بسترسازی برای جنگ هسته‌ای!

کارشناسان سیاسی بر این باورند که پیامد اقدام مسکو در تغییر دکترین هسته ای خود ممکن است ابتدا به یک درگیری متعارف و سپس در آینده به یک درگیری هسته ای بین روسیه و ایالات متحده آمریکا ختم شود.

به گزارش تحریریه، «واسیلی کاشین» مدیر مرکز مطالعات جامع اروپایی و بین المللی دانشکده عالی اقتصاد دانشگاه تحقیقات ملی روسیه در تحلیل دکترین جدید هسته ای روسیه که چندی قبل معرفی شد، اظهار داشت: ایجاد تغییرات در دکترین هسته ای روسیه که به طور رسمی در ۱۹ نوامبر ۲۰۲۴ اعمال شد، پیام و هشدار صریح مسکو به کشورهای غربی بود که نسبت به استفاده از موشک های ساخت آمریکا و انگلیس علیه خاک روسیه، مواضع حمایتی و جانبدارانه اتخاذ کرده بودند.

به بیان دیگر این اقدام روسیه در ایجاد تغییرات در دکترین هسته ای خود و تعدیل سیاست های هسته‌ای در این کشور، بخشی از طرح مسکو برای اقدامات تلافی جویانه ای است که از مدت ها پیش و همزمان با تصمیم واشنگتن برای استفاده از تسلیحات موشکی در عمق خاک روسیه، برنامه ریزی شده بود.

کارشناسان سیاسی بر این باورند که پیامد این اقدام مسکو در تغییر دکترین هسته ای خود ممکن است ابتدا به یک درگیری متعارف و سپس در آینده به یک درگیری هسته ای بین روسیه و ایالات متحده آمریکا ختم شود.

در نسخه قبلی دکترین روسیه آمده بود که استفاده از سلاح‌های هسته‌ای با هر حمله احتمالی که موجودیت دولت روسیه را تهدید می‌کند، آغاز می‌شود و در نسخه به‌ روز شده این دکترین با صراحت و وضوح بیشتری بر این نکته تاکید شده که سلاح‌های هسته‌ای ممکن است در پاسخ به تجاوزهایی که مستقیما حاکمیت و یا تمامیت ارضی روسیه را تهدید می‌کند، استفاده شود.

بر اساس تغییرات جدید، اکنون هر قدرت خارجی که در ارتباط با استفاده از سیستم های مدرن شناسایی ماهواره ای و الکترونیکی، پردازش و کنترل اطلاعات، کمک قابل توجهی به دشمن ارائه می دهد، به مثابه یک شرکت کننده تمام عیار در جنگ علیه روسیه قلمداد می شود . بنابراین هر گونه اقدام تلافی جویانه علیه نیروهای نظامی و خاک آن کشور ثالث خارجی کاملاً موجه و قانونی است.

تغییرات اعمال شده دیگری در دکترین هسته ای روسیه مربوط به سناریوهای احتمالی آینده برای استفاده از دشمنان نظامی همچون اوکراین علیه روسیه است.

به عبارت دیگر می توان گفت ایالات متحده آمریکا ممکن است به سرعت به نیروهای نیابتی خود مجوز حمله به عمق خاک روسیه را با هواپیماها و موشک های بدون سرنشین بدهد و کارشناسان در این ارتباط پیش بینی کرده اند که حتی اگر روسیه با حملات تلافی جویانه دشمن را به طور کامل نابود کند، متحمل خسارات سنگینی خواهد شد و ایالات متحده در این میان سود خواهد برد. در نتیجه، ایالات متحده نیز باید هدف حمله تلافی جویانه قرار گیرد.

در این مرحله، روسیه احتمالاً چاره‌ای جز انتقال سلاح یا فناوری به یک یا دو کشور ندارد. اما اینکه این رویکرد به طور کلی در آینده چقدر گسترده خواهد شد، یکی از سوالات مهم نظم جهانی پس از جنگ است.

یکی دیگر از تغییرات ایجاد شده در دکترین هسته ای روسیه؛ مربوط به موضوع پاسخ به تهدید درگیری های احتمالی در سال های آینده و تعیین شرایط استفاده از سلاح هسته ای در صورت تهاجم غیرهسته ای به روسیه است.

همانطور که تجربه عملیات نیروهای مسلح اوکراین در منطقه کورسک نشان می دهد، ایالات متحده می تواند نیروهای نیابتی خود را برای انجام عملیاتی که منجر به پیشروی ده ها کیلومتری در خاک روسیه می شود، اعزام کند. در آینده، هر عملیاتی از این دست به عنوان حمله ای از سوی ایالات متحده به روسیه تلقی می شود.

بی شک اکنون با تغییر دکترین هسته ای روسیه، مسکو حق دارد به ماهواره های شناسایی و ارتباطات آمریکایی، هواپیماهای شناسایی و پهپادهای مرتبط با پشتیبانی اطلاعاتی برای فعالیت های نیروهای مسلح اوکراین حمله کند.

وزارت خارجه روسیه نیز پیشتر در همین ارتباط خاطر نشان کرده بود که ماهواره های غربی که در عملیات های جنگی استفاده می شوند، می توانند اهداف قانونی برای حمله از سمت نیروهای روسی باشند.

این امر نشان می دهد که تجاوز به روسیه و یا متحدانش توسط یک کشور غیرهسته‌ای، که با حمایت یک کشور هسته ای انجام می شود، به عنوان حمله مشترک آن ها تلقی می شود.

در جریان درگیری کنونی، مسئله حمله به اهداف آمریکایی احتمالاً با گسترش بیشتر حملات ایالات متحده توسط نیروهای نیابتی در عمق خاک روسیه رو به رو خواهد شد.

تحلیلگران سیاسی معتقدند که احتمالا این روش در دنیای بی ثبات آینده به عنوان راهی برای محافظت از قدرت های بزرگ در برابر حملات و تجاوزات، محبوبیت پیدا خواهد کرد و پتانسیل استفاده از نیروهای نیابتی را نیز در عین حال محدود می کند.

پایان/

۲۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۰
کد خبر: 31806

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 11 =