به گزارش تحریریه، «تارنمای مرکز تحقیقاتی «نشنال اینترست» آمریکا در تحلیل آورده است: به نظر میرسد جمهوری اسلامی در حال جایگزینی جنگندههای مشهور تامکت با جنگندههای مدرن سوخو-۳۵ است.
نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران ترکیبی متنوع از هواپیماهای قدیمی آمریکایی مربوط به پیش از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹، جنگندههای دوران جنگ سرد چینی و چند ده جنگنده شوروی و روسی را در اختیار دارد. تاکنون هیچیک از این هواپیماها چندان مؤثر یا توانمند تلقی نمیشدند، اما بر اساس یک گزارش جدید، نیروی هوایی ایران ممکن است به زودی از جنگندههای ساخت روسیه، سوخو-۳۵ (با نام Flanker-E در گزارش ناتو) استفاده کند.
کمتر از یک سال پیش، تهران به امضای قراردادی با مسکو برای خرید سوخو-۳۵ نزدیک شد که نشاندهنده روابط نزدیکتر بین دو کشور بود. هفته قبل رسانه دولتی روسیه، تاس، گزارش داد که این قرارداد به نتیجه رسیده و ایران اولین هواپیماهای خود را دریافت کرده است.
ژنرال «علی شادمانی» معاون رئیس ستاد مرکزی خاتمالانبیای نیروهای مسلح ایران و از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در مصاحبهای تلویزیونی گفت: جنگندههای سوخو-۳۵ خریداری شدهاند... هر زمان که نیاز داشته باشیم، تجهیزات نظامی برای تقویت نیروی هوایی، ارتش و نیروی دریایی خود خریداری خواهیم کرد.
هنوز مشخص نیست که تهران چند فروند از این جنگندههای چندمنظوره را خریداری کرده است، اما قرارداد اولیه شامل تأمین ۲۵ فروند سوخو-۳۵SE توسط روسیه بود. در طول یک سال گذشته، این سفارش به ۵۰ فروند افزایش یافت، اما اکنون ممکن است ایران به دنبال خرید جنگندههای بیشتری باشد، پس از آنکه اسرائیل در اواخر اکتبر ۲۰۲۴ حملهای چهار ساعته به جمهوری اسلامی انجام داد.
نیروی هوایی اسرائیل در این حمله بیسابقه، بیش از ۲۰ هدف نظامی از جمله پایگاههای هوایی نظامی ایران را مورد هدف قرار داد.
اولین جنگندههای Flanker-E به ایران رسیدهاند
تا پایان نوامبر ۲۰۲۴، نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران دو فروند هواپیمای سوخو-۳۵SE دریافت کرده بود. با ورود این هواپیماهای ساخت روسیه، به نظر میرسد که آنها جایگزین جنگندههای ساخت آمریکا، گرومن اف-۱۴ تامکت خواهند شد و این به معنای پایان راه این جنگنده مشهور آمریکایی است.
ایران آخرین بهکارگیرنده تامکت بوده است. این کشور پس از سقوط شاه در سال ۱۹۷۹، جنگندههای پیشرفته آن زمان را به ارث برد و در طول جنگ ایران و عراق از ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸ از آنها به خوبی استفاده کرد. ایران این هواپیماها را بسیار فراتر از عمر خدمتی برنامهریزی شده اولیهشان نگه داشته است. هنگامی که نیروی دریایی آمریکا در سال ۲۰۰۶ تامکتهای خود را بازنشسته کرد، تمام ذخایر باقیمانده قطعات یدکی این هواپیماها نابود شد تا اطمینان حاصل شود که هیچ قطعهای به تهران نرسد.
بر اساس گزارش تاس، سوخو-۳۵ها در پایگاه هوایی اصفهان مستقر خواهند شد، جایی که آخرین اف-۱۴های ایران در آنجا قرار دارند. اینها تنها هواپیماهای نظامی روسی نخواهند بود که تهران از آنها استفاده میکند. نیروی هوایی ایران همچنین چندین فروند سوخو-۲۴ (با نام Fencer در گزارش ناتو) و حدود ۱۹ فروند میگ-۲۹ (با نام Fulcrum در گزارش ناتو) را در اختیار دارد.
یک جنگنده توانمندتر
استفاده تهران از سوخو-۳۵ ممکن است سایر کشورهای خاورمیانه را ترغیب کند تا نیروی هوایی خود را ارتقا دهند. مسکو از Flanker-E به عنوان یکی از پیشرفتهترین سیستمهای هواپیمای نسل ۴++ یاد کرده است که بسیاری از عناصر نسل پنجم را ترکیب میکند. این جنگنده چندمنظوره و فوقمانورپذیر تکسرنشینه برای درگیری با تهدیدات هوایی، زمینی و مقابله با نیروهای سطحی دریایی دشمن طراحی شده است.
این جنگنده یک نسخه بهشدت ارتقا یافته از هواپیمای سوخو-۲۷ (با نام Flanker در گزارش ناتو ) است که در ابتدا برای صادرات در نظر گرفته شده بود. با این حال، سوخو-۳۵ از سال ۲۰۱۴ در خدمت نیروی هوایی روسیه بوده و اولین عملیات های رزمی خود را در سال ۲۰۱۵ در سوریه انجام داد، جایی که برای پوشش سایر هواپیماهای روسی در مأموریتهای بمباران استفاده شد.
سوخو-۳۵SE ممکن است به اندازه اف-۳۵I نیروی هوایی اسرائیل پیشرفته نباشد، اما باید به هر خلبان اسرائیلی هشدار داده شود که مراقب باشد، چرا که تهران اکنون توانمندترین جنگنده خود را در اختیار دارد.
پایان/
نظر شما