حجت الاسلام «سهراب مظفری میانجی» کارشناس معارف اسلامی و استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با «تحریریه» در خصوص اهمیت تامین معاش مردم در حکومت اسلامی با تاکید براینکه موضوع مورد اشاره در دین اسلام از جهات بسیاری حائز اهمیت است و حاکمان اسلامی به تامین معاش مردم فراخوانده شده اند، گفت: در خصوص تامین معاش مردم در حکومت اسلامی روایت های بسیار معتبری در آموزه های دینی از معصومین تا بزرگان دین آمده است. اما بهتر آن است که در آغاز کلام
وی با اشاره به نامه ۵۳ حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه خاطر نشان کرد: امام علی علیه السلام حاکمان دینی را به این موضوع هشدار داده و تاکید کرده اند که باید در مورد طبقه پایین جامعه که راه چاره ندارند- یعنی نیازمندان، مستمندان، تهی دستان و از کار افتادگان- کارشود و بدون اینکه از آنها پرسشی شود دولت و حاکمیت اسلامی وظیفه رسیدگی و تامین معاش آنها را دارد.
استاد حوزه و معارف اسلامی تصریح نمود: حضرت در این فراز می فرماید «خداوند متعال به حاکمان دینی دستور داده عملا قسمتی از بیت المال و قسمتی از غلات در هر محل را به مستمندان اختصاص دهد چه آنهایی که به مقر حکومت دورند یا نزدیک، چرا که همه در بیت المال سهیم هستند لذا حق آنها باید مراعات شود.»
حجت الاسلام مظفری میانجی تاکید نمود: حضرت علی علیه السلام در این باره اشاره دارند که حاکمان نباید هرگز دچار سرمستی ناشی از زمامداری خود شوند و به فقرا و تهی دستان رسیدگی نکنند چرا که هرگز به خاطر کارهای فراوان و مهمی که انجام میدهند نباید از رسیدگی به فقرا غفلت کنند، دل از آنها برگیرند و در برابر آنها چهره بر هم کشند.
وی در این باره افزود: آنچه حضرت امیر علیه السلام در خصوص حمایت از فقرا بیان داشتند با تاکید بر لطافت و ظرافت حاکمان دینی در برخورد با نیازمندان است توام با توجه به تکالیفی که در قبال آنها دارند. موضوع حمایت از معیشت مردم در نظام اسلامی به قدری حائز اهمیت است که امام صادق علیه السلام نیز فرموده اند «تدبیر در امر معیشت از دین است لذا این تکلیف بر همه مسئولین روشن است».
حجت الاسلام و المسلمین سهراب مظفری میانجی تاکید نمود: در روایات دینی بسیار تاکید شده حاکمان اسلامی باید اموال عمومی را در مسیر مصالح مسلمانان و رفاه شهروندان هزینه کنند نه برای ذخیره کردن در خزانه و استفاده شخصی خود یا استفاده نامشروع دیگر کارگزاران حکومت وخانواده های آنها.
وی با تاکید بر یکی از اصول مهم قانون اساسی در این باره گفت: به عنوان مثال دراجرای اصل بیست و نهم قانون اساسی جمهوری اسلامی همچنین بندهای ۲ و ۴ اصل بیست و یکم قانون اساسی کشور بر این موضوع تاکید شده که در جهت ایجاد انسجام کلان سیاستهای رفاهی که به منظور توسعه عدالت اجتماعی و حمایت از همه افراد کشور در برابر رویدادهای اجتماعی اقتصادی طبیعی و پیامدهای آن است، نظام تامین اجتماعی با رعایت شرایط و مفاد این قانون از جمله برای امور ذیل تشکیل گردیده تا وزارت رفاه و تامین اجتماعی از عموم مردم جامعه بخصوص کارگران و کارمندان که درآمدهای قابل توجهی ندارند، حمایت کند.
این پژوهشگر دینی افزود: در حکومت اسلامی نهادهای رفاهی باید به دست قوی ترین و متخصص ترین افراد برای بهره وری بیشتر سپرده شود تا ضمن رفع کاستی ها برنامه ریزی دقیقی برای حمایت از همه جامعه بالاخص اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه صورت بگیرد.
استاد حوزه درخصوص نقص هایی که در نهادهای حمایتی دیده می شود نیز گفت: متاسفانه سیاست گذاری و برنامهریزی سازمان های حمایتی ما تا کنون بهنحوی نبوده که به حمایت کامل از نیازمندان واقعی جامعه منتهی شود، به گونه ای که تلاش های یک کارگر برای تامین معاش خانواده اش موجب شده که سلامت وی در خطر قرار بگیرد، بدون اینکه بتواند خانواده را به بهترین شکل ممکن تامین کند.
حجت الاسلام و المسلمین مظفری میانجی تاکید کرد: در خصوص حمایت از اقشار ضعیف جامعه همواره بین دولت و مجلس کش و قوس هایی وجود داشته و متاسفانه بیشترین بیمهری به این قشر، بالاخص به کارگران فصلی صورت گرفته است. امیدواریم دولت آقای پزشکیان که وعده های خوبی به مردم داده است برخلاف سایر دولت ها و لو با ارائه دادن لایحه ای دو فوریتی خواستار حمایت تام و تمام از اقشار ضعیف جامعه بخصوص کارگران شریف ایران زمین شود.
پایان/
نظر شما