ضربه نظامی به ایران چه معنایی برای خاورمیانه دارد؟

یک ضربه نظامی از سوی آمریکا یا اسرائیل به ایران می‌تواند پیامدهای عمیقی بر امور داخلی این کشور، راهبرد کشورهای خلیج فارس متحد با آمریکا و همچنین پویایی‌های بزرگ‌تر منطقه‌ای داشته باشد.

به گزارش تحریریه، اندیشکده تهران به نقل از فارن پالسی نوشت، یک ضربه نظامی از سوی آمریکا یا اسرائیل به ایران می‌تواند پیامدهای عمیقی بر امور داخلی این کشور، راهبرد کشورهای خلیج فارس متحد با آمریکا و همچنین پویایی‌های بزرگ‌تر منطقه‌ای داشته باشد.

ترغیب بیشتر ایران برای رسیدن به سلاح هسته‌ای

حملات هماهنگ آمریکا و اسرائیل به زیرساخت‌های نظامی، هوایی و هسته‌ای ایران، اگرچه نسبت به حملات یکجانبه اسرائیل می‌تواند خسارات قابل توجهی به این کشور وارد کند، اما ممکن است در بلندمدت توانایی توقف برنامه هسته‌ای ایران را نداشته باشد. صرف‌نظر از توقف موقت برنامه هسته‌ای با چنین حمله‌ای، ضروری است که هزینه‌های جلوگیری از تسلیح هسته‌ای ایران در بلندمدت در نظر گرفته شود.

برای جلوگیری از هسته‌ای شدن، آمریکا نیازمند یک تعهد نظامی پایدار است که ممکن است به درگیری‌های منطقه‌ای منجر شود و رهبران ایران را به تسریع در اهداف هسته‌ای خود به‌طور مخفیانه ترغیب کند.این وضعیت همچنین خطر ایجاد یک برنامه هسته‌ای غیرقابل کشف را افزایش می‌دهد. در نهایت، این اقدام ممکن است در نظر رهبران ایران تنها راه مؤثر برای تأمین امنیت بلندمدت در برابر حملات آینده، هسته‌ای شدن تلقی شود و نگرانی‌های جدی درباره امکان‌سنجی و سازگاری پایدار در چارچوب اولویت‌های امنیت ملی ایالات متحده، چه در سطح منطقه‌ای و چه جهانی، ایجاد کند.

محدودیت بیشتر توانایی و قابلیت‌های آمریکا در آسیا

یک حمله هوایی تمام عیار علیه برنامه هسته ای ایران ممکن است اولویت های امنیت ملی ایالات متحده را در درازمدت تضعیف کند. این اقدام مستلزم استقرار نیرو، انجام عملیات نظامی مستمر و تخصیص منابع قابل توجهی است. اختصاص مداوم این منابع از تمرکز بر اولویت‌های اصلی ایالات متحده، به ویژه مقابله با ظهور و نفوذ چین، می‌کاهد. انحراف دارایی‌های نظامی و اطلاعاتی به خاورمیانه، توانایی‌های ایالات متحده را در دیگر نقاط تحت فشار قرار می‌دهد و بازدارندگی این کشور را در برابر سایر دشمنان جهانی تضعیف می‌کند.

تقویت روابط سعودی-ایرانی

نخبگان حاکم سعودی می‌دانند که اگرچه ایران ممکن است تضعیف شده به نظر برسد، اما قطعا ضعیف نیست. واکنش کشورهای خلیج فارس به ویژه عربستان به این حمله احتمالی مشخص نیست؛ اما چه از آن حمایت کنند و چه اجازه دسترسی به حریم هوایی خود را ندهند، مقامات سعودی احتمالاً این اقدام را محکوم خواهند کرد، بدون آنکه به حق دفاع ایران اشاره‌ای داشته باشند. آنها همچنین تلاش خواهند کرد تا نقش خود را به عنوان میانجی بین ایران و آمریکا تقویت کنند تا از تبادل آتش دور بمانند. در نتیجه، یک حمله به ایران ممکن است دو طرف را به یکدیگر نزدیک‌تر کند.

یک‌دست شدن ایران در اثر تهدید خارجی

با وجود افزایش شدید مخالفت‌ها با نظام ایران در سال‌های اخیر، یک حمله به این کشور احتمالاً منجر به تضعیف معارضین داخلی خواهد شد. در چنین شرایطی، نظام ایران از این موقعیت بهره‌برداری کرده و حامیان خود و جناح‌های میانه‌رو را زیر پرچم روایت تهدید خارجی و ضرورت دفاع از حاکمیت ملی گرد هم خواهد آورد.

پایان/

۱۷ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۰
کد خبر: 32230

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 3 =