دیدار معاونان وزارت امور خارجه ایران و آمریکا در ژنو

«ری تکیه» تحلیلگر اندیشکده «شورای روابط خارجی» آمریکا عنوان داشت به زودی معاونان وزارت امور خارجه ایران و آمریکا در ژنو با یکدیگر دیدار می کنند.

به گزارش تحریریه، روز سرنوشت ساز اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی که ضرب الاجلی را برای آمریکا تعیین کرده بود، فرا رسید. طبق این قانون، درصورتی که ایران شاهد اقدام عملی در زمینه رفع تحریم ها نباشد روز ۲۳ فوریه (پنجم اسفند) گام های مهمی در مسیر کاهش تعهدات هسته ای ایران به برجام و آژانس بین المللی انرژی اتمی برداشته خواهد شد.

تحرکات بسیار زیادی در دو طرف انجام گرفت و اگرچه موضع ایران تغییری نکرده اما دولت آمریکا برخی اهرم های بلااستفاده خود همچون مکانیسم ماشه برجام یا محدوده تردد دیپلمات های ایرانی در نیویورک و قبول دعوت اروپا برای حضور در ۱+۵ را به عنوان گام عملی خود به خورد رسانه ها و دولتمردان ایرانی داد. با اینحال همه می دانند که این اقدامات حتی در حد آبنبات هم نمی تواند کارکرد داشته باشد زیرا بنا به فرمایشات رهبری تحریم ها باید رفع شوند، تهران راستی آزمایی کند و سپس برای بازگشت به برجام تصمیم بگیرد.

با اینحال به نظر می رسد در پشت پرده اقدامات و هماهنگی هایی به صورت مخفیانه صورت گرفته است. 

«ری تکیه» تحلیلگر برجسته شورای روابط خارجی آمریکا در میزگردی که ۱۱ فوریه اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسی ها» به مناسبت سالگرد انقلاب اسلامی ایران برگزار کرده بود، اظهار داشت که مقام های ارشد ایران و آمریکا به زودی رو در روی یکدیگر به مذاکره می پردازند.

اگرچه این میزگرد با هدف بررسی روند های فکری و عملیاتی انقلاب اسلامی و تحول رویکردی در خلال ۴ دهه گذشته برگزار شد اما در بخش انتهایی نشست موضوع بایدن و برجام هم مطرح شد. ری تکیه که در دولت اوباما نفوذ قابل توجهی در دولت آمریکا داشت موضع دیگر تحلیلگران را تائید کرد که اعتقاد داشتند: آمریکایی ها باید به دولت حسن روحانی منابع مالی را تزریق کند. این وظیفه آمریکا است که گام ابتدایی را بردارد و تنها کاری که می تواند انجام دهد این است که کم و بیش چیزی را که دولت ایران می خواهد بدهد؛ چیزی که آن ها می خواهد ارز ما یعنی دلار است.

این کارشناس مسائل ایران و خاورمیانه افزود: اکنون این نمایش برقرار است که تو باید اول برجام را رعایت کنی. این توالی می تواند تا هر زمانی ادامه یابد. در نهایت اما ایرانی ها حقوقشان را می گیرند و مقداری هم اورانیوم غنی شده جابجا می شود که خیلی بی معنی است. سپس مذاکره دوباره برای توافق صورت می گیرد.

به اعتقاد این تحلیلگر شورای روابط خارجی آمریکا، دولتی اکنون در آمریکا قدرت را به دست گرفته که بسیار موفق و زیرک بوده است. آن ها بسیار با هوش عمل کردند که توانستند توافق ۲۰۱۵ را به نتیجه برسانند. بسیاری از افرادی که از آن توافق تمجید و حمایت می کنند، در صدر دولت در واشنگتن حضور دارند. آن ها اکنون در مورد زمان کوتاه توافق یعنی بند غروب برجام و نقص آن سخن می گویند و می خواهند به توافق بازگردند؛ زیرا آن ها توافقی را می خواهند که این نقص ها را نداشته باشد. آن ها در واقع اعتراض منتقدان را پذیرفته اند و می گویند به این توافق وارد می شوند تا نقایص را رفع کنند.  

ری تکیه تاکید کرد: تا سه هفته دیگر معاون وزیر امور خارجه آمریکا با روشی که در وزارت امور خارجه ایران وجود دارد، در ژنو با همتای ایرانی خود دیدار خواهد کرد و یک کارگروه فنی برای بحث در این زمینه تشکیل می شود. من فکر می کنم این همان کاری باشد که آن ها برای چهار سال آینده انجام می دهند. من واقعا اعتقاد دارم سیاست اینگونه است و آن ها از پس آن بر می آیند.

میزبان این نشست که «کلیف می» رئیس و بنیانگذار بنیاد دفاع از دموکراسی ها بود از ری تکیه دعوت کرد تا یکی دو ماه دیگر برای بررسی شرایط میان ایران و آمریکا در میزگرد دیگری در  این مرکز پژوهشی شرکت کند. 

پایان/

۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۲
کد خبر: 8715

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 4 =