به گزارش تحریریه، تحلیل آمارهای نقدینگی در سال 1399 گویای نکات قابل تاملی است که نشان میدهد مجموعۀ مدیریتی بانک مرکزی نه تنها رویه های نادرست گذشته را اصلاح نکرده و برای خلق افسارگسیختۀ نقدینگی چاره اندیشی نکردهاند، بلکه وضعیت در سال 1399 نسبت به سالهای قبل وخیمتر شده و توجیهات غیرقابل پذیرش نیز برای آن ارائه میدهند.
واقعیات آماری
ارقام کل نقدینگی: بررسی آمارهای منتشره نشان میدهد که ماندۀ نقدینگی از رقم 2472 هزار میلیارد تومان در اسفندماه 1398، به بیش از 3210 هزار میلیارد تومان در دیماه 1399 رسیده است و باتوجه به مدیریت ضعیف کنونی، برآوردها نشان میدهد که تا انتهای سال 1399 به حدود 3380 هزار میلیارد تومان میرسد. به عبارت دیگر، نقدینگی در سال 1399 نسبت به سال 1398، رشدی معادل 37 درصد و افزایشی بیش از 900 هزار میلیارد تومان را تجربه کرده است و در صورتی که مدیریت فعلی در حوزۀ نقدینگی برقرار باشد، مقدار نقدینگی در انتهای سال 1400 به حدود 4600 هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
در صورتی که مقامات بانک مرکزی قصد داشته باشند به منظور بازارگردانی در عملیات بازار باز، اقدام به خرید اوراق نمایند، پیشبینی نقدینگی در سال 1400 از رقم مذکور فراتر نیز خواهد رفت.
ارقام روزانۀ نقدینگی: باوجود آنکه بررسی ماندۀ کل نقدینگی نیز به وضوح حکایت از وضعیت فاجعهبار نقدینگی دارد، لیکن بررسی آمار خلق روزانۀ نقدینگی، تحلیل جامعتری را نشان میدهد. طبق آمارها، خلق روزانۀ نقدینگی از رقم 1614 میلیارد تومان در سال 1398، با افزایشی 55 درصدی، تا انتهای سال 1399 به حدود 2500 میلیارد تومان میرسد. با اینحال، بررسی خلق روزانۀ نقدینگی در هر فصل نشان میدهد که اوضاع وخیمتر نیز میباشد.
آمارهای فصلی در نمودار زیر، تصویر واضحتری از این موضوع را نشان میدهند. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میشود، در سال 1399، خلق روزانۀ نقدینگی در هر فصل نسبت به فصل قبل افزایش یافته است. لازم است ذکر شود درحالیکه مقامات بانک مرکزی و به ویژه رئیس کل، از اواخر سال 1398 و در سال 1399، اجرای عملیات بازار باز را یگانه راهِ مهار نقدینگی بیان میکردند و در گفتارهایشان طوری وانمود میکردند که با اجرای عملیات مذکور، اقتصاد ایران گلستان میشود، لیکن طبق نمودار زیر و منطبق با آمارها، با گسترش عملیات بازار باز، نهتنها افزایش نقدینگی مهار نشده است، بلکه در هر فصل تشدید هم شده است. نتیجۀ عملکرد مذکور آن است که علاوه بر خلق بیرویۀ نقدینگی، کشور در مسیر باتلاق بدهی نیز گام بر میدارد.
باتوجه به عدم رونق فعالیتهای اقتصادی در سطح کلان، مشخص نیست خلق بیرویۀ نقدینگی به مقدار بیسابقۀ مذکور، ما به ازای چه چیز میباشد و در حساب بانکی چه افرادی سپرده میشود؟ نمودار زیر نشان میدهد که تولید حقیقی و نقدینگی مسیر متفاوتی را طی ده سال اخیر و به ویژه در سه سال اخیر طی کرده اند و نقدینگی ایجاد شده توسط شبکۀ بانکی، برای ایجاد تورم و نه تولید حقیقی بوده است.
پایان/
نظر شما