به گزارش تحریریه، حمله روسیه به اوکراین و تسلیم شدن کی یف در برابر مسکو همکاری راهبردی ترکیه با اوکراین در عرصه های دفاعی را از بین خواهد برد. از نظر ژئوپلتیکی اشغال اوکراین سبب حضور نظامی روسیه در دریای سیاه خواهد شد که این موضوع موازنه قدرت را در این منطقه به سود روسیه و ضرر ترکیه رقم خواهد زد.
روزنامه «عربی ۲۱» مصر در گزارش خود درباره پیامدهای حمله روسیه به اوکراین نوشت، ترکیه پیشنهاد وساطت میان مسکو و کی یف را داده است. ترکیه از یک سو بر ضرورت توجه به نگرانی های مسکو تاکید کرده و از سوی دیگر از حاکمیت اوکراین و وحدت اراضی آن حمایت می کند. این کشور با روسیه و اوکراین دارای روابط خوبی است. اما آنکارا در سال های اخیر همکاری راهبردی روبه رشدی را با کی یف راه اندازی کرده است تا یک موزانه ایجاد کند. ترکیه نخستین کشوری بود که اوکراین را به سلاح های کشنده از جمله پهپادهای «تی بی ۲» تجهیز کرد تا این کشور بتواند از خود در برابر جدایی طلبان دفاع کند.
در بخشی از گزارش روزنامه عربی ۲۱ می خوانیم: با نگاهی دقیق به پیامدهای حمله روسیه به اوکراین مشخص می شود که اقدام روسیه هزینه های سنگینی برای ترکیه در بسیاری از عرصه ها به ویژه در حوزه دیپلماسی و سیاسی به دنبال خواهد داشت. روسیه به درخواست های مکرر آنکارا برای گفت و گو و وساطت پاسخ مثبت نداده و اعبار ترکیه را پایین آورده است.
پس از سال ۲۰۱۵ آنکارا در روابط خود با مسکو سیاست پیچیده ای را دنبال کرده و همواره در نزدیک شدن به روسیه با احتیاط برخورد کرده است. ترکیه بر عضویت خود در ناتو تاکید دارد و برای تقویت روابط با غرب تلاش می کند. همچین این کشور برای ایجاد توازن با اوکراین هم روابط خود را تقویت کرده است. اما در سایه تحولاتی که اکنون در جریان است شکل گیری دولتی وابسته به روسیه در اوکراین سبب می شود که ترکیه نتواند از روابط خود با کی یف، برای ایجاد توازن در روابط با مسکو استفاده کند.
همچنین ترکیه و اوکراین طی سال های گذشته در عرصه نظامی چند توافقنامه امضا کرده اند که ستون این توافقنامه ها را همکاری در تولید پهپادهای جنگی و برخی فناوری های لازم برای ساخت موشک تشکیل می دهد. اکنون با حمله روسیه به اوکراین در صورت تسلیم شدن کی یف در برابر مسکو همکاری راهبردی ترکیه با اوکراین در عرصه های دفاعی از بین خواهد رفت.
از نظر ژئوپلتیکی اشغال اوکراین سبب حضور نظامی روسیه در دریای سیاه خواهد شد و این امر موازنه قدرت را در این منطقه به سود روسیه تغییر می دهد که تهدیدی واقعی برای ترکیه قلمداد می شود. همچنین حضور روسیه در این منطقه سبب می شود کشورهای کوچک در نزدیکی ترکیه خود را با طرح و خواسته های روسیه هماهنگ کنند و جایگاه ترکیه در منطقه قفقاز و آسیای میانه هم تضعیف خواهد شد. همچنین حمله به اوکراین سبب خواهد شد که همپیمان روسیه در مواضع خود در سیاست خارجی اعتماد به نفس بیشتری کسب کنند و این موضوع مانع بزرگی برای ترکیه به ویژه در سوریه خواهد بود.
روزنامه عربی ۲۱ افزود: در عرصه اقتصادی هم ترکیه به طور گسترده ای بر نفت، گاز و گردشگران روس تکیه کرده است. بحران اوکراین بهای گاز و نفت را به طور بی سابقه ای بالا برده است که این امر نیز هزینه های واردات ترکیه را بالا می برد و برای اقتصاد ترکیه پیامدهایی ناگواری زیادی به همراه خواهد داشت.
پایان/
نظر شما