به گزارش تحریریه، دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، با موضوع « مرور برنامههای توسعه در بخش آب جهت بهرهگیری در تدوین برنامه هفتم توسعه » تصریح کرد که رشد سریع جمعیت و توسعه شهرنشینی، بهویژه در کشورهای در حال توسعه، تقاضای آب را بهمنظور تأمین نیازهای جمعیتی بهطور چشمگیری افزایش داده است. این موضوع در مناطقی از جهان که بهصورت طبیعی همواره با کمبود آب مواجه هستند، بیشتر حائز اهمیت است. واقع شدن ایران در کمربند خشک و کمآب کره زمین با بارشی معادل یکسوم متوسط بارش دنیا و یکدوم متوسط بارش آسیا، باعث شده است که به نسبت از منابع آبی کمتری برخوردار باشد. به همین دلیل مسئله آب و منابع آبی در کشور، چنان مهم و راهبردی است که ضرورت توجه بسیار جدی به آن را دوچندان ساخته است. همچنین رشد روزافزون جمعیت شهرها، افزایش سطح بهداشت عمومی، نیاز گسترده به محصولات غذایی، محدودیت منابع آب شهرها، آلودگی منابع آب، محدودیتهای مالی، تثبیت قیمتها، فرسودگی شبکههای تأمین و توزیع و بسیاری مسائل از این دست، بهرهبرداری از همین منابع اندک آب را نیز دچار چالش کرده و بر پیچیدگی مدیریت منابع آب در کشور افزوده است. کمبود منابع آب سطحی در اثر کاهش بارشها، سبب برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی و کسری مخزن بالغ بر 143 میلیارد مترمکعبی از این منابع راهبردی شده که خود مشکلات عدیدهای را برای کشور بهخصوص در زمینه پایداری تأمین آب شرب و سایر مصارف وابسته به منابع زیرزمینی ایجاد کرده است.
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، از زمان شروع برنامهریزی مدرن در کشور نیز تأمین آب همواره جایگاه ویژهای در برنامههای کشور داشته است؛ بهنحویکه یکی از فعالیتهای مهم که تقریباً از آغاز اجرای برنامههای توسعهای در کشور مدنظر بوده، مهندسی و عمران و آبرسانی به روستاها بوده است. از سال 1327 که سنگ بنای برنامههای توسعه در کشور نهاده شد، تا قبل از انقلاب پنج برنامه عملیاتی شد. بهمرور این برنامهها از منظر کارشناسی و علمی کارآمدتر شدند اما بدنه اجرایی و مدیریتی کشور بهطور متناسب، ظرفیت پذیرش تحولات و تغییرات را پیدا نکرد و کشور نتوانست در طول ۳۰ سال (۱۳27-۱۳5۷) صاحب فرهنگ سازمانی منضبط، قانونمند، پاسخگو و زیرساختهای اساسی شود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، شش برنامه توسعه تدوین شده است که از شروع اولین برنامه توسعه پس از انقلاب در سال 1368، بهمرور ادبیات بخش آب در برنامهها ظهور یافت و در برنامههای اخیر، به جایگاه و مسائل بخش آب بیشتر از برنامههای قبلی توجه شده است. توجه به این نکته حائز اهمیت است که با وجود نزدیک به هشت دهه تجربه کشور در تدوین و اجرای برنامههای عمران و توسعه، مشکلات فراروی بخش آب کشور همچنان پابرجا بوده و بحران آب پیچیدهتر و گستردهتر شده است. لذا چنانچه در برنامه هفتم توسعه نیز همین روشها و برنامههای معمول بهکار گرفته شوند، عملاً تحولی در بخش آب ایجاد نخواهد شد. ازجمله نواقص و کاستیهای برنامههای توسعه در بخش آب میتوان به عدم برنامهریزی مناسب برای تدوین برنامه در موعد مقرر، عدم فرایند شفاف برای تدوین سیاستهای کلی برنامه، ناهماهنگی بین احکام قوانین برنامه و برنامههای عملیاتی، شکاف بین قوانین بودجه و برنامههای توسعه، عدم مشارکت واقعی ذینفعان در تدوین برنامه و عدم تلفیق مناسب برنامههای بخشهای مختلف اشاره کرد. بنابراین لازم است برای برنامه آتی، ریلگذاری جدیدی انجام شود و ضمن نگارش برنامههایی با قابلیت اجرا، راهکارهای عملیاتی کردن آنها نیز مدنظر قرار گیرد.
این گزارش بیان کرده چنانچه در برنامه هفتم توسعه نیز همین روشها و برنامههای معمول بهکار گرفته شوند، عملاً تحولی در بخش آب ایجاد نخواهد شد. بنابراین باید برای برنامه آتی، ریلگذاری جدیدی انجام شود و شیوه دیگری را برای نگارش و عملیاتی کردن برنامههای توسعه در پیش گرفت. بهنظر میرسد با توجه به تفاوت نگرش دولتها و تغییر موضع آنها نسبت به قوانین، مناسب است برنامهها در بازه زمانی دولتها یا حتی در بازههای کوتاهتر تدوین شوند. باید به این نکته نیز توجه کرد که ممکن است مناسبتر باشد که بهجای نوشتن قوانین و برنامههای متعدد، برخی اصول و سیاستهای کلان را متأثر از گذر زمان، اصلاح کرد.
در این گزارش با توجه به درهمتنیدگی آب با محیط زیست، توسعه، اقتصاد و تغییر اقلیم و آثار این عوامل بر جنبههای مختلف اجتماع، در تدوین برنامههای توسعه ازجمله برنامه هفتم توسعه، پیشنهاداتی در پنج محور فوق ارائه شده است.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
پایان/
نظر شما