به گزارش تحریریه، علیاصغر سمیعی، رئیس هیئت موسس کانون صرافان فهمیده است که ماجرای نوسانات شدید در بازار ارز چیست، اما علی صالح آبادی که رئیس کل بانک مرکزی است هنوز نفهمیده و از سیاست ها مبهم و عجیب تبعیت می کند!
علیاصغر سمیعی، رئیس هیئت موسس کانون صرافان گفت:
- بانک مرکزی به طور مداوم اعلام میکند که تعادل در بازار ارز برقرار میشود اما سوال این است که این تعادل قرار است در کدام بازار اتفاق بیفتد؟ بازار آزاد، بازار متشکل، بازار توافقی، بازار نیما و بازارهای دیگری داریم که همه اینها بازارهایی موازی با بازار واقعی ارز هستند. در حقیقت این بازارها رقبایی هستند که سیاستگذار به صورت دستوری برای آنها نرخ تعیین میکند. اما آیا میتوان نرخهایی که تعیین میشود را واقعی تلقی کرد؟
- نرخ واقعی ارز نرخی نیست که از سوی سیاستگذار و با دستور وی تعیین شود بلکه نرخ واقعی نرخی است که در بازار و توسط عرضه و تقاضای بازار مشخص شده است. بنابراین تنها راه متعادل کردن بازار ارز واقعی و واحد کردن قیمتهاست.
- در برهه کنونی و با وجود نرخهای چندگانه ارزی که در بازار وجود دارد زمینههای لازم برای رانتجویی برخی گروهها نیز فراهم شده و رسیدن بازار به تعادل را غیرممکن کرده است. برای همین است که تنها با انتشار یک خبر بازار ارز دگرگون میشود و چند هزار تومان بالا و پایین میشود. بدیهی است این تغییرات و تحولات در بازار ارز نمیتواند به معنای تعادل ارزی باشد.
نمی دانیم که سمیعی اقتصادخوانده است و نظریه رانت دیوید ریکاردو را می داند و یا تجربی دریافته ماجرا در بازار ارز ایران چیست، اما وی به صراحت تمام جوانب موضوع را با درستی توضیح داده است.
اگر بانک مرکزی ایران روزی 1 میلیارد دلار به بازار نیما سرازیر کند بی فایده است، زیرا بازار 30 میلیون دلاری نقدی نرخ کالاها و اجناس را مشخص کرده و همین بازار نقدی لاغر را می توان با چند ده میلیارد تومان در معرض نوسانات شدید قرار داد و به حرکت الاکلنگی خود ادامه می دهد.
اگر بانک مرکزی ایران روزی 1 میلیارد دلار به بازار نیما سرازیر کند بی فایده است، زیرا بازار 30 میلیون دلاری نقدی نرخ کالاها و اجناس را مشخص کرده و همین بازار نقدی لاغر را می توان با چند ده میلیارد تومان در معرض نوسانات شدید قرار داد و به حرکت الاکلنگی خود ادامه می دهد.
در بازار چندقیمتی نرخ تعادلی شکل نمی گیرد و نوساناتی شدیدی که از سال 1397 و همزمان با آغاز نظام چندنرخی آغاز شده است تمام نخواهد شد.
- در بحران تحریمی سال 1390، دولت دهم پس از یک سال به نظام مخرب چندقیمتی پایان داد و قیمت دلار را از 4300 تومان به 3000 تومان رسانید و بدون اینکه برجام و گشایش ادعایی خارجی در میان باشد اقتصاد را آرام کرد، چون متوجه شد که مشکل از نظام چندنرخی است.
- در تحریم اخیر روسیه، به دلیل برهم نزدن نظام بازار و دنبال بیراهه هایی مانند نظام چندنرخی ارزی نرفتن، بحران تحریم در کمتر از 100 روز مهار شد و حتی ارزش روبل را به 52 در برابر دلار رسانیده اند که عدد خیره کننده ای است و به زودی مجبور می شوند روبل را کاهش ارزش دهند تا مشکل عدم مزیت در تولید داخل ایجاد نشود.
- چرا کاری که در سال 1391 در این کشور در یک سال انجام شده است را تکرار نمی کنند و هنوز عده ای معتقدند که 5 سال برای پایان دادن به یک سیاست مخرب کم است و باید باز هم ادامه پیدا کند، معمایی است که با فهم منافع ذی نفعان رانتی قابل تحلیل می شود.
چیزی که در دولت اخیر به شدت خود را نشان می دهد این است که تیم مستقر در بانک مرکزی فاقد درک عمیق اقتصادی و استراتژی روشن برای غلبه کردن بر بحران است و علی صالح آبادی غیر از تکرار این که؛ ذخایر اسکناسی ارزهای خارجی کشور در وضع بی سابقه ای است و به ارز زیادی دسترسی داریم، چیز جدیدی بلد نیست. در حالیکه اگر ذخایر اسکناس کشور 10 برابر عدد کنونی شود و فروش نفت هم به 2 میلیون بشکه در روز برسد، تا زمانیکه 5 میلیارد دلار 4200 به اسم دارو حاتم بخشی می شود و نظام 5 نرخی وجود دارد، آرامش به بازار بر نمی گردد و رالی ارزی ادامه پیدا خواهد کرد.
هم راهها به بانک مرکزی ختم می شود!
پایان/
نظر شما