هیچ راهی جز آزاد سازی واردات خودرو برای شکستن انحصار وجود ندارد

رشید کوچی گفت: گرچه با شکستن انحصار قیمت کاهش می یابد، اما این موضوع هیچ راهی جز آزاد سازی واردات خودرو ندارد.

به گزارش تحریریه، در میز اقتصادی امروز در خصوص عدم ابلاغ قیمت‌های خودروهای مونتاژی و چرایی این عدم ابلاغ با حضور آقای رشید کوچی نماینده مجلس، آقای ابراهیم نژاد کارشناس صنعت خودرو و فرهیدزاده رئیس سازمان حمایت از مصرف کننده پرداخته شد.

سوال: چرا این آشفته بازار خودرو وجود دارد؟
کوچی: با توجه به تعدد مراجعه تصمیم گیری برای صنعت خودرو این پیام به جامعه داده می‌شود که این مراجع تصمیمات مختلف می‌گیرند و خروجی آن جز گرانی نیست. الان شورای رقابت می‌گوید، چون بازار خودرو انحصاری ما باید دخالت کنیم و قیمت‌ها اصلاح شود. دو معاونت وزارت صمت با یک بخش اختلاف دارند که باید قیمت‌ها ابلاغ شود که هنوز صورت نگرفته و از این وضعیت خودرو سازان نهایت استفاده را می‌کنند و در نهایت اینکه دولت توان برخورد با این خودروسازان را ندارد به جامعه القاء می‌شود مشکل صنعت خودرو در تمام دنیا حل شده تنها جایی که اصرار بر حمایت دارد کشور ما است.

انحصاری در حاکمیت برای خودروسازان ایجاد شده که آن‌ها را قدرتمند کرده باید این انحصار شکسته شود.
سوال: چرا انقدر قیمت خودروهای مونتاژی عجیب است؟
ابراهیم نژاد: خودروسازان از این فرصت چند صدایی استفاده کردند و این وسط یکسری از نمایندگان فروش این شرکت‌ها نیز حتی مبلغی را برای نام نویسی دریافت می‌کنند. اگر بخواهیم قیمت حاشیه بازار به کارخانه نزدیک کنیم باید عرضه افزایش پیدا کند که نظارتی متاسفانه بر افزایش تیراژ تولید وجود ندارد که باید نهادهای نظارتی و وزارت صمت به موضوع ورود کنند که خود این تعدد نظارت هم مشکل ساز شده اند.
چرا خودروسازان عرضه قطره چکانی دارند، چون مطمئن هستند دولت اقدامی در این راستا انجام نمی‌دهد. مداخله مستقیم دولت باید حداقل باشد دولت می‌تواند از طریق تغییرات تخصیص ارز و اقدامات مشابه این خودروسازان را مدیریت کند.
سوال: روال تولید و عرضه خودرو باید چگونه باشد؟
کوچی: این که خودروسازان باید آمار تولید در اختیار مجموعه نظارتی قرار دهند، شکی نیست عرضه محدود با هدف حفظ انحصاری باعث این گرانی و شرایط شده است. قاعدتا عقل سلیم‌می گوید اگر قرار است خودرو مونتاژی ۳۰ درصد داخلی شود پس باید ۳۰ درصد ارزان هم شود، اما از کیفت و آبشن کاسته می‌شود و قیمت آن چندین برابر می‌شود و علت آن هم این انحصار است. برای یک خودو تیگو ۸ چندین قیمت وجود دارد علت حمایت دولت هاست. اگر انحصار شکسته شود قیمت کاهش پیدا می‌کند هیچ راهی به جزء آزاد سازی واردات خودرو برای شکستن این انحصار وجود ندارد.
یک عمر خودروسازان مردم را نقره داغ می‌کنند یک بار هم دولت آن‌ها را به نفع مردم نقره داغ کند.
سوال: آنالیز قیمت چگونه است؟
ابراهیم نژاد: یک مورد که در بازار داخل ایران با آن مواجه هستیم یک تیراژ پایین خودرو است یکی از علت‌ها هم تعداد بالای این خودروسازان که مجوز دارند. اکنون در شرایط اضطراری دولت ورود کرده و قیمت گذاری می‌کند که این بر اساس قیمت تمام شده است. دولت یک بخش نقدینگی سرگردان را کنترل کرد.
سوال: جلسه امروز در چه خصوص برگزار شد؟
فرهیدزاده: جلسه برای تفهیم قیمت‌ها داشتیم.
سوال: چرا جلسه انقدر دیر برگزار شد؟
فرهیدزاده: ما فرض را بر تمکین خودروسازان داشتیم، اما در نهایت منجر به جلسه اتمام حجت شد.
سوال: مبنای قیمت‌ها همان اعلامی شورای رقابت است؟
فرهیدزاده: قیمت همان میزان شورای رقابت است و باید تمکین کنند.
سوال: خودروسازان خارج از سامانه نمی‌توانند خودرو بفروش برسانند؟
فرهیدزاده: شورای رقابت باید این موضوع را تعیین تکلیف کنند.
سوال: در خصوص تخلفات چرا بررسی صورت نمی‌گیرد؟
فرهیدزاده: یک پرونده ۹ میلیارد تومانی بوده بررسی شده و خود آن اعتراضاتی داشتند که در حال بررسی است.
سوال: افرادی که خودرو را گران خریدند آیا پول آن‌ها برگشت داده شده است؟
فرهیدزاده: اگر این مشکل وجود داشت نوع قرار داد قابل بررسی است سازمان ما وجود دارد و مردم می‌توانند مراجعه کنند از ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ این موضوع مطرح است.
سوال: نقص قانون وجود دارد؟
کوچی: خیر. این مسیر اشتباه است در گذشته نشان داده شده تنها راه این است که قیمت‌ها و واردات آزاد شود آن زمان است که می‌توانیم ملاحظه کنیم که قیمت‌ها چگونه کاهش و کیفت‌ها افزایش پیدا می‌کند.

منبع: YJC

پایان/

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۲۳:۰۰
کد خبر: 25633

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 12 =