دولت دست از سر صنعت خودروسازی بر نمی دارد/ دارند زمان می خرند

علی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: دولت قصد خروج از مدیریت در صنعت خودروسازی ندارد و برای خریدن زمان بحث های حاشیه ای مطرح می کنند.

علی جدی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت وگو با تحریریه در خصوص همکاری دو خودروساز بزرگ ایران و تاثیراتی که این همکاری بر فرآیند صنعت تولید خودرو در کشور می گذارد، گفت: با آنکه مدیران عامل ایران خودرو و سایپا اعلام کرده اند اگر دو مجموعه روی یک خودرو، سرمایه گذاری مشترکی داشته باشند قیمت ها متعادل می شود و کیفیت افزایش می یابد، اما باید به این نکته مهم اشاره شود که طرح چنین موضوعی زمانی که مردم به شدت از دولت و خودروساز مطالبه کیفیت و قیمت رقابتی دارند، به نوعی آدرس غلط دادن است.

وی در این باره خاطر نشان کرد: این سوال از خودروسازان پرسیده می شود، آیا تا پیش از طرح این موضوع و تا به حال مسوولین در برابر همکاری دو خودروساز برای ارتقای کیفیت، کاهش قیمت و عرضه خودرو با پلتفرم های جدید مانعی تراشیده بودند؟

 وی در ادامه تصریح کرد: مگر ممنوعیتی برای ساخت خودرو با "آر اند دی و موتور مشترک" ایجاد شده بود که اینک خودروساز برای جلوگیری از خصوصی شدن صنعت خودروسازی، مایل به همکاری با رقیب خود است؟

علی جدی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس توضیح داد: در این موضوع حرفی نیست که طراحی و ساخت موتور ملی هزینه زاست، لذا به دلیل هزینه های بالا همکاری در بخش های مختلفی چون دانش فنی و طراحی موتور منجر به کاهش هزینه ها می شود اما بحث این است که به چه دلیلی خودروساز اینک آماده اجرای این فرمول است و تا پیش از این تمایلی به چنین همکاری با دیگر سازنده خودرو نداشته است؟

 عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با منتفی خواندن تاثیر همکاری دو خودروساز در رشد صنعت خودروی کشور، گفت: در صورت همکاری دو خودروساز  دچار تغییر و تحول خاصی در صنعت خودروسازی کشور نمی شویم. با ساختار مدیریتی کنونی صنعت خودروسازی، در صورت همکاری یا عدم همکاری دو خودرو ساز بزرگ مشکلات این صنعت به قوت خود باقی است، چرا که مشکلات ساختاری است و از ریشه باید اصلاح شود.

علی جدی در پایان گفت و گو خاطر نشان کرد: در تمام دنیا بسیاری از خودروسازان برتر در بحث "آر اند دی و طراحی پلتفرم" همکاری های موفقیت آمیزی با هم دارند، منتهی این موضوع در ایران به این دلیل نمی تواند دستاوردی برای ما داشته باشد چرا که مشکلات صنعت خودروسازی ایران عمیق تر از آن است که با به کار گرفتن چنین فرمول هایی برای همکاری، بتوان صنعت را متحول کرد، لذا آنچه توسط خودرسازان بیان شده، آدرس غلط دادن و فرصت خریدن برای باقی ماندن خود در عرصه مدیریت این صنعت است.

پایان/

۲۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۰:۰۱
کد خبر: 17430

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 15 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • محمد نور کجوری IR ۰۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۸
      0 0
      بعله .. مرگ برضدانقلاب جاده صاف کن سرمایه داری تجاری وابسته به بیگانه . مگر ما مرده باشیم که بگذاریم صنعت خودرو کشورمان را نابود کنند . با رمز عملیات خصوصی سازی . تا راه برای منافع نامشروع جیره خواران کمپانی های بیگانه باز شود . هیچکس نمیخواهد دقت کند که هم اکنون مفسدانیکه پای میز محاکمه اند همان سهامدار خصوصی ایران خودرو است . دست و پای ضد انقلاب پلید را قطع میکنیم اگر بخواهد صنعت ملی ما را زمین بزند . و با جنابعالی اقای تحریریه هستم که دم خروست از فرسنگها بیرون زده حواست باشد که چه میکنی حواس ما سر جایش است و مانند برخی عقب افتادگان ذهنی حاضر در خانه ی ملت اشغال شده نیستیم که حب را از رب تشخیص نمیدهند .