کارشناسان و رسانه های غربی اعتقاد دارند توافق راهبردی میان ایران و چین خبر بدی برای غربی ها است زیرا به پکن و تهران موقعیت مستحکم تری را در منطقه می بخشد.
تهران - تحریریه - کارشناسان و رسانه های غربی اعتقاد دارند توافق راهبردی میان ایران و چین خبر بدی برای غربی ها است زیرا به پکن و تهران موقعیت مستحکم تری را در منطقه می بخشد.
به گزارش تحریریه، نشریه آمریکایی فارین پالسی در گزارشی بر این اعتقاد است که اگرچه روابط نزدیک کشورهای خاورمیانه با پکن نکته جدیدی نیست، اما موقعیت و نوع روابطی که اکنون قرار است میان ایران و چین برقرار شود برای آمریکا زنگ خطر را به صدا در می آورد. زیرا هر دو کشور رویکرد تقابلی را در برابر آمریکا دارند و با این اقدام خود بیشتر از گذشته منافع و نفوذ واشنگتن در خاورمیانه را به خطر می اندازند.به نوشته این نشریه، حضور پررنگ تر چین در خاورمیانه نه تنها جبهه جدید تقابلی را برای کاخ سفید می گشاید بلکه این بار ایران به عنوان قدرت بزرگ منطقه در مرکز این تحول قرار دارد. برای کاخ سفید این تحول از آنجا اهمیت ویژه ای پیدا می کند که به حوزه هایی فراتر از فضای اقتصادی و روابط دوجانبه می پردازد همین امر تاثیر جهانی، منطقه ای و داخلی این همکاری راهبردی را دوچندان می کند. طبق این تحلیل توافق فوق از یک سو باعث می شود تا از فشار تحریم ها علیه ایران کاسته و راه نجات و مسیر تجاری برای تهران باز شود زیرا در این حالت صادرات نفت و گاز ایران به چین تسهیل می شود. ایران همچنین می تواند از روابط راهبردی خود با پکن در چارچوب مذاکرات احتمالی آینده خود با غرب به عنوان یک اهرم فشار استفاده کند. فارین پالسی تاثیر توافق تهران چین در کوتاه مدت را نشانه ای از شکست رویکرد فشار حداکثری دولت ترامپ ارزیابی کرده است. ضمن اینکه در بلندمدت هم نزدیکی راهبردی ایران به چین، موجب افزایش قدرت نظامی و منطقه ای تهران، نقش آفرینی پکن در خلیج فارس و تضعیف قدرت ایالات متحده در منطقه می شود. همچنین چین از طریق این توافق تضمیمی را در حوزه تامین و امنیت انرژی به دست می آورد و خود را از تهدیدهای آمریکا رها می کند. اکنون عربستان سعودی با فروش حدود 2 میلیون بشکه نفت خام بزرگترین تامین کننده نفت خام برای چین است. عربستان متحد مهم آمریکا در منطقه به شمار می رود و به همین دلیل چین تلاش می کند تا منابع انرژی خود را متنوع کند و هر چه بیشتر خود را از دامنه تاثیرپذیری از سیاست ها و فشار آمریکا بر متحدانش در خلیج فارس مصون بدارد. این توافق به چین در دستیابی به اهداف بلندپروازانه آن در عرصه های منطقه ای و جهانی هم کمک می کند به ویژه آنکه در مورد ابرپروژه یک جاده یک کمربند رابطه نزدیک ایران و چین، دسترسی پکن به بازارهای منطقه را تسهیل می کند. طبق تحلیل فارین پالسی، تحولات منطقه در سال های اخیر موجب تثبیت نفوذ ایران شده است. خروج دونالد ترامپ از توافق هسته ای با ایران 2018 و اتخاذ رویکرد فشار حداکثری، آخرین تلاش دولت ایالات متحده برای ممانعت از تحکیم قدرت منطقه ای ایران بود که با وجود تحمیل فشار اقتصادی بر ایران قادر نشد تا سیاست های منطقه ای و نظامی تهران را تغییر دهد. فارین پالسی تصریح کرد: همکاری راهبردی تازه ای که میان ایران و چین مطرح شده است بیشتر از گذشته اهرم های ایالات متحده در منطقه را تضعیف می کند و زمینه را برای نقش آفرینی موثرتر چین در خاورمیانه محیا می سازد.پایان/
۲۰ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۸:۲۲
کد خبر: 7387
نظر شما