به گزارش تحریریه، «استیون والت» استاد دانشگاه هاروارد در بخشی از گزارش خود برای نشریه «فارین پالیسی» تصریح کرد تحولات اخیر جهانی یک رویداد واحد نیست بلکه شکست پایدار ایالات متحده در به پایان رساندن موفقیت آمیز روند به اصطلاح صلح است. واشنگتن از زمان توافق اسلو (که همان طور که از نام آن پیداست به واسطه میانجی گری نروژ حاصل شد) نظارت بر روند صلح را در انحصار خود درآورده بود و تلاشهای مختلف آن در طول سالها در نهایت به جایی نرسید. بیل کلینتون، جورج دابلیو بوش و باراک اوباما روسای جمهور سابق ایالات متحده بارها اعلام کردند که ایالات متحده قدرتمندترین کشور جهان در تمام دوران به اصطلاح تک قطبی خود متعهد به دستیابی به راه حل دو کشوری است، اما نتیجه اکنون دورتر از همیشه و احتمالا غیرممکن است.
این عناصر پس زمینهای مهم هستند، زیرا ماهیت نظم جهانی آینده را قابل درک میسازند: چندین دولت با نفوذ در حال به چالش کشیدن نظم مبتنی بر قوانین که ایالات متحده برای دهههای متمادی از آن دفاع کرده میباشند. چین، روسیه، هند، آفریقای جنوبی، برزیل، ایران و دیگر کشورها خواستار نظم چند قطبیتر هستند که در آن قدرت به طور مساوی تقسیم میشود. آنان میخواهند جهانی را ببینند که در آن ایالات متحده دیگر بهعنوان به اصطلاح قدرت ضروری عمل نکند بهعنوان دنیایی که در آن امریکا انتظار دارد دیگران از قوانین آن پیروی کنند و در عین حال این حق را برای خود محفوظ میدارد که هر زمان که سایر بازیگران را ناخوشایند قلمداد کند به آنان توجهی نکند.
تیم بایدن در حال حاضر درصدد مدیریت بحرانی است که دست کم خود در بخشی از ایجاد آن سهم داشته است. تیم او برای محدود کردن خسارت، جلوگیری از گسترش درگیری، مهار پیامدهای سیاسی داخلی و پایان دادن به خشونت اضافه کاری میکنند. همه ما باید امیدوار باشیم که تلاش آنان به نتیجه برسد. با این وجود، همان گونه که بیش از یک سال پیش اشاره کردم تیم سیاست خارجی بایدن بیشتر به مثابه مکانیکهای ماهر هستند نه معمار، آن هم در دورهای که معماری نهادی سیاست جهانی به طور فزایندهای یک موضوع است و به طرحهای جدید نیاز است.
اعضای تیم بایدن در استفاده از ابزار قدرت ایالات متحده و دستگاه دولتی برای رسیدگی به مشکلات کوتاه مدت ماهر هستند، اما در یک چشم انداز منسوخ از نقش جهانی آمریکا گرفتار شده اند که نحوه برخورد این کشور با مشتریان مختلف اش در خاورمیانه را نیز شامل میشود. آن تیم در درک این که خاورمیانه به کجا میرود دچار خطا شده و حتی اگر چسب زخمها را با انرژی و مهارت نیز بر روی زخمهای فعلی قرار دهند، زخمهای زمینهای را بدون درمان رها میکنند. من نگران هستم که اگر نتیجه نهایی تلاش بایدن و بلینکن وزیر امور خارجه او صرفا بازگشت به وضع موجود پیش از رخداد ۷ اکتبر باشد سایر نقاط جهان به آن نگاه کرده و سر خود را به نشانه ناراحتی و نارضایتی تکان دهند.
منبع: کانال سیاست خارجی آمریکا
پایان/
نظر شما