به گزارش تحریریه، 10 روز پیش بود که رستم قاسمی وزیر سابق نفت در برنامه دست خط گفت: با پاکستان قرارداد فروش گاز امضا کردیم، دولت جدید گفت دولت پاکستان فقیر است و ادامه نداد. حال امروز در گزارش آرمان ملی با عنوان "تاسف؛ پاکستان مشتری گاز روسیه شد!" آمده است: این کشور در مسیر توسعه قرار گرفته و با درنظر گرفتن اینکه جمعیت آن بالغ بر 200 میلیون نفر است [...] بازار بسیار بزرگی برای صنعت گاز ایران محسوب میشود که نباید از دست میرفت.
۱۵خرداد ۸۸ بود که قرارداد صادرات گاز به پاکستان میان دو کشور امضا و در تاریخ ۲۱اسفند ۹۱ عملیات اجرایی احداث خط لوله گاز ایران به پاکستان آغاز شد ولی این خط لوله هزار کیلومتری با وجود اینکه بیشتر از 750 کیلومتر آن احداث بود با تغییر دولت این خط لوله هم نیمهتمام ماند.
پدیدار، عضو کمیسیون انرژی اتاق ایران، دراینباره گفت: خط لوله انتقال از سمت ایران با سرمایهگذاری کافی تا مرز پاکستان پیش رفت ولی از مرز تا داخل پاکستان لولهکشی نشد. در آن زمان ایران اعتبار 500هزار دلاری هم در اختیار آنها قرار داد ولی پاکستان زیربار نرفت و این موضوع بیشتر جنبه سیاسی پیدا کرد و کار انجام نشد.
سیاسی شدن این موضوع هم به دلیل مشکلات درونی پاکستان بود
تفاهمنامهای امضا نشد ولی مذاکراتی بین رؤسای جمهوری ایران و پاکستان و نخستوزیر این کشور انجام شده بود و براساس این مذاکرات در دولت نهم و دهم خط لوله کشیده شد ولی دولت پاکستان سرباز زد.
در فاز اول صادرات روزانه 10 میلیون مترمکعب هماهنگ شده بود که قرار بود به 50میلیون مترمکعب افزایش یابد و اگر خط لوله به هندوستان انحراف پیدا میکرد این میزان به 80میلیون مترمکعب در روز میرسید.
اینکه حالا امروز این بازار به دست روسیه و ترکمنستان افتاده و از دست ایران خارج شده تنها به دلیل بدعهدی پاکستانیها است.
وی ورود به بازار پاکستان را اولویت ایران ندانست و ادامه داد، اولویت ما این است که بتوانیم گاز ترکیه، عراق و ارمنستان را تامین کنیم که قبلا سرمایهگذاری و توافق شده است.
پایان/
نظر شما