به گزارش تحریریه، بررسی وضعیت بازار خودرو نشان می دهد که سیاست های دولت سیزدهم با فرماندهی تیم اقتصادی دولت و میدان داری فاطمی امین و منوچهر منطقی در این زمینه با شکست کامل روبرو شده و این بازار مهم یکی از پایه های نارضایتی شدید عمومی است که خود را به شکل های مختلف نشان می دهد.
سطح قیمت انواع خودروها در 1 مهمر 1401 نسبت به 1 مهر 1400 نشان دهنده افزایش تقریبا 30 درصدی در قیمت خودروهای داخلی و افزایش 45 درصدی در قیمت خودروهای وارداتی است که در سال نخست دولت وقت فاجعه آمیز است و نمی توان آنرا توجیه کرد.
در یک سال گذشته وعده ها و برنامه های:
- برچیده شدن قرعه کشی تا پایان سال 1400
- واردات خودرو از ابتدای سال 1401
- واردات خودرو از خرداد 1401
- واردات خودرو از شهریور 1401
- واردات خودرو از آبان 1401
- واردات خودرو از آذر1401(احتمالا)
- تولید 1.5 میلیون دستگاه در سال
- رسیدن تولید به 3 میلیون دستگاه در سال(تا 1404)
- رسیدن صادرات به 1 میلیون دستگاه در سال(تا 1404) که در سال 1400 تقریبا صفر بود و در سال اول دولت سیزدهم هم صفر باقی ماند.
- حذف قیمتگذاری دستوری
- خروج دولت از مدیریت خودروسازان
- کمک به خودروسازان خصوصی و عدم سنگ اندازی برای افزایش توان آنها
ساختگی از آب درآمد و تحقق پیدا نکرد و حتی شاهد علنی شدن برنامه های مبهمی مانند واگذاری ایران خودرو و سایپا به چهار شرکت میهن، زرماکارون، گلرنگ و ماموت بودیم که هنوز سرانجام مشخصی پیدا نکرده است.
در واقع اگر ادعاها و برنامه های تکراری فاطمی امین و منوچهر منطقی را کنار بگذاریم، صنعت و بازار خودرو در یک سال گذشته نه تنها قدمی رو به جلو حرکت نکرده است، بلکه شاهد پسرفت کیفی و جهش قیمتی هم بوده ایم که مایه حیرت کارشناسان است. زیرا اینکه بتوان از مدیریت دولت حسن روحانی در بازار و صنعت خودرو بدتر عمل کرد، بسیار دشوار و عجیب است، اما ظاهرا تیم اقتصادی دولت رئیسی به این موفقیت نائل آمده است و یکی از معدود موفقیت های دولت سیزدهم است.
سال نخست در "خودرو" با ناکامی محض برای دولت سیزدهم به پایان رسید و با بقای تیم اقتصادی و خودرویی دولت در سال دوم می توان از هم اکنون وضعیت بازار خودرو در پاییز سال 1402 را پیش بینی کرد. دولت سیزدهم در حال آزار دادن مردم و شکنجه بازار و صنعت خودروسازی ایران است که تا نابودی کامل فاصله زیادی ندارد.
پایان/
نظر شما