اثار انتخاب عیسی کلانتری برای ریاست بر سازمان حفاظت از محیط زیست با توجه به سابقه وی در جهاد کشاورزی قابل پیش بینی است.
تهران -
تحریریه - رییس جمهور حسن روحانی عیسی کلانتری که 13 سال وزیر جهاد کشاورزی بوده و در نه سال هم موثرترین فرد در تصمیم گیری برای وزیر کشاورزی وقت یعنی محمود حجتی بوده است را به ریاست سازمان حفاظت از محیط زیست انتخاب کرد. انتخابی که باتوجه به سوابق کلانتری پیش از آنکه به مدیریت وی باز گردد به بینش راهبردی وی باز می گردد. زیرا وی در دوران طولانی مدت وزارت و تصمیم سازی خود همواره بر انجام ندادن کاری تاکید داشته است تا اینکه مجری حرکتی بوده باشد.
کارشناسان معتقدند که اگرچه انتخاب وی برای ریاست بر این سازمان عده ای را غافلگیر کرد، اما برای کسانی که با دقت تحولات در دولت را پیگیری می کردند چنین انتصابی دور از ذهن نبود. زیرا وی در ارزیابی دوره چهار ساله محمود حجتی مواردی را مطرح کرد که نشان می داد برای پیگیری طرحهایش در حوزه وزارت کشاورزی به ابزار سازمان حفاظت از محیط زیست نیاز دارد.
وی به صراحت مواردی مانند:
- بزرگترین معضل دولت دوازدهم معضلات زیستمحیطی است که بخش عمدهای از آن ناشی از مصرف بیش از حد آب به وجود آمده، بنابراین دولت باید سیاستهای خودش را در قبال مصرف آب تعیین و اعلام کند که باز هم میخواهد سالانه ۸۰ میلیارد مترمکعب آب مصرف کند؟
- مسئولان ارشد کشور از مقام معظم رهبری تا رئیسجمهور باید در این زمینه سیاستهای کلی کشور را تعیین کنند چرا که ایران دیگر با این میزان مصرف آب نمیتواند ادامه حیات بدهد و باید مصرف آب محدود شود و شخص رییسجمهور باید تصمیم مهم و شجاعانهای در این زمینه بگیرد.
- باید بخش اعظم حق آبههایی که به مردم واگذار شده را از آن ها پس گرفت و بهای آن را نیز به آن ها پرداخت کرد، اگر یارانه ای وجود داشته باشد، باید در راستای حفظ این منابع پایه حیاتی هزینه شود. به گونهای که حداقل باید ۲۰ میلیارد مترمکعب از مصرف آبهای زیرزمینی کاهش پیدا کند و هزینه آن نیز باید به کشاورزان و بهره برداران پرداخت شود.
را دارای اهمیت اساسی و اولویت می داند و معتقد است که باید آنها را اجرایی کرد. روشن است که این موارد دارای دو وجه ایجابی به صورت نوشتن طرح بر روی کاغذ و استناد به آنها و سلبی به معنای متوقف کردن فعالیتهای بخش کشاورزی با استناد به طرحهای مکتوب شده است. یعنی در حقیقت باید به کارهایی که دولت قرار نیست انجام دهد مواردی را بیافزاییم. ظاهرا برآورد دولت این است که با استناد به بی ابی بهتر می توان مردم را برای متوقف کردن تولیدات کشاورزی و دامن زدن به واردات قانع کرد.
کارشناسان کشاورزی معتقدند که اصرار کلانتری بر متوقف کردن تولید و بی توجهی مطلق به عدم وجود بهره وری مناسب در حوزه کشاورزی از شگفتیهای شخصیتی وی است. درحالیکه کشور ایران در بهره وری نسبت به خود و بدون توجه به سایر کشورها وضعیت مطلوبی نداشته و ارتباط معنی داری بین علم و مزرعه وجود ندارد، عدم برنامه ریزی برای اصلاح وضعیت و رفتن به سراغ کار بی دردسر تعطیل کردن فعالیت و گشودن دروازده های کشور بر روی واردات قابل تحلیل و ارزیابی منطقی نیست.
دانشگاهیان با انتقاد از نگاه وزیر اسبق جهاد کشاورزی می گویند که وجود بیش از صدها هزار فارغ التحصیل کشاورزی در کشور از یک سو و کشاورزی با بهره وری ناچیز و به سنتی ترین روشهای ممکن در سوی دیگر برای عیسی کلانتری هرگز این جذابیت را ایجاد نکرد که بخواهد با زدن پلی بر روی دانشگاه و مزرعه بهره وری را بالا ببرد تا وضعیتی ایجاد شود که بتوان با استفاده کمتر از آب محصول بیشتری برداشت کرد.
اما کلانتری راه خود را می رود و وی به صراحت گفت که افزایش دو برابری تولید محصولات کشاورزی هم ارزشی ندارد و دولت دوازدهم باید برای خود در این زمینه برنامهریزی کند و اعلام کند که می خواهد مصرف آب را مدیریت کند
مخالفان معتقدند که باید به زودی شاهد به راه افتادن مصاحبه های سلسله وار کلانتری درباره آثار منفی کشاورزی برای محیط زیست باشیم و البته شمشیر داموکلس معروف وی یعنی "پوپولیست" خواندن طرفداران تولید ملی در بخش کشاورزی نیز آماده است تا هر صدای مخالفی را قطع کند. در چنین شرایطی دیگر نیازی به متخصصان کشاورزی هم نخواهد بود زیرا از قبل تصمیم گرفته شده و قرار نیست کسی طرحی برای افزایش بهره وری با مصرف آب کمتر ارائه کند و ظاهرا موضوع قابل مذاکره نیست. طرفه آنکه؛ کلانتری چهار سال آرام کاری در حوزه مسئولیت و چهار سال شلوغ را در سطح رسانه ای در پیش رو دارد. کار حجتی هم کمتر از قبل خواهد شد.
پایان خبر/
نظر شما