به گزارش تحریریه، روزنامه آلمانی «دی ولت» به نقل از مقامات اوکراینی و بلغاری سابق گزارش داد بلغارستان در طول بهار و تابستان ۲۰۲۲ یک طرح مخفی تامین تسلیحات و سوخت برای اوکراین را اجرا می کرد.
این کشور به عنوان یکی از معدود اعضای ناتو شناخته می شود که همراه با مجارستان، در دوره تشدید تنش میان و مسکو، به صورت علنی با تامین تسلیحات اوکراین مخالفت کرده است.
به گزارش دی ولت، این طرح عمدتا توسط دو فرد طراحی و اجرا شد: «کریل پتکوف» نخست وزیر سابق بلغارستان و «آسن واسیلوف» وزیر دارایی سابق. این دو از بنیانگذاران جنبش سیاسی «ما به تغییر ادامه می دهیم» هستند که از فارغ التحصیلان دانشگاه هاروارد آمریکا به شمار می روند.
در حالیکه بلغارستان یک بار هم با طرح سخنرانی زلنسکی در پارلمان مخالفت کرد، دی ولت گزارش داد که پتکوف و واسیلوف در مواجهه با مخالفت شدید با تحویل تسلیحات به اوکراین چه در ائتلاف دولتی و چه در میان مردم، یک طرح تحویل مخفیانه را انتخاب کردند و هیچ اطلاعیه رسمی ارائه ندادند.
در ماه آوریل، «دیمیتری کولبا» وزیر امور خارجه اوکراین به صوفیه سفر کرد تا در میانه کمبود مهمات ساخت شوروی در کیف، درخواست کمک نظامی کند. کولبا به این روزنامه گفت: ما می دانستیم که انبارهای بلغارستان مقادیر زیادی مهمات مورد نیازمان را دارند، بنابراین رئیس جمهور «ولادیمیر زلنسکی» من را فرستاد... تا مواد لازم را تهیه کنم.
سپس دولت پتکوف مجوز صادرات تسلیحات را به برخی از شرکت های خصوصی داد که به عنوان واسطه در این طرح عمل کردند و مهمات را به لهستان منتقل شد و از آنجا به اوکراین راه یافتند. در همان زمان، صوفیه هیچ تعهد رسمی مبنی بر حمایت تسلیحاتی از اوکراین نداد.
نخست وزیر سابق بلغارستان به این روزنامه گفت که صنعت نظامی خصوصی این کشور با سرعت تمام در حال تولید بود. هواپیماهای باری که بین بلغارستان و لهستان پرواز می کردند نیز به طور کامل پر از مهمات بودند.
پتکوف اعتقاد دارد یک مسیر زمینی از طریق رومانی و مجارستان نیز برای کامیون ها باز شد و به همین دلیل حدود یک سوم مهمات مورد نیاز ارتش اوکراین در مراحل اولیه جنگ از بلغارستان تامین شد.
بر اساس گزارش دی ولت، این تحویل توسط ایالات متحده و انگلیس تامین شده است. این رسانه آلمانی مدعی شد که بلغارستان علاوه بر مهمات، تا ۴۰ درصد از نیاز سوختی ارتش اوکراین را نیز تامین میکرد که تحویل توسط واسطه های خارجی انجام می شد. سوختی که صوفیه به اوکراین فرستاده بود از نفتی که بلغارستان از روسیه از طریق پایانه ای در شهر بندری بورگاس دریای سیاه دریافت کرده بود، تولید می شد.
به گفته «نیکولا استویانوف» وزیر موقت اقتصاد، در ماه دسامبر، بلغارستان اولین بسته رسمی کمک نظامی برای کیف را که شامل سلاح های سبک و مهمات بود، تصویب کرد. در آن زمان صوفیه از ارائه سامانه های دفاع هوایی اس-۳۰۰ و جت های جنگنده به اوکراین خودداری کرد.
پایان/
نظر شما