به گزارش تحریریه، چند روز قبل خیلی بی سرو صدا مصوبه تغییر ساعت که هر ساله ابتدای بهار و پاییز رخ می داد به تاریخ پیوست و جالبتر آنکه برخلاف سری قبل هیچ یک از رسانه های متعلق به طیف همیشه ناراضی که خود را در هر موردی کارشناس، صاحب حق و طلبکار نظام می دانند، دم بر نزدند.
این مصوبه از ابتدای دهه ۱۳۷۰ یعنی دوره ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی با توجیه استفاده از روشنایی روز و کاهش مصرف برق برقرار شد اما همان زمان هم مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان و مردم به ویژه در روستاها و شهرستان ها قرار گرفت. بسیاری از مردم در غیر از شهرهای بزرگ، برای خود مصوبه ساعت قدیم/جدید را در مخالفت با آن دستور دولتی اجرا می کردند. بسیاری از کارشناسان هم در طی این سال ها در انتقاد از مصوبه اعتقاد داشتند میزان استرس و بی نظمی که این قانون ایجاد می کند ارزش صرفه جویی ناچیز برق را ندراد ضمن آنکه به باور آن ها در همین میزان صرفه جویی هم غلو صورت می گیرد.
فارغ از همه انتقادهایی که به نحوه مدیریت احمدی نژاد و برخی نزدیکانش وجود دارد کشور ما حدود ۱۵ سال پیش به همان نتیجه ای رسید که اکنون دولت های غربی و اروپایی به آن دست یافته اند.
در دولت نهم و دهم و در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد این مصوبه در سال ۱۳۸۴ با چند استدلال ابطال شد اما مانند بسیاری از اقدامات احمدی نژاد که اکنون درستی و منطق آن عیان شده با آن مخالفت گردید. در آن دوره مخالفت های بسیار شدیدی از سوی طیف مخالف یعنی اصلاح طلبان و میانه روهای کنونی و حتی مجلس شورای اسلامی به ریاست حداد عادل صورت گرفت.
در آن زمان تاکید شد در دولت های قبلی بررسی کارشناسانهای در مورد اثرات مثبت تغییر ساعت در کشور در زمینه صرفهجویی در مصرف انرژی صورت نگرفت. دولت نهم دلیل لغو مصوبه تغییر ساعت دولت های قبل را سردرگمی بخشهای زیاد جامعه در اثر تغییر ساعت رسمی کشور و نبود بررسیهای دقیق و کارشناسانه برای تأیید صرفه جویی در مصرف برق با روش تغییر ساعت اعلام کرد.
اما همین اقدام کافی بود تا همه هجمه ها به سوی دولت روانه شود. فشار رسانه های مخالف با حمایت نمایندگان مجلس همراه شد و در نهایت پس از دو سال این مصوبه با وجود مخالفت دولت بار دیگر برقرار شد. در اقدامی کم سابقه مجلس به دولت و کل جامعه یک قانون الزام آور را تحمیل کرد. جالب اینجاست اما دولت کنونی مجلس را هیچ کاره می داند و حتی نظارت آن ها بر کار وزیران را هم قبول ندارند.
درنهایت تعجب چند روز قبل مصوبه تغییر ساعت برای همیشه باطل شد و دیگر مردم کشور شاهد تغییر ساعت و سردرگمی قدیم/جدید نخواهند بود.
ولی چرا صدای هیچ رسانه یا خودکارشناس پندارها در نیامد؟ علت مشخص است زیرا الگوی آنها یعنی در کشورهای غربی چند سالی است که این مصوبه مورد انتقاد قرار گرفته و حتی برخی کشورها آن را باطل کرده اندو در یکی دو سال بعدی دیگر این قانون را اجرا نمی کنند.
روزنامه «گاردین» در گزارشی نوشت، از سال قبل (2019) پارلمان اروپایی مصوب کرد تا مقررات تغییرات دوبار در سال ساعت ها از سال ۲۰۲۱ دیگر اجرایی نشود. این تغییرات حتی با خروج بریتانیا از اتحادیه هم مورد اجرا قرار می گیرد.
این روزنامه بریتانیایی عنوان داشت که برای نخستین بار در دهه ۱۹۸۰ کشورهای اروپایی این مصوبه را اجرایی کردند. این زمان تقریبا همزمان با دوره ای است که ایران نیز همین مصوبه را به اجرا در آورد. جالب اینجاست تصمیم برای اجرای این قانون و لغو آن در ایران تقریبا همزمان با کشورهای غربی و به تبعیت از آنها اتخاذ شده است.
پایان/
نظر شما