به گزارش تحریریه، شاخص «انتظارات در مورد میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده» به کمترین مقدار ۲۰ ماه اخیر رسیده که نشان میدهد نااطمینانی اقتصادی افزایش داشته و روند رشد انتظارات مثبت تا حدودی کاهش پیدا کرده است. همچنین شاخص «موجودی مواداولیه یا لوازم خریداری شده» برای تقریبا هشتمین ماه پیاپی روند کاهشی نشان می دهد.
شاخص مدیران خرید (PMI) یکی از مهمترین شاخص های اقتصادی است که بر اساس نظرسنجی از مدیران شرکت ها که برای بیش از ۲۹۰۰۰ بنگاه بخش خصوصی در دنیا می باشد محاسبه و منتشر می شود. در ایران نیز این گزارش توسط مرکز پژوهش های اتاق بازرگانی ایران تهیه و منتشر می شود.
براساس دادههای به دست آمده از بنگاههای بخش صنعت، «شاخص مدیران خرید بخش صنعت» در مهر ۱۴۰۳ ، بعد از چهار ماه متوالی کاهش، برای اولین بار در مهرماه افزایش یافته است. اگرچه به عقیده بسیاری از بنگاهها به دلیل قطعیهای مکرر برق در ماههای گذشته، تولید کارخانهها در رکود عمیقی قرار داشته و در ظرفیتهای بسیار پایین خود فعالیت داشتند اما بنگاه ها شرایط را به طور نسبی در مقایسه با رکود شهریور ماه بهتر ارزیابی نمودهاند.
شاخص «موجودی مواد اولیه» در مهر ماه پس از هفت ماه پیاپی کاهش، همچنان بهبودی در آن مشاهده نمی شود. طی ماههای گذشته عدم تخصیص ارز به بخش تولید و کمبود منابع مالی، شرکت ها را در زنجیره تأمین نهادههای تولید با مشکل روبرو کرده، تداوم مشکلات قبلی بعلاوه افزایش نرخ ارز در مهرماه، تورم شدید قیمت نهادههای تولید و عدم عرضه آن از سوی تأمین کنندگان را به همراه داشته و باعث شده تا قیمت تمام شده مواد اولیه افزایش یابد به طوریکه شاخص قیمت مواد اولیه بیشترین مقدار در شش ماهه گذشته خود را به ثبت رسانده است.
شاخص «میزان فروش محصولات» در مهرماه، برای اولین بار بعد از هفت ماه متوالی افزایش یافته که بخشی از این افزایش فروش ناشی از افزایش تقاضای مشتریان داخلی است، زیرا شاخص«میزان سفارشات جدید مشتریان» که در ماههای گذشته با رکود همراه بود در مهرماه اندکی تقویت شد و بخش دیگری از آن به دلیل بهبود جزئی در فروش صادراتی بود.
شامخ کل صنعت ساختمان نیز برای مهر ماه برابر ۴۴.۲ واحد از سوی اتاق تعاون اعلام شد. اگرچه این شاخص همچنان زیر سطح ۵۰ واحدی که مرز سنجش رکود و رونق است، قرار دارد؛ اما بهبود ۳.۷ واحدی این شاخص نسبت به ماه شهریور نشانهای امیدوارکننده از بهبود فعالیتهای ساختمانی در اولین ماه از پاییز است.
مشکلات اصلی بخش صنعت از دید برخی از فعالان اقتصادی در مهر ۱۴۰۳:
- رفع تعهد ارزی همچنان یکی از مشکلات اصلی کسب و کارهاست.
- به دلیل شرایط سیاسی و عدم اطمینان نسبت به آینده، نرخ ارز افزایش زیادی داشته که منجر به افزایش قیمت مواد اولیه و عدم عرضه آن به دلیل تغییرات قیمتی شده و نااطمینانی بسیار بالا نسبت به شرایط در ماه آینده از سوی اکثر فعالان اقتصادی مطرح شده است.
- به دنبال افزایش نرخ ارز، برخی از تأمین کنندگان مواد اولیه به دلیل نابسامانی قیمتی از عرضه محصولات خودداری کرده اند در نتیجه قیمت مواد اولیه با افزایش نرخ ارز و کاهش عرضه، افزایش یافته است. از طرفی افزایش نرخ ارز باعث شده تا شرکت ها خرید نهاده های تولید را به تعویق بیندازند.
- پیش بینی افزایش مشکلات تولید به دلیل شرایط منطقه که منجر به افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت مواد اولیه شده است.
- فرآیند تأمین مواداولیه برای بسیاری از بنگاه ها زمانبر است.
پایان/
نظر شما