به گزارش تحریریه، از فعالان صنف مرغ که به رانت دلار 4200 تومانی دسترسی دارند تا واردکنندگان نهاده های دامی با جوسازی و ارائه آمارهای دروغین درباره گران شدن قیمت مرغ تلاش می کنند جلوی حذف و خنثی سازی بمب مخرب ارز ترجیحی را گرفته و آنرا به عنوان منبع تمام نشدنی رانت و ویژه خواری در اقتصاد کشور نگاهدارند و با جوسازی رسانه های وابسته؛ اعمال فشار بر دولت را آغاز کرده اند.
در همین رابطه یک کانال تلگرامی به نام آقای اقتصاد(@Mr_Economy) آمارهایی غیرواقعی منتشر کرد که میز بازار تحریریه را واداشت در این باره تحقیقات میدانی کرده و گزارشی را با هدف روشنگری مردم و نمایندگان مجلس منتشر کند.
در گزارش این کانال تلگرامی که رسانه های جریانی منطق آنرا قبول دارند، آمده است:
- مرغ زنده درب مرغداری از 19 هزار و 700 تومان به 33 هزار و 316 تومان یعنی 69 درصد افزایش خواهد داشت.
- مرغ مصرف کننده با 55 درصد افزایش قیمت از 31 هزارتومان به 48 هزار تومان می رسد.
- تخم مرغ از 22 هزار و 600 تومان به 39 هزار و 70 تومان یعنی 73 درصد افزایش خواهد داشت.
- تخم مرغ براساس شانه ای 1.9 کیلوگرم از 43 هزار تومان به 74 هزار و 228 هزار تومان و 73 درصد افزایش خواهد داشت.
میز بازار تحریریه با مراجعه به سایت علی بابا قیمت های جهانی مرغ برزیلی که با سایر تولیدکنندگان جهانی اختلاف قیمت اندکی دارد را یافته است که تقدیم مردم و نمایندگان مجلس که بودجه سال 1400 را در دست بررسی دارند، می کند. تا مبادا متاثر از فضای ارعاب مبتنی بر اطلاعات ساختگی باعث وارد آمدن زیان سنگین به اقتصاد کشور و حفظ دلار 4200 تومانی شوند. لازم به ذکر است که در جریان بودجه سال 1400 که در همین ایام در سال 1399 در جریان بود، جریان های رانتی در موضوع حذف ارز ترجیحی تاکید داشتند که باید به تدریج حذف شود و حالا پس از یک سال و درحالیکه قانون بودجه سال 1400 آنرا تنها برای 6 ماه قانونی دانسته است 3 میلیارد دلار بیش از قانون به آن اختصاص داده و به دنبال حفظ آن با بند تکراری "نباید آنرا یک باره حذف کرد" هستند و بار دیگر می خواهند به ارجاع به آینده نامعلوم، تداوم ویژه خواری را عملیاتی کنند.
مراجعه به سایت علی بابا برای خرید مرغ نشان می دهد(اینجا) که قیمت هر کیلو مرغ به شرط خرید 28 تن به بالا بین 540 تا 600 دلار یعنی هر کیلو 54 سنت تا 60 سنت معادل ریالی 13 هزار تومان تا 14 هزار و 500 تومان است. مشخص نیست که جریان های رانتی که مرغ را از برزیل و ترکیه با تناژ بالای 100 هزار تن وارد کرده اند چرا مدعی خرید با قیمت 2 دلار هستند و درحالیکه با دلار 4200 تومانی خریداری کرده اند؛ یعنی هر کیلو 2268 تومان تا 2520 تومان قیمت دارد؛ چرا در میادین میوه و تره بار با قیمت 20 هزار تومان(در دوران روحانی 25 هزار تومان) عرضه می شود؟ حتی اگر با قیمت 2 دلار هم وارد کرده باشند که با دلار 4200 تومانی خریداری شده است، قیمت آن در بندعباس 8400 تومان است که تا رسیدن به خرده فروشی به 10 هزار تومان می رسد که با 25 هزار تومان و 20 هزار تومان فاصله زیادی دارد.
تصویر قیمت مرغ در سایت علی بابا
این ذی نفعان از رانت بی سابقه دلار 4200 تومانی؛ پس از حذف ارز ترجیحی در لایحه بودجه سال 1400 مجددا فعال شده و به دنبال تثبیت رانت و غارت منابع ارزی کشور با اسم رمز مرغ 48 هزار تومانی هستند و تا 1 ماه پیش از مرغ 100 هزار تومانی صحبت می کردند. اگر با مراجعه ساده به بازار بین المللی می توان با قیمت های بسیار کمتر خریداری کرد، در صورت ورود دولت و خرید با تناژهای صدها هزار تنی چه قیمتهای بهتری می توان یافت؟ اینکه نهادهای کارشناسی و نظارتی کشور حداقل وظایف خود را انجام نداده و باعث وارد آمدن زیانهای سنگین به منافع عمومی می شوند نشانه نقص در ساختار حکمرانی کشور است که باید برای اصلاح آن چاره جویی شود.
حتی اگر ذی نفعان دلار 4200 تومانی و یا دولت اقدام به خرید سینه مرغ از بازارهای جهانی کنند به عدد 3 تا 4 دلار می رسند که با قیمت 100 تومانی فاصله زیادی دارد و ظاهرا ضعف کارشناسی کشور و عدم قاطعیت مسئولان باعث ایجاد وضعیتی شده است که نتیجه آن نابود شدن 70 میلیارد دلار از منابع ارزی کشور برای کنترل قیمت مرغ است که کل مصرف کشور نزدیک با 2 میلیون تن است و می توان آنرا با 1 میلیارد و 200 میلیون دلار تا 2 میلیارد دلار وارد کرد.
این رانت حیرت آور در حوزه دارو و گندم نیز وضعیت مشابهی دارد. به طوریکه به اسم دارو، تجهیزات پزشکی و مواد زیبایی چند برابر نیاز کشور وارد کرده و به کشورهای همسایه قاچاق می کنند. با خرید گندم ارزان از کشاورز ایرانی و یارانه دادن به گندم تراریخته خارجی، به بزرگترین واردکننده گندم جهان تبدیل شده ایم و گندمکاری کشور در معرض نابودی قرار گرفته است.
پایان/
نظر شما