سقوط آزاد در انتظار شرکت ملی مس و زیان 35 میلیون ایرانی مستضعف!

سقوط آزاد در انتظار شرکت ملی مس(فملی) است که به وارد آمدن زیان به دارایی 35 میلیون ایرانی مستضعف! منتهی خواهد شد.

به گزارش تحریریه، سقوط آزاد در انتظار شرکت ملی مس(فملی) است که به قیمت وارد آمدن زیان به 35 میلیون ایرانی مستضعف! منتهی خواهد شد، زیرا برنامه های جدید اعلام شده از طرف محمد مخبر فرمانده اقتصادی دولت و علی رستمی مدیرعامل شرکت ملی مس ایران که در رسانه ملی اعلام شد نشان می دهد با مدیرانی مواجه هستیم که از ماهیت ماجرا اطلاعات حداقلی هم ندارند، اما در جایگاه برنامه ریز و طراح نشسته اند.

علی رستمی اعلام کرد که جایگاه ایران در دارا بودن ذخایر مس جهان به رتبه پنجم صعود کرده است. این دستاورد همانقدر ارزش دارد که دارا بودن رتبه دوم در ذخایر گاز جهان، زیرا به دلیل سیاستگذاری های غلط مبتنی بر تخفیف بیش از 90 درصدی در قیمت گاز، در این صنعت مهم سرمایه گذاری انجام نشده و ایران باید از سال آینده به واردکننده گاز طبیعی تبدیل شود. نکته جالب اینکه حدود 55 میلیون ایرانی سهامدار فملی هستند و 35 میلیون از آنها کسانی هستند که دارنده سهام عدالت اند و از قشر مستضعف جامعه به شمار می روند که دارایی آنها به مدیران دولتی سپرده شده است.

در شرکت ملی مس چه گذشت؟

در شرکت ملی مس در دهه های گذشته شاهد اعمال مدیریتی به غایت ضعیف با بهره وری فاجعه بار بوده ایم که به خوبی با اعداد و ارقام قابل اثبات است.

براساس داده های رسمی، شرکت ملی صنایع مس ایران در ۹ سال گذشته منتهی به پایان سال 1400 با صرف ۳ میلیارد دلار سرمایه گذاری حدود 60 هزار تن به تولید کاتد اضافه کرده است، زیرا تولید کاتد این شرکت در سال 1390 حدود 235 هزار تن بوده و به مرز 300 هزار تن رسید. اگر شرکت ملی مس در 9 سال اخیر با همین اضافه ظرفیت کار کرده باشد؛ که نمی تواند چنین باشد و این اضافه شدن به ظرفیت به صورت تدریجی حاصل شده است؛ 540 هزار تن فروش بیشتر با 3 میلیارد دلار سرمایه گذاری، تنها 500 میلیون دلار درآمد به دست آمده است که معنایی جز نابود شدن سرمایه گذاری و غیراقتصادی بودن آن ندارد.

با چنین پیشینه ای در شرکت ملی مس، علی رستمی که در شستا هم ناکام بود و برکنار شد، راهی شرکت ملی مس گردید تا اوضاع را تغییر دهد و اگرچه خبرهای ناگواری از مدیریت تیم جدید در ماههای اخیر از فملی در فضای رسانه ای کشور منتشر شده است، اما میز کسب و کار تحریریه با هدف جلوگیری از پیش قضاوت؛ به انتظار برنامه های دقیقتر و رسمی مدیران جدید نشست تا در صورت قابل آزمون بودن وارد مباحثه کارشناسی شود.

برنامه های مخبر برای فملی!

پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری در گزارشی به نقل از محمد مخبر فرماده اقتصادی دولت نوشت:

1- برای تحقق درآمد ۱۰ میلیارد دلاری از صنعت مس با توجه به رتبه پنجم ایران از ذخائر مس دنیا اقدام شود.

(1)این درآمد هم اکنون 1.6 میلیارد دلار است و مخبر نه از عدد سرمایه گذاری لازم صحبت کرد و نه زمان مشخص و قابل آزمونی ارائه داد.
2- باید با استفاده از مشارکت مردم و نقدینگی موجود در جامعه، نسبت به فعال سازی این ظرفیت‌ها در بخش‌های مختلف اقدام کنیم. مردم آمادگی دارند در بازار سرمایه حضور جدی داشته باشند که لازم است با معرفی طرح‌هایی که حاشیه سود بالا دارند، نقدینگی جامعه را به سمت این پروژه‌ها هدایت و زمینه حضور و مشارکت مردم در فعال سازی ظرفیت‌های مغفول مانده کشور را فراهم کنیم.
(2)مدیران جدید ملی مس برخی قراردادها با بخش خصوصی را لغو کرده اند و در حال دولتی سازی بیشتر هستند و کاری به سرمایه های مردمی ندارند.

3- در سالیان گذشته همواره اداره کشور از طریق درآمدها نظیر درآمدهای حاصل از فروش نفت و اخذ مالیات انجام شده و این در حالی است که اگر بتوانیم کشور را با اتکا به دارایی‌هایی نظیر ذخایر و مخازن نفت و گاز و معادن اداره کنیم، تحولاتی گسترده در توسعه و پیشرفت کشور محقق خواهد شد.

(3) جمله عجیبی که معنای روشنی ندارد.

4- با هدف گذاری دستیابی به تولید یک میلیون تن کاتد مس، لازم است شرکت ملی صنایع مس ایران ضمن تلاش برای تحقق این هدف گذاری، برنامه ریزی و سطح پروازی خود را بیش از این ارتقاء داده و برنامه‌ای دقیق و منسجم برای واگذاری سهام به مردم و افزایش تولید به ۳ میلیون تن کاتد مس را در دستور کار قرار دهد.

(4) یک برنامه بلندپروازانه بدون اعداد و جزئیات سرمایه گذاری های لازم، نشانگر شعاری بودن موضوع است که محقق نخواهد شد.

5- باید تلاش کنیم به جای خام فروشی، زنجیره پایین دستی صنایع همچون صنعت مس را با اتکا به ظرفیت‌های موجود فعال کنیم تا شاهد ارزش افزوده هرچه بیشتر و تولید ثروت برای کشور باشیم.

(5) مخبر فرمانده اقتصادی دولت است و باید برنامه های قابل آزمون خود را ارائه دهد و نه اینکه از سوم شخص غایب درخواست کند اقتصاد را بهتر اداره نماید.

6- از مدیران شرکت ملی صنایع مس ایران خواست ظرف یک ماه آینده برنامه‌ای جامع و مدون برای ایجاد تحول در صنعت مس کشور و همچنین جلب مشارکت مردمی طراحی و آن را ارائه کنند.

(6) اگر این برنامه هنوز تدوین نشده و قرار است در ماه آینده آماده شود، پس عددهای مطرح شده با استناد به چه پیوست کارشناسی استخراج شده است؟

چنانچه مشخص است، با یک مدیریت شعاری و بی تجربه روبرو هستیم که در تاریکی قدم می زند و برنامه قابل آزمونی پس از یک سال و نیم از استقرار دولت جدید ارائه نمی کند. این سردرگمی برای فلز آینده که قیمت آن تا 20 هزار دلار هم صعود خواهد کرد نگران کننده است و نشان می دهد که سیر ناکارآمدی ادامه پیدا خواهد کرد.

پایان/

۱۲ دی ۱۴۰۱ - ۱۴:۰۰
کد خبر: 23559

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 1 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
      0 0
      ممنون از تحليل دقيق و به جاي شما