_ریاض این است که آیا این توافق برقرار خواهد شد یا خیر؟ آیا این دو رقیب سرسخت واقعاً از نزدیکی پایدار برخوردار خواهند شد؟»

به‌ نظر نویسنده (مایکل کاگلمن) هند و پاکستان علاقه‌ی زیادی به موفقیت این توافق دارند. بهبود روابط ایران و رژیم‌سعودی به هر دو کشور فضای سیاسی (دیپلماتیک) بیش‌تری برای تقویت ارتباطات به‌ویژه روابط تجاری می‌دهد.

طبق این مقاله اسلام‌آباد و دهلی‌نو به این سبب که می‌خواهند با نزدیک شدن به تهران، واشنگتن را ناراحت نکنند، بدون توجه به نتیجه‌ی این توافق رویکردی دقیق اتخاذ خواهند کرد.

نویسنده تصریح کرد رژیم‌سعودی یکی از نزدیک‌ترین متحدان پاکستان است. ریاض شریک قدیمی نظامی و منبع حمایت اقتصادی از اسلام‌آباد است؛ از کمک‌های مالی گرفته تا حواله‌های مالی. بسیاری از سران نظامی و غیرنظامی پاکستان نیز روابط نزدیکی با آل‌سعود دارند.

«کاگلمن» ادامه داد: «در مقابل اما پاکستان و ایران اغلب در تضاد بوده‌اند. آن‌ها یک‌دیگر را متهم کردند به پناه دادن به شبه‌نظامیان معاند. دولت‌های پاکستان خود را در رقابت میان عربستان سعودی و ایران بی‌طرف جلوه داده‌اند و اسلام‌آباد قبلاً به‌دنبال میانجی‌گری برای ایجاد روابط نزدیک بود.»

این رسانه افزود اما برای جلوگیری از تحریک رژیم‌سعودی، اسلام‌آباد از نزدیک شدن به تهران خودداری کرده‌ و جدای از برخی پیوندهای تجاری، هم‌کاری‌ها نسبتاً محدود است.

از سوی دیگر هند به‌طور سنتی موازنه‌ی موفق‌تری را ترتیب داده و روابط تجاری قوی‌تری را به‌ویژه از طریق تجارت سوخت (انرژی)، هم با سعودی‌ها و هم با ایرانی‌ها دارد.

هند و رابطه با اعراب حاشیه‌ی خلیج‌فارس

نویسنده آورد: «اما از سال ۲۰۱۹ دهلی‌نو واردات سوخت خود را از ایران به‌شدت کاهش داد تا از نقض تحریم‌های_آمریکا جلوگیری کند و تجارت با عربستان سعودی و دیگر اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس ازجمله امارات، بحرین، کویت، عمان و قطر را افزایش داد.»

به ادعای این مؤلف، هند هم‌چنین روابطش را با «سازمان همکاری اسلامی» که به‌شدت تحت تأثیر رژیم‌سعودی و متحدانش در حاشیه‌ی خلیج‌فارس است تقویت کرده است.

ناراحتی هند و پاکستان از توافق تهران-ریاض!

«فارن‌پالسی» ادعا کرد حمایت دهلی‌نو از «پیمان آبراهام» و مشارکت در مجمع چهارجانبه‌ی رژیم‌صهیونیستی، آمریکا و امارات، هند را در تضاد با تهران قرار داده و روابط هند و ایران به‌موجب روابط هندی‌ها با رژیم اشغال‌گر قدس و نیز روابط تهران با پکن تضعیف شده.

وی ادامه داد توافق تهران-ریاض به نفع دیپلماسی هند و پاکستان خواهد بود. هر دو باید تلخی رقابت قدرت‌های بزرگ را برای خودشان کم‌تر کنند. برای هند رقابت آمریکا و روسیه و برای پاکستان رقابت آمریکا و چین.

به‌زعم نویسنده‌ی «فارن‌پالسی» نزدیکی ایران و عربستان سعودی می‌تواند فرصت‌هایی را برای هند و پاکستان فراهم کند تا بر طرح‌های کلیدی اقتصادی با ایران تمرکز کنند. طرح‌هایی شامل توسعه‌ی بندر چابهار در جنوب‌شرقی ایران که هند آن را به‌عنوان بخشی از مجرای ارتباطی منتهی به افغانستان و آسیای مرکزی می‌داند.

هم‌چنین تکمیل خط لوله‌ی گاز ایران-پاکستان که بخشی از آن ساخته شده می‌تواند تقویت امنیت_سوخت را برای پاکستان به ارمغان آورد؛ امری که بسیار مورد نیاز اوست.

به ادعای «فارن‌پالسی» پاکستان سهم بزرگی در توافق موفق ایران و رژیم‌سعودی دارد. این کشور با ایران هم‌سایه است و ۲۰ درصد جمعیت پاکستان شیعه هستند.

نویسنده مدعی شد پاکستان به‌علت ائتلاف نظامی با ریاض، و اعزام نیرو به عربستان سعودی برای جنگ در بحرین و یمن تحت فشار قرار گرفته.

ناراحتی هند و پاکستان از توافق تهران-ریاض!

آمریکا نباید ناراحت شود!

وی تصریح کرد به‌ این‌ سبب که رژیم واشنگتن نباید ناراحت شود، لذا نباید در خصوص موفقیت توافق ایران و رژیم‌سعودی و عوایدش برای هند و پاکستان اغراق کرد.

هر دو کشور در معاملات خود با ایران محتاط خواهند بود؛ چون رژیم آمریکا نمی‌خواهد شرکایش با تهران تجارت کنند. هند نیز ممکن است شراکت نزدیکی با روسیه داشته باشد، اما روابطش با ایران نسبتاً معتدل‌تر است.

این امر به تصریح نویسنده یعنی برخلاف مسکو، دهلی‌نو انگیزه‌ی کمی برای تعامل بیش‌تر با رقیب اصلی رژیم آمریکا دارد و خطر خشم واشنگتن را به جان نمی‌خرد.

اسلام‌آباد هم که در بحران اقتصادی حاد قرار دارد، نمی‌خواهد از طریق تعامل فزاینده با ایران، رژیم آمریکا را برنجاند. آمریکا مقصد اصلی صادرات پاکستان و عامل اعطای کمک‌های اقتصادی «صندوق بین‌المللی پول» به پاکستان است.

اسلام‌آباد و دهلی‌نو علی‌رغم فضای سیاست‌خارجی جدیدی که از قِبل توافق موفقیت‌آمیز تهران و ریاض مهیا شده، با دقت اقدام خواهند کرد. ماجراهای انتخاب سفیر جدید آمریکا در هند و درگیری‌ها بر سر بازداشت «عمران_خان» در پاکستان موارد دیگری بود که نویسنده به آن اشاره کرد.

منبع: کانال اخبار راهبـــردی

پایان

۱۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۱:۰۰
کد خبر: 24866

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 6 =