به گزارش تحریریه، دولت سیزدهم در مورد صنعت خودرو سیاست روشنی ندارد و با میدان داری سید رضا فاطمی امین وزیر صمت به دنبال کشف روشی است که مبتنی بر رقابت نباشد، اما کیفیت و قیمت بهینه را در صنعت خودرو به همراه داشته باشد. روشی که سالانه 1 میلیون دستگاه صادر کند، اما حتی 1 دستگاه هم وارد نکند. اگر این روش وجود خارجی داشته باشد و به نتیجه برسد، قطعا انقلابی مدیریتی و نوآوری خارق العاده ای خواهد بود، اگر!
در ادامه حرکت قطار مشکل یابی صنعت خودرو که مشکلات آن بیش از 100 سال پیش کشف شده و در ایران به گوش مسئولان نرسیده است، محمدرضا نجفیمنش رئیس انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور گفته است که در گفتگو با سید ابراهیم رئیسی 3 پیشنهاد به رئیس جمهور ارائه شده و منتظر اعلام نظر ایشان هستند. این 3 پیشنهاد شامل:
- اجازه واردات خودرو با قیمت زیر ۳۵ هزار دلار در قبال صادرات، زیرا امکان صادرات خودرو و قطعات تا مرز یک میلیارد دلار وجود دارد، و می توان در قابل آن واردات انجام داد.
- ساخت خودروی مشترک با کشورهای همسایه مانند روسیه و ترکیه، به طوریکه محصولی مشترک طراحی و ساخته شود و هر کدام بخشی از قطعات موردنیاز را تامین کنند.
- پیشنهاد سوم به رئیسجمهور، مساله کمبود نقدینگی و اصلاح ساختار قیمتگذاری بوده است تا با اصلاح شیوه قیمتگذاری، مشکل کمبود نقدینگی در صنایع خودرو و قطعه حل شود، زیرا هر دو صنعت این روزها در شرایط ناپایدار و شکنندهای قرار گرفتهاند.
گفته می شود که رئیس جمهور واکنش خاصی نشان نداده است، و شاید منتظر معجزه فاطمی امین وزیر صمت است، اما ظاهرا نجفی منش هم متوجه اصل موضوع نیست و نمی داند که این گزینه های ارائه شده جانشین هم نیستند و در واقع دو گزینه های اول و سوم باید وجود داشته باشند و گزینه دوم هم مبهم است و می تواند عملیاتی شود و یا نشود. ترکیه و روسیه در حال تولیدات مشترک با دهها شرکت به شکل های مختلف هستند و دلیلی ندارد مانند ایران در بدیهیات موضوع گیر کرده باشند.
واردات و رقابت اصل اساسی هر صنعتی است و نمی تواند به عنوان جایگزین برای تامین مالی بنگاهها و اصلاح نظام قیمتگذاری معرفی شود. اینگونه نیست که بگوییم بین رقابتی شدن بازار خودرو و اجازه دادن به خودروساز برای تعیین قیمت محصول خودرو؛ در بازار به شدت ناهمگن خودرو؛ یکی باید انتخاب شود.
متاسفانه گزاره های غلطی مانند فشار به بازار ارز و با کمال حیرت؛ افزایش قاچاق در صورت آزاد شدن واردات خودرو؛ با شلختگی و بدون فرموله شدن کارشناسی تکرار می شود و نشانی بر بی اطلاعی مسئولان از واقعیت های بازار خودرو است. با آزادسازی واردات خودرو دقیقا چه چیزی و به چه دلیل باید قاچاق شود؟
با این وضعیتی که در دولت و فعالان صنعت خودرو وجود دارد، امیدی به این بخش از ماجرا نیست و تنها جایی که می تواند وضعیت را اصلاح کند مجلس شورای اسلامی و نمایندگانی مانند روح الله ایزدخواه است که دید روشمندی نسبت به بازار خودرو دارند.
تکرار سیاست کنونی به نتایج متفاوتی منجر نمی شود و آستانه صبر مردم در بازار خودرو مدتها است که لبریز شده و به چالشی جدی برای مدیریت کشور تبدیل شده است و بسیار ساده انگارانه است که گمان کنیم با تداوم روش کنونی در 4 سال آینده به صادرات 1 میلیون دستگاه در سال خواهیم رسید و تردیدی نیست که نهضت پلاس افزایی به مدل های کپی شده از روی دست بنجل سازان فرانسوی ادامه پیدا خواهد کرد و واکنش مردم ... .
پایان/
نظر شما