به گزارش تحریریه، به نقل از یورونیوز، وزارت دفاع روسیه کییف را متهم به انجام این حمله کرد و آن را حمله تروریستی خواند. این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: «رژیم کییف صبح امروز حمله پهپادی تروریستی علیه شهر مسکو ترتیب داد. همه ۸ هواپیمای بدون سرنشین به کار گرفته شده در این حمله سرنگون شدند. سه پهپاد به وسیله جنگافزارهای الکترونیکی از مسیر هدف خود منحرف شده و سرنگون شدند و پنج پهپاد دیگر توسط سامانه ضد هوایی پانتسیر اس سام هدف قرار گرفتند.»
کانال تلگرامی «بازا» نزدیک به نهادهای امنیتی روسیه، شمار پهپادهای شرکت کننده در این حمله را دستکم ۲۵ فروند اعلام کرده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین در زمان وقوع حمله در کاخ کرملین بوده و از آن باخبر شده است. او همچنین افزود که به وضوح رژیم کییف مسئول این حمله است.
میخائیل پودولیاک، مشاور ریاست جمهوری اوکراین با تکذیب نقش مستقیم این کشور در حملات پهپادی به مسکو گفت: «البته که ما از تماشای و پیشبینی افزایش حملات لذت میبریم و اما البته که ما مستقیماً با آن هیچ ارتباطی نداریم. روسیه با کارمای عمل خود مواجه است.»
وبسایت خبری «آربیسی» از سرنگونی بیش از ده پهپاد توسط سیستمهای ضدهوایی خبر داد.
کمیته تحقیقات روسیه اعلام کرد: «افراد دخیل در این جنایت در حال شناسایی هستند.»
سرگئی سوبیانین، شهردار مسکو گفت که این حملات به چند ساختمان خسارات ناچیزی وارد کرد و دو نفر هم تحت مراقبت پزشکی قرار گرفتند. آقای سوبیانین همچنین گفت ساکنین دو ساختمانی که در اثر این حمله آسیب دیدند، خانههایشان را تخلیه کردند.
با این حال ساعاتی بعد ویاچسلاو گلادکوف، فرماندار منطقه بلگورود در روسیه اعلام کرد که بر اثر این حمله یک نفر کشته و دو نفر زخمی شدند.
الکساندر کینیشتین، نماینده مجلس دومای روسیه هم اوکراین را به انجام این حملات متهم کرد و گفت: «بدون شک، خرابکاریها و حملات تروریستی از سوی اوکراین رو به رشد خواهد بود. ما باید تدابیر دفاعی و امنیتی را به ویژه در زمینه مقابله با هواپیماهای بدون سرنشین به شدت تقویت کنیم.»
اولگ نیلوف، نماینده مجلس دومای روسیه گفت: «دولت تروریست اوکراین به مسکو حمله پهپادی کرده است. سلاحهای هستهای تاکتیکی همیشه پنهان نمیمانند.»
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در واکنش به این حمله، اوکراین را متهم کرد که بهدنبال «ارعاب» روسها است.
وی اوکراین را متهم کرد که میخواهد «روسیه را به وحشت بیندازد» و «شهروندان روس را بترساند». وی افزود که از رهگیری پهپادها از سوی نیروهای روس «راضی» است.
وی این حمله را پاسخی به حمله اخیر روسیه به مقر سرویسهای اطلاعاتی نظامی اوکراین عنوان کرد.
از سوی دیگر ایالات متحده موضع اصلی این کشور را تکرار کرد و گفت که از حملات در داخل روسیه حمایت نمیکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «ما بر ارائه تجهیزات و آموزشهای مورد نیاز اوکراین برای بازپسگیری قلمرو خود متمرکز هستیم.»
تا کنون هیچ نیرو، گروه و ارتشی مسئولیت این حملات را بر عهده نگرفته است. اما مقامات روس تاکید دارند که این حملات توسط اوکراین صورت گرفته است.
سه سناریویی که محتمل به نظر میرسد اما هنوز هیچ منبع رسمی آن را تایید و یا رد نکرده است عبارتند:
پهپادهای دوربرد از خاک اوکراین
اگر چه مقامات روسیه بیشتر روی این مورد تاکید دارند اما با توجه به بعد مسافت و همچنین سامانههای پدافند هوایی پیشرفته روسیه در اطراف مسکو انجام چنین عملیاتی بسیار پیچیده مینماید.
پیشتر در ۲ مه نیز حملهای پهپادی به کاخ کرملین صورت گرفت. مقامات روسیه در آن زمان هم اوکراین را متهم انجام این حمله کردند و گفتند قصد رژیم کییف از این حمله ترور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه بوده است.
آن زمان نیز اوکراین هرگونه ارتباطی با حمله پهپادی را تکذیب کرد.
کارل بیلدت، یکی از مقامهای ارشد شورای اروپا درباره این حمله پهپادی در توئیتی نوشت: «نکته مهم این است که این پهپادها از کجا پرتاب شدهاند. اگرچه اکثرا اوکراین را مسئول حمله پهپادی به کرملین میدانند، اما واضح است که این حمله از نزدیکی مسکو آغاز شده است.»
نیروهای نفوذی اوکراین در خاک روسیه
سناریوی دوم که محتمل به نظر میرسد نیروهای اطلاعاتی و نفوذی اوکراین هستند که توانستهاند به نفوذ به خاک روسیه و حومه مسکو، حمله روز سهشنبه را سازماندهی و اجراء کنند.
نیروهای روس مخالف دولت
روسیه روز سهشنبه ۲۳ مه از دفع حملهای به منطقه بلگرود در مرز اوکراین خبر داد. کییف اعلام کرد که این حمله توسط شهروندان روس انجام شده و یک درگیری داخلی است. سپس دو گروه شبهنظامی روس مسئولیت این حمله را پذیرفتند و پس از آن فرمانده یکی از این گروهها اعلام کرد که در حال تدارک حملات بیشتر به خاک روسیه است.
دنیس کاپوستین، فرمانده گروه شبهنظامی موسوم به «سپاه داوطلبان روس» پیشتر تهدید کرده بود که باز هم به خاک روسیه حمله میکند و گفته بود: «فکر میکنم دوباره ما را در آن طرف مرز خواهید دید. نمیتوانم نقشههای آینده را فاش کنم و حتی نمیتوانم بگویم از کدام جهت چه اتفاقی قرار است بیفتد. اما مرز بسیار گسترده است و هر لحظه ممکن است در هر نقطهاش درگیری روی دهد.»
پایان/
نظر شما