به گزارش تحریریه، ترانه علیدوستی که چند سال قبل به فمینیست بودن خود رسما اعتراف کرد یکی از لیدرهای جنبش میتو در ایران است. وی چندی قبل در کنار برخی زنان سینماگر ایرانی بیانیهای منتشر کرده که به بیانیه زنان سینماگر ایرانی علیه آزارگران جنسی معروف شد. در این بیانیه که تعداد زیادی از بازیگران از جمله تهمینه میلانی، میترا حجار، ویشکا آسایش، نگار جواهریان، مریم پالیزبان، هایده صفییاری، شقایق دهقان، باران جعفری، فرشته حسینی، کتایون ریاحی، ترانه علیدوستی و ملیکا شریفینیا آن را امضا کرده بودند، آمده بود: «در روایتهایی که از تجربههای دردناک زنان در سینمای ایران منتشر شده، انواع آزارهایی که زیر چتر خشونت جنسی قرار میگیرند مطرح شده؛ از جمله هتک حرمت با الفاظ جنسی و جنسیت زده، سوءاستفاده از سکوت و تحمل افراد با گروگان گرفتن حق کار و دستمزد، اعمال خشونت جنسی به وسیله تهدید موقعیت کاری قربانی، تماسهای بدنی ناخواسته، اصرار و اجبار به عمل جنسی و در نهایت خشونت جسمی و تجاوز.»
چند روز قبل نیز علیدوستی، بازیگر نقش لیلا در فیلم «برادران لیلا» در نشست خبری در جشنواره کن درباره دشواری زندگی روزمره در ایران به عنوان یک بازیگر و یک شهروند عادی میگوید: «وقتی در کشوری همهچیز ممنوع باشد، یعنی شما از صبح که بیدار میشوید مشغول جنگیدن هستید، از لباسی که با آن به سرکار میروید گرفته تا موسیقی که در ماشین گوشی میدهید تا روابط شخصی و روابطی که با همکارانتان در محیط کار دارید تا آن زمان که شب به خانه میرسید، اینها سراسر یک مبارزه است. مبارزه با یکسری موانع که باعث میشود زیست شما حالت غیرعُرفی و غیرقانونی داشته باشد.»
سعید پورصمیمی نیز در نشست خبری فیلم «برادران لیلا» درباره شخصیت پدر که در این فیلم بازی میکند گفت:«هر نسلی نسبت به نسل گذشتهاش برتر است و باید هم برتر باشد. من خودم گاهی حس میکنم نسبت به نسل جوان عقب افتادهام، این یک واقعیت است. با تکنولوژی جدید، با گسترش دنیا و نزدیک شدن آدمها به هم این حس در هر آدم مسنی پیش میآید. من سعی کردم این ماجرا را با نگاه تندتر در نقشم در «برادران لیلا» بیاورم که پدری است عقب افتاده که چسبیده به سنتهای قدیم؛ سنتهایی که دیگر هیچ کاربردی ندارند».
افاضات این دو بازیگر در کن در حالی است که ساعاتی قبل کتایون ریاحی از امضا کنندگان بیانیه زنان سینماگر ایرانی علیه آزارگران جنسی در صفحه اینستاگرام خود نوشت:
"این عکس مربوط به بیست و پنج سال پیش است.
آن سالها آقای داوود رشیدی ریاست هیئتمدیره خانه سینما و آقای پورصمیمی دستیار یا معاون بودند.
من توسط همکاران خودم و در خانه سینما به اتهامات واهی بازجویی و مواخذه شدم. آقای پورصمیمی که در نقش بازجو وارد شده بود با سوءاستفاده از موقعیت خود به من تعرض کرد. روزگار سختی بود و من هیچ نگفتم. هنوز پس از ۲۵ سال روح و روانم از این حادثه تلخ التیام نیافته و آزرده است.
به یاد داشته باشیم اگر ثروت، شهرت و قدرت مهار نشود، اگر اخلاق و قانون اقتدار نداشته باشند، این فساد است که همه جا با قلدری حکومت میکند."
در گذشته نیز سمیه میرشمسی، دستیار کارگردان و فعال در سینمای ایران، رشته توئیتی را در مورد درخواستهای جنسی فرهاد اصلانی دیگر بازیگر فیلم «برادران لیلا» از وی، عدم تعادل اصلانی به علت نوشیدن (مشروب) در یکی از پروژهها، و بیتوجهی و سکوت کارگردان پروژه به گزارش او در مورد این اتفاقات منتشر کرده بود.
حال برای مردم ایران این سوال مطرح می شود که اگر ترانه علیدوستی که مدعی مبارزه شبانه روزی است و از حق و حقوق زنان ایران خصوصا در سینما دفاع می کند، چطور حاضر شده در کنار سعید پورصمیمی که به گفته کتایون ریاحی ۲۵ سال پیش به وی تعرض کرده، بازی کند.
و علیدوستی چطور فمینیستی است که درباره درخواستهای جنسی فرهاد اصلانی از سمیه میرشمسی سکوت کرده و حاضر شده است در فیلمی با حضور وی نقش آفرینی کند.
پایان/
نظر شما