به گزارش تحریریه، سوگلی مدل های ایران خودرو یعنی دنا پلاس که با سر و صدای زیاد به بازار آمد، ترکیبی از لکسوس ژاپن و ال 90 ساخت داچیا رومانی زیرمجموعه رنو فرانسه است. اگرچه خود این مدل بر پلتفرم پژو 405 ساخته شده و دارای صدها قطعه مشترک با سمند است!
بی هویتی در محصولات ایران خودرو به خوبی قابل مشاهده است و به دلیل حضور مدیریت سیاست زده و بی ربط با صنعت خودروسازی که فهم درستی از بازاریابی، ذائقه سنجی مشتریان و ... ندارد به زبان طراحی مشخصی نرسیده و هر از گاهی مدل جدیدی! روانه بازار می کند که ارتباطی با مدل های قبلی ندارد و برای فرار از رقابت جدی و ایجاد تغییرات در نما(فیس لیفت) و تغییرات اساسی در پلتفرم و محتوا؛ از مدل های بر مبنای سال گریخته و خود را به افزودن پلاس بر مدل های قبلی سرگرم ساخته اند تا مجبور نباشند هر 5 سال یک بار قالب های جدید طراحی کنند.
دنا پلاس بی هویت!
نگاهی ظاهری به جلوپنچره دنا پلاس نشان می دهد که یک تقلید مضحک از جلوپنجره معروف لکسس ژاپن روی داده که در نمای جانبی نیز این تقلید تکرار شده است. لکسوس از سال 2015 زبان طراحی انقلابی و جسورانه ای را در کراس اوورهای خود به کار گرفت که در نمای جانبی یک مثلث تو رفتگی را شکل می داد که دنا نیز همین را برداشته و با گلگیرهای ال 90 ی که در منظومه طراحی جداگانه ای طراحی شده، ترکیب کرده است!
به زبان ساده، مدیران محترم ایران خودرو از زبان طراحی لکسوس لوکس ساز و ال 90 ارزان ساز(به قول اروپایی ها کاردستی ساز) به طور مشترک و توامان استفاده کرده اند و کاری ندارند که بین "زبان طراحی" و "بخش قیمتی بازار" رابطه وجود دارد و قرار نیست مختصات مختلف طراحی را به طور تصادفی از داخل گردونه انتخاب کنند و یا از آقازاده های مدیران سیاسی که در جلسه حضور دارند هم نظرخواهی شود.
مقایسه جلوپنجره و نمای بغل لکسوس با شاهکار وطنی یعنی دنا پلاس اتومات که البته یک قاشق طراحی هم از مرسدس بنز سی کلاس به عاریت گرفته است، این تقلید ناشیانه را نشان می دهد. خط مستقیم و کاهنده ای که از انتهای خودرو شروع شده و به گلگیر ختم می شود، از مختصات زبان طراحی مرسدس بنز آلمان است که احتمالا مدیران ارشد ایران خودرو در وسط جلسه سیاسی یاد خودرو شخصی خود که بنز باشد افتاده و این خط را هم در آخرین لحظات به دناپلاس اتومات که افتخار خودروسازی ایران است افزوده اند.
نمای جانبی بنز سی کلاس
پس ال 90 کجاست؟
هرچقدر درباره ال 90 این شاهکار خودروسازی فرانسه بنویسیم باز هم کم است. طراحان ال 90 به احتمال زیاد در صنعت تراکتور و ادوات کشاورزی کار می کرده اند که چنین موجود کریه المنظری را ساخته اند. اگرچه در طراحی داخلی قطعات آن زحمات پربازده و درخشانی کشیده شد و توان قطعه سازی و مهندسی داخلی را نشان داد.
دنا پلاس وطنی گلگیرهای خود را از ال 90 عاریت گرفته که می تواند ناشی از حضور مدیران سیاسی و نازنین پارس خودرو و یا سایپا در جلسه عیددیدنی با مدیران ایران خودرو باشد که در تصویر زیر قابل مقایسه است.
این شترگاوپلنگ را قرض گرفتن نمای جانبی از مرسدس بنز سی کلاس 2008 تا 2011 تکمیل کرده و موجودی عجیب الخلقه را ایجاد کرده است که در تمام خیابان های ایران، عراق، باکو و سوریه زیر می توان مشاهده کرد. البته سی کلاس از سال 2015 تا سال 2016 خط جانبی را از انتها به صورت افزاینده(و نه کاهنده مانند مدل قبلی) طراحی کرده است که ظاهرا به جلسات مدیران ایران خودرو نرسیده و شاید در آینده در دید آنها قرار بگیرد و سر از خط تولید در بیاورد.
بنز و لکسس برندهایی لوکس هستند و با ال 90 که می تواند به عنوان گاوآهن استفاده شود در دو دنیای مختلف سیر می کنند. اینکه در شرکت ایران خودرو تشخیص داده شده است این مدل ها را می توان ترکیب کرد نشان می دهد یک جای کار بیش از اندازه می لنگد و طراحان حرفه ای در این شرکت ها جایگاهی ندارند.
درباره درب صندوق دنا پلاس که از بی ام دبلیو(BMW) عاریت گرفته شده است باید جداگانه نوشت!
پایان/
نظر شما