آیا واشنگتن هشدار دولت عراق را جدی گرفت؟

«نشنال اینترست» خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق را یک پیروزی برای ایران می داند و به همین دلیل با وجود درخواست بغداد، در زمینه پایان یافتن حضور نظامی ایالات متحده در عراق تردید دارد.

به گزارش تحریریه، مرکز پژوهشی «نشنال اینترست» آمریکا نوشت، با توجه به تحولات اخیر ،گزارش های زیادی در مورد اهداف و اقدامات ایالات متحده در عراق بیان شده است. محبوبیت واشنگتن در منطقه به پایین ترین حد خود رسیده زیرا این کشور به حمایت نظامی از اسرائیل در خلال جنگ علیه حماس در نوار غزه ادامه می دهد که موجب خشم بسیاری از جهانیان شده است.

حزب الله لبنان در حمایت از حماس حملات نظامی خود به اسرائیل را تشدید کرده است. گروه‌های همسو با شبه‌نظامیان فلسطینی مستقر در غزه نیز به اهداف نظامی ایالات متحده در منطقه حملاتی را انجام می دهند که از جمله آن ها حمله اخیر پهپادی در اردن بود که منجر به کشته شدن سه سرباز و جراحت بیش از چهل نظامی آمریکایی شده است.

فرماندهی مرکزی آمریکا در بیانیه‌ای این حمله به پایگاه نظامی «برج ۲۲» واقع در شمال اردن و از دست دادن چند پرسنل نظامی را تأیید کرد. این حمله اولین ضربه مرگباری بود که آمریکا از زمان آغاز جنگ حماس و اسرائیل در ۷ اکتبر تجربه نمود. بیش از ۱۵۰ حمله به مواضع ایالات متحده در عراق، سوریه و اکنون اردن انجام شده است.

Tower 22: Tower 22: What happened there and who carried out the attack? -  The Economic Times

«جو بایدن» در مراسم یادبود سه سرباز به مردم آمریکا گفت که دولت به مبارزه با تروریسم متعهد است. وی همچنین اعلام کرد: ما همه کسانی را که مسئول این اتفاق هستند در زمان مناسب و به روشی به انتخاب خود، مجازات خواهیم کرد.

برخی از تندروها در کنگره طرح حمله مستقیم به ایران را به‌عنوان شکلی مناسب از اقدام تلافی جویانه پیشنهاد دادند. سناتور «لیندسی گراهام» در شبکه X (توئیتر سابق) عنوان داشت که اقدامات تلافی جویانه قبلی ایالات متحده علیه نیروهای نیابتی ایران کافی نبوده و از حملات ایران جلوگیری نخواهد کرد. او از حمله به اهداف مهم در داخل ایران حمایت کرد.

سناتور جمهوری خواه «جان کورنین» نیز در واکنش به این حمله، در شبکه ایکس پستی را با عنوان «هدف تهران» منتشر کرد. این اظهارات یک اپوزیسیون راست‌گرای خواهان نشان دادن قدرت است که البته در موقعیتی نیست که بتواند ماشه را بکشد.

تردیدی نیست بایدن در مورد واکنش به شبه نظامیان مورد حمایت ایران جدی است و چاره ای جز جدی بودن هم ندارد زیرا سال انتخابات است و سیاست خارجی در خاورمیانه می تواند به پاشنه آشیل او تبدیل شود. به طور قطع واشنگتن از نیروی نظامی استفاده خواهد کرد، اما همزمان تاکید دارد خواهان جنگ تمام عیار با ایران نیست. ارتش آمریکا در ۲۳ ژانویه و پیش از وقوع حادثه در اردن، حملات هوایی را علیه متحدان ایران در غرب عراق انجام داده بود.

عراق خواستار عقب نشینی شد

«محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق خواستار خروج سریع و هماهنگ شده نیروهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا از این کشور شده است. به گفته سودانی، ادامه حضور ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی، دردسرهایی بیشتر از منافع آن دارد. او نگران است ادامه حضور آمریکا در عراق به دلیل حمایتش از محاصره نظامی غزه توسط اسرائیل بی‌ثبات‌کننده باشد. از نظر فنی، این سربازان مستشاران نظامی دولت بغداد هستند و هدف آنها ارائه آموزش و تجهیزات و هماهنگی با ارتش عراق است. این حق قانونی دولت عراق است که از هر نیروی خارجی بخواهد قلمروی آن کشور را ترک کند. با این حال، رهبر عراق ضرب الاجلی را تعیین نکرد و مشخص نیست که آیا چنین کاری خواهد کرد و چه زمانی؟

آیا واشنگتن برای خروج از عراق جدی است؟

غیرقابل تصور است که واشنگتن در چنین زمانی آن هم پس از حمله به نیروهایش و تحمیل تلفات جانی به ویژه همزمان با جنگ در غزه، از منطقه عقب نشینی کند زیرا در این صورت اسرائیل و دیگر شرکای آمریکایی ممکن است احساس آسیب پذیری بیشتری کنند. رهبران تهران هم در این صورت می توانند از عقب نشینی ایالات متحده برای به دست آوردن چهره ای قوی تر در میان طرفدارانشان بهره ببرند. هدف بلندمدت ایران، در هر صورت، بیرون راندن ایالات متحده از منطقه است.

«جاشوا لندیس» استاد دانشگاه اوکلاهاما و پژوهشگر حوزه خاورمیانه در مورد چشم انداز خروج آمریکا از خاورمیانه و ماهیت گزینه های دیگر آورده است: دولت بایدن با اعمال تغییرات جزئی در توافق خود با بغداد تلاش خواهد کرد در عراق بماند. بایدن مایل به عقب نشینی نخواهد بود، البته نه تا قبل از انتخابات ماه نوامبر.

بر اساس مطالعه جدید گالوپ، رئیس جمهور ۸۱ ساله آمریکا تلاش دارد تا میزان محبوبیت خود را بالا نگه ببرد زیرا اکنون به زیر ۴۰ درصد رسیده است. اگر بایدن اقدامی را انجام دهد که نشان دهنده عقب‌نشینی در مقابل ایران باشد، ممکن است در سناریوی مشابه با دوره ریاست جمهوری جیمی کارتر در نوامبر ۱۹۷۹ گرفتار شود که در آن یورش دانشجویان ایرانی پیرو خط آیت الله خمینی رهبر انقلاب به سفارت آمریکا در تهران موجب شد تا ۵۲ آمریکایی به مدت ۴۴۴ روز گروگان گرفته شوند.

کارتر در مسیر انتخابات ریاست جمهوری بعدی کارزار را به رونالد ریگان، رقیب جمهوری خواه خود واگذار کرد. اکنون نیز رقیب سیاسی بایدن تقریباً به طور قطع دونالد ترامپ خواهد بود، که همچون گذشته رئیس جمهور کنونی را نامزد ضعیف تر معرفی می کند. رئیس‌جمهور سابق ممکن است به مردم آمریکا یادآوری کند فردی است که دستور ترور قاسم سلیمانی را در ژانویه ۲۰۲۰ در عراق صادر کرد.

لندیس همچنین درباره واکنش تهران در صورت خروج ایالات متحده از عراق نیز عنوان داشت ایران خروج آمریکا از عراق را به عنوان یک پیروزی بزرگ می داند. از زمان شروع جنگ غزه، ایران تمام تلاش خود را بر بیرون راندن ایالات متحده از عراق متمرکز کرده است. از طرف دیگر حملات مورد حمایت ایران به پایگاه های ایالات متحده، واشنگتن را به ترور شخصیت های برجسته عراقی سوق داده است. کشتن «مشتاق طالب الساعدی» از فرماندهان ارشد تیپ دوازدهم نیروهای حشد الشعبی (PMF) برای نخست وزیر السودانی چاره ای جز درخواست از واشنگتن برای بستن چمدان ها و خروج از منطقه باقی نگذاشت.

«برایان ای. نلسون» معاون وزیر خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی می گوید: تلاش های مستمر حکومت ایران برای هدف قرار دادن مخالفان، نشان دهنده ناامنی شدید آن و تلاش برای انتشار خشونت از داخل به سطح بین الملل است.

وی افزود: ایالات متحده در کنار متحدان و شرکای بین المللی خود از جمله انگلیس به مبارزه با اقدامات فراسرزمینی ایران ادامه خواهند داد و از همه ابزارهای موجود برای توقف این تهدید به ویژه در خاک آمریکا استفاده خواهند کرد.

آیا تحریم‌های بیشتر بازدارنده رفتار ایران است یا آن را محدود می‌کند؟ چنین چیزی محتمل نیست. تحریم ها بیش از آنکه واکنش عملی داشته باشند تنها به عنوان ابزاری برای ایجاد زحمت عمل خواهند کرد. ملموس ترین بازخوردها با نوع رفتار بایدن در زمینه حفظ، عقب نشینی یا کم کردن نیروهای آمریکایی در عراق یا هر نقطه دیگر در خاورمیانه حاصل می شود. تهران نظاره گر خواهد بود تا ببیند آیا زمان به نفعش است یا خیر.

پایان/

۲۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۰
کد خبر: 28838

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 9 =