به گزارش تحریریه، روزنامه فرامنطقه ای «العربی الجدید» نوشت، به دنبال حمله ویرانگر رژیم اشغالگر اسرائیل به نوار غزه از هفتم اکتبر گذشته، جبهه های مردمی بسیاری در کشورهای عربی و غیر عربی برای تحریم کالاهای اسرائیل و حامیان آن شکل گرفت. برخی کارخانه داران و سرمایه گذاران تلاش کردند در برابر این جبهه ها، در میزان زیان هایی که اسرائیل و شرکت های حامی آن متحمل می شوند، تردید وارد کنند.
این در حالی است که اسناد انگلیسی که مربوط به سال 1957 است نشان می دهد که تحریم رژیم اسرائیل از سوی کشورهای عربی در سال های گذشته نه تنها به اقتصاد این رژیم، بلکه به اقتصاد انگلستان هم ضربه وارد کرده است.
به نوشته العربی الجدید در کنار تحرک سازمان ها برای تحریم اسرائیل و بیرون کشیدن سرمایه ها از سرزمین های در کنترل آن، کمپین جهانی « BDS» هم خود را با مردم کشورهای عربی همراه کرده که این بیانگر عمق مقاومت مردمی با رژیم اشغالگر است. حتی شرکت های حامی رژیم اسرائیل که لباس ورزشی تولید می کنند هم با تحریم روبرو شده اند. فست فودهایی همچون «کنتاکی» «پیتزا هت» «برگر کنگ» و در حوزه نوشیدنی ها از جمله «کوکا کولا» و «پپسی» و شرکت های فناوری گوگل و امازون هم به دلیل ارائه خدمات به ارتش رژیم اسرائیل تحریم شده اند.
آثار تحریم فست فوت ها از جمله «مکدونالدز» و کافی شاپ های «استار بکس» در بسیاری از کشورهای عربی و مسلمان از جمله مصر، اردن، عربستان، مراکش، ترکیه و مالزی و پاکستان آشکار شده است. حتی پیامد این تحریم ها در انگلیس هم مشاهده می شود.
هراس لندن از تحریم اسرائیل
گزارش العربی الجدید افزود کارآمد بودن این تحریم ها و تاثیر آن سوال های بسیاری را به همراه داشته است. تحریم کنندگان تاکید می کنند که این اقدام ها ابزار فشار کارآمدی هستند. اسنادی که مربوط به سال 1957 میلادی است و چند دهه به طور سری در آرشیو ملی انگلیس نگهداری شده است نشان می دهند که اتحادیه عرب در سال 1952 به طور رسمی اسرائیل را تحریم کرد. سپس کمیته مرکزی تحریم ها تشکیل شد که برای تحریم شرکت هایی که در کشورهای عربی فعال بودند، وارد عمل شد. همچنین در آن زمان شرکت های اسرائیلی که با انگلیس دارای روابط تجاری بودند یا دارای عضو صهیونیست در هیات مدیره خود بودند، تحریم شدند. این اسناد نشان می دهد که تحریم ها بر تجارت انگلیس نیز آثار خطرناکی به دنبال داشته است و برخی شرکت ها و کشتی های انگلیسی زیان هنگفتی را متحمل شدند و حتی در بنادر کشورهای عربی به این کشتی ها خدمات رسانی صورت نگرفت. تحریم ها منافع نفتی انگلیس را هم هدف قرار داد.
«انس التکریتی» مدیر اجرایی سازمان گفت و گوهای فرهنگی قرطبه در لندن درباره پیامدهای تحریم اقتصاد اسرائیل در شرایط کنونی اظهار داشت تحریم ها دارای چند بعد هستند. نخستین جنبه آن بحث فشارهای اقتصادی است. اگرچه بدون تردید تحریم اقتصادی دارای آثار و پیامدهایی هستند، با این وجود برخی ها سوال می کنند چگونه ممکن است که شرکت هایی که ده ها میلیارد سرمایه دارند در نتیجه تحریم و از دست دادن تعدادی مشتری زیان کنند.
وی افزود: اما این نوع نگاه به تحریم ساده لوحانه است زیرا ادامه تحریم ها در طول هفته ها و ماه ها و به طور منظم، به طور حتم آثاری را به همراه خواهد داشت. البته این به معنای بسته شدن شرکت های تحریم شده نیست بلکه این بنگاه ها زیان فراوانی را تحمل خواهند کرد. علاوه بر این اندیشه تحریم، جنگ روانی را هم به همراه دارد. این مسائل نشان می دهند که پیروزی بزرگی که اکنون مقاومت فلسطین کسب کرده موجب آگاه سازی میلیون ها نفر شده است. میلیون ها فرد در سراسر جهان به این موضوع پی برده اند که اسرائیل، اشغالگر و نژاد پرست است و همین تحولات دیدگاه و موضع آنها نسبت به اسرائیل را به طور اساسی تغییر داده است.
العربی الجدید افزود: گزارشی که در سال 2015 از سوی مرکز پژوهشی «رند» منتشر شد، نشان داد که کمپین تحریم های مالی و تجاری سبب کاهش حدود 15 میلیارد دلاری تولید ناخالص ملی اسرائیلی طی 10 سال شد. این مقدار حدود 3 درصد از تولید ناخالص این رژیم در سال را تشکیل می دهد که نشان از کاهش درآمد سرانه به میزان 3.4 درصد دارد.
کارشناسان اعتقاد دارند درحالیکه از زمان امضای توافق اوسلو و توافق صلح اسرائیل با مصر و اردن آثار تحریم ها کمتر شده است، اما با افزایش همدردی ها با مردم فلسطین که این روزها با حملات جنایتکارانه رژیم اسرائیل روبرو هستند اگر تحریم ها به طور منظم و برنامه ریزی شده ادامه داشته باشند پیامدهای جدی را برای این رژیم به همراه خواهند داشت.
پایان/
نظر شما