به گزارش تحریریه، قیمت دلار که تا 33 هزار تومان در مهرماه سال 1399 بالا رفته بود در مسیر کاهش قرار گرفته است. نکته جالب در رکورد 33 هزار تومانی دلار این بود که پس از افزایش صادرات نفت خام ایران از مرداد ماه سال گذشته تشدید شد و به رکورد عجیبی رسید که نشانه 11 برابر شدن قیمت نسبت به سال 1392 و زمان انتقال دولت به حسن روحانی بود. تناقض افزایش عایدات ارزی و افزایش قیمت دلار هنوز حل نشده و البته تنها تناقض در مدیریت بانک مرکزی نیست.
پس از پیروزی جو بایدن در سال 2020 و شکست ترامپ، شاهد کاهش 30 درصدی قیمت دلار بودیم که در قیمت 25 هزار تومان البته با نوسانات قابل توجه؛ به طور نسبی تثبیت شد. اما پس از آغاز مذاکرات وین در سال 1400 و انتشار خبرهایی مبنی بر پذیرش شروط آمریکا توسط تیم ایرانی و امضای توافقی که در جناح غربی نوشته شده است، قیمت دلار در مسیر کاهش قرار گرفته و روزانه در حال سقوط آرام است. و اما کاهش قیمت تا کجا ادامه دارد؟
علیرغم ادعای همتی رئیس بانک مرکزی درباره عدم در پیش گرفتن سیاست مخرب سرکوب ارزی، به نظر می رسد که دولت به دلایل سیاسی به این سیاست زیانبار باز خواهد گشت و شاهد ادامه کاهش قیمت دلار با مداخله بانک مرکزی و ارزپاشی مستقیم و غیرمستقیم خواهیم بود.
هدفگذاری فنی درباره قیمت دلار امکانپذیر نیست و به اراده سیاستگذار بستگی دارد که به دلیل اولویت نمایش برجامی برای دولت حسن روحانی و در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری 1400 میل به کاهش دارد.
برخی اقتصاددانان با توجه به نسبت افزایش حجم پول در قیاس با سالهای 92 و 81 ارقامی مانند 20 تا 21 هزار تومان را برای دلار پیش بینی می کنند، اما میز بازار تحریریه معتقد است که قیمت دلار به ارقامی پایینتر از 20 هزار تومان می رسد که منطق سیاسی دارد.
نتیجه اینکه قیمت دلار همچنان در مسیر کاهش است و دولت بعد هم بعید است تا پایان سال 1400 آنرا افزایشی کند و شاهد دورانی حداقل یک ساله از تثبیت نرخ ارز خواهیم بود.
پایان/
نظر شما