به گزارش تحریریه، «نشنال اینترست» در تحلیل توان نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران نوشت که ایرانی ها از F-۱۴ های قدیمی خود به طور موثری در جنگ استفاده کرده اند. بر اساس بررسی MiGFLUG این پرنده جنگی دارای نسبت انهدام هوا به هوای ۱۳۵:۴ است که بیشتر آن ها در طول ایران و عراق به دست آمده است. اکثریت قریب به اتفاق این پیروزی ها نه توسط خلبانان نیروی دریایی ایالات متحده به دست آمده است، بلکه توسط نیروی هوایی ایران در طول جنگ ایران و عراق حاصل شده است.
تامکت F-۱۴ ساخت گرومن، جنگنده ای نسل چهارمی و یکی از مشهورترین جنگندههای ساختهشده در ایالات متحده است که بهخاطر فیلم تخیلی «تاپ گان» و عملکرد واقعی آن در نبردهای تاریخی شناخته شده است.
(نکته قابل ذکر آن است که در سال ۱۹۹۴، شرکت گرومن به همراه شرکت نورثروپ، شرکت نورثروپ گرومن را تأسیس کردند.)
تصور کنید که یکی از سه کشوری که هنوز از تامکت استفاده میکنند، یکی از دشمنان بزرگ ایالات متحده است، یعنی ایران. نیروی هوایی کشوری (IRIAF) که بهطور خاص آمریکا را «شیطان بزرگ» میخواند.
در زمینه تاریخچه و مشخصات اولیه F-۱۴های متعلق به ایران طبق اطلاعات موجود در "فهرست جهانی هواپیماهای نظامی مدرن" چنین آمده است که نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران ۲۶ فروند تامکت از مدل F-۱۴A را در اختیار گرفت که اولین پرواز آن در تاریخ ۲۱ دسامبر ۱۹۷۰ انجام شد. این هواپیماها در زمانی که ایران تحت حکومت محمدرضا پهلوی بود (۲۶ اکتبر ۱۹۱۹ - ۲۷ ژوئیه ۱۹۸۰) خریداری شدند. پهلوی متحد مهم ایالات متحده و اسرائیل بود و سفارش خرید تامکتها در ژانویه ۱۹۷۴ داده شد و تحویل آن ها هم از ژانویه ۱۹۷۶ (زمان ریاستجمهوری جرالد فورد در ایالات متحده) آغاز گردید.
چرا نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران هنوز از تامکتهای قدیمی و جنگندههای نسل سوم مکدانل داگلاس F-۴ فانتوم در نبرد استفاده میکند؟
یکی از دلایل این است که ایران از زمان انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ که شاه را سرنگون کرد و حکومت اسلامی و ضدآمریکایی به رهبری آیتالله روحالله خمینی بهعنوان ولیفقیه را برقرار کرد، یک کشور محدودشده در سطح بینالمللی بوده است.
از آن زمان جمهوری اسلامی ایران با تحریمهایی روبرو شده است که تأمین سیستمهای جدید و قطعات یدکی برای سیستمهای موجود را برای آن دشوار می کند.
با این حال، ایرانیها از F-۱۴های خود بهطور مؤثری در جنگ استفاده کردهاند. این جنگنده نسبت کشته به کشتهشدهای برابر ۱۳۵:۴ دارد که بیشتر این پیروزیها در طول جنگ ایران و عراق به دست آمده است.
آینده چطور؟
در خصوص امکان جایگزینی جنگندههای F-۱۴ و F-۴ ایران (و همچنین MiG-۲۹ "فولکرام" نسل چهارم ساخت شوروی) اقداماتی در حال انجام است و روسها در تلاش هستند که به ایران کمک کنند. در چارچوب "محور شرارت" جدید (روسیه، ایران، چین و کره شمالی) «ولادیمیر پوتین» از طریق فروش جنگنده Sukhoi Su-۳۵ "سوپر فلنکر" وارد عمل شده است.
علاوه بر سوخو ۳۵، توافقی که بین تهران و مسکو در نوامبر ۲۰۲۳ امضا شده است شامل تحویل هلیکوپترهای تهاجمی Mi-۲۸ و احتمالاً سیستم دفاع هوایی S-۴۰۰ نیز میشود.
تا کنون اخبار ضدونقیضی در مورد تحویل این جنگنده های پیشرفته منتشر شده است.
با این حال، این توافق با مانعی روبرو شده است. در تاریخ ۲۱ آوریل ۲۰۲۴، رادیو آزادی اعلام کرد که دولت ایران شروع به رد گزارش قبلی (در مورد تحویل سوخو 35)کرده است.
با وجود انکارهای متعدد، بخش پیچیده موضوع این است که روزنامه کویتی "الجریده" هفته قبل گزارش داد که ایران در واقع برخی از Su-۳۵ها را تقریباً یک سال پیش دریافت کرده بود، اما بهدلیل کمبود قطعات یدکی قادر به بهرهبرداری از آنها نبوده است.
پایان/
نظر شما