به گزارش تحریریه، مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک (International Institute for Strategic Studies)در گزارش سالانه خود میگوید بهدلیل افزایش هزینههای نظامی در واکنش به حمله روسیه به اوکراین، حمله حماس به اسرائیل و افزایش قدرت چین در دریای جنوبی چین، جهان وارد دورهای از تشدید بیثباتی شده است.
این اندیشکده مستقر در لندن که در ۶۵سال گذشته ارزیابی سالانه خود را از وضعیت نظامی جهان منتشر کرده است، در گزارش امسال خود افزایش تنش در قطب شمال، تداوم برنامههای هستهای نظامی در کره شمالی و موجی از کودتا در منطقه ساحل در آفریقا را از جمله سایر عوامل موثر در وخامت وضعیت امنیتی جهان میداند.
در بخشی از این گزارش عنوان شده است «از شرایط نظامی و امنیتی فعلی جهان چنین بر میآید که دهه خطرناکی در پیش رو است که ویژگیهای آن کاربرد گستاخانهتر قدرت نظامی برای تحقق سیاستها و از سوی دیگر تمایل کشورهای دموکراتیک برای همکاری نظامی قویتر دو جانبه یا چند جانبه در واکنش به این وضعیت است.»
ارزیابی این پژوهشکده نشان میدهد که سال گذشته مجموع هزینههای نظامی در جهان با رشد ۹ درصدی به ۲.۲ تریلیون دلار رسید که عامل آن تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و نگرانی از تحمیل اراده قدرتهای نظامی نظیر چین و سایرین به کشورهای همسایه است.
این اندیشکده تصریح دارد که درصد افزایش مخارج نظامی در میان اعضای #ناتو بیش از سایر کشورها بوده است.
این پژوهشکده میگوید از سال ۲۰۱۴ که روسیه شبهجزیره کریمه را به قلمرو خود ملحق کرد بودجه نظامی اعضای ناتو به غیر از آمریکا بهطور متوسط ۳۲ درصد افزایش یافته است. در حالی که در سال ۲۰۱۴ فقط دو عضو اروپایی ناتو حد نصاب تعیینشده از سوی این پیمان، دو درصد تولید ناخالص ملی، را به هزینههای دفاعی اختصاص میدادند ولی در سال گذشته هزینه دفاعی ۱۰ کشور اروپایی به این حد نصاب رسید.
یکی از یافتههای گزارش این است که ارتش روسیه در طول تهاجم نظامی به اوکراین حدود سه هزار تانک رزمی و مهم خود را از دست داده است که تقریبا معادل کل تانکهای عملیاتی است که ارتش روسیه قبل از شروع حمله در اختیار داشت.
شواهد حاکی است که ارتش روسیه حدود دو هزار تانک قدیمی را که در انبارها بودند مرمت کرده و به خدمت گرفته است. در مقابل ارتش اوکراین از حامیان غربی این کشور مهمات و تسلیحات مورد نیاز برای دفاع در برابر روسیه را دریافت کرده است.
موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک (IISS) در بخش دیگری از گزارش خود میگوید: ارتش اوکراین به استفاده خلاقانه از تسلیحات غربی ادامه داده و با استفاده از تسلیحات ساخت داخل نظیر شناورهای بدون سرنشین توانسته است ناوگان روسیه در دریای سیاه را به عقبنشینی وادار کند.
این گزارش میافزاید که تجارب جنگ اوکراین روی برنامهریزی نظامی بسیاری از کشورها تأثیر گذاشته است و اکثر کشورها به این نتیجه رسیدهاند که با افزایش تولید و انبار کردن اسلحه و مهمات باید خود را برای جنگ احتمالی طولانی آماده کنند.
پایان/
نظر شما